Site icon Szallas.hu Blog

Múzeumok Éjszakája 2021 – Budapesten


2021-ben ismét lesz Múzeumok Éjszakája – idén június 26-ra esik. Különleges éjszaka ez, amikor a legkülönbözőbb gyűjtemények, a magasnak kikiáltott kultúrától a technológiai érdekességekig igyekeznek az állandó kiállítások mellett egy egészen más arcukat megmutatni a közönségnek.

Múzeumok éjszakája – az év legrövidebb éjjele

Több mint húsz éve Berlinben került először megrendezésre a Múzeumok Éjszakája. Azóta világszerte több mint 120 város csatlakozott a mozgalomhoz. Az éj legrövidebb éjszakája a Szenti Iván éj. Emberemlékezet óta zajlik valamilyen rituális esemény ezen az éjszakán. Ebbe illeszkedik a Múzeumok Éjszakája, amikor is a csatlakozó múzeumok talán olyan oldalukról mutatják meg magukat, amit sokan egész évben szeretnének megélni. Azaz nem csak a nyugdíjukat teremőrködéssel kiegészítő nénik hada közt kell pisszenés nélkül ámulni egy Rembrandton, hanem közösségi térré válva az „intézmények” emberi arcukat mutatják meg a színes programkínálattal. Zene, színi előadás, tudományos előadás, gasztroélmények egyaránt kiegészítik a műélvezetet. Ha minket kérdeztek, a több tucatnyi helyszín között legcélszerűbb tömegközlekedni vagy bringázni. Egyrészt, mert parkolót ilyenkor nehezebb találni, mint hétköznap a belvárosban, másrészt meg egy-egy hűs fröccsre sem kell nemet mondani.

Magyar Természettudományi Múzeum

Múzeumok Éjszakája 2019 – budapesti helyszínek

Kiválogattunk számotokra a számos helyszínből néhányat, amit érdemes felkeresni a Múzeumok Éjszakáján is.

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A II. világháború és a hidegháború éveinek állít emléket a Budai Vár alatt található Sziklakórház. Valóban kórházként indult, majd a világháború után titkos katonai objektum, atombunker lett. A nagyközönség számára először a 2007-es Múzeumok Éjszakáján mutatkozott be. A múzeum már készül az idei Múzeumok Éjszakájára is. Ne háborúzzatok, butaság!

Sziklakórház Atombunker Múzeum

Fradi Múzeum

Jó hír a focirajongóknak: a Groupama Aréna Fradi Múzeuma idén is megnyitja kapuit június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján. Az FTC szentélyében stadionlátogatással, tárlatvezetéssel és egy teljesen új kiállítással várják az érkezőket. 

Fradi Múzeum

Magyar Vasúttörténeti Park

A vonatokat szinte mindenki szereti, a régi gőzösök iránti vonzódásunkat számos lélekbúvár kutatja. A budapesti Tatai úti egykori körfűtőházban, ahol annak idején a mozdonyokat készítették fel útjukra, a Múzeumok Éjszakáján is találtok érdekességeket.

Magyar Vasúttörténeti Park – Budapest

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Óbudán vagyunk, Krúdy Gyula lakóházában, akinél nagyobb ínyenc író az irodalomtörténetben aligha volt. Ebben a házban működik a ’60-as évek óta a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és mutat be mindent a a vendéglátás szerteágazó területeiről. Azt mesélik, hogy Krúdy a nőket is falta…

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Budapest

Aquincumi Múzeum

De mit adtak nekünk a rómaiak? – hangzik el a kérdés a Monthy Python csoport filmjében. Hogy a rómaiakról ne csak ilyen filmipari közhelyek jussanak eszetekbe, érdemes ellátogatnotok az óbudai Aquincumi Múzeumba. Az éjszaka különösen izgalmassá teszi az ókori római város romjait.

Aquincumi Múzeum, Budapet

Postamúzeum

Ma, a levelezés digitális platformokra száműzésével sokan talán már postára sem járnak. De tudjatok róla mindnyájan, hogy posta volt, van és lesz. A Magyar Posta eddigi másfél évszázadának állít emléket az Andrássy úti Postamúzeum, ahol Ferenc József aranyozott telefonját is megnézhetitek.

Postamúzeum, Budapest

Ludwig Múzeum

A kortárs művészet hazai epicentrumra az 1989-ben, a Ludwig házaspár gyűjteményéből kiindulva alapított Ludwig Múzeum. A múzeum ma a MÜPA falai közt működik. Idén a Bauhaus 100. évfordulója előtt tiszteleg egy kiállítással. És sose mondjátok, hogy „ezt a négyzetet és kört én is fel tudnám festeni egy vászonra!”

Ludwig Múzeum, Budapest

Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely

Tudjátok mi az a katódsugárcső? És mi köze a tévéhez? Hogy kerül a lakásba a világ? A Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen megtudjátok. Biztos, hogy a Pollack Mihál téri múzeum is készül valami jóval az év legrövidebb éjszakáján.

Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely – Budapest

Magyar Természettudományi Múzeum

Idén a Magyar Természettudományi Múzeum is becsatlakozik az év legkiemelkedőbb rendezvénysorozatába. Hazánk leggazdagabb természetrajzi gyűjteményében idén friss kiállítások, ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, koncert és bátorságpróba is lesz, úgyhogy mindenképp megéri ellátogatni az épületbe.

Magyar Természettudományi Múzeum

Elektrotechnikai Gyűjtemény

Több fényt! – kérte egykor a Költő. Meglehet, ő máshogy értette, mindenesetre a fény és a világítás történetét, fejlődésének, társadalom- és kultúraformáló erejét mutatja be az egykori, Bauhaus-stílusban épült trafóállomásban működő Elektrotechnikai Gyűjtemény. Fény a Múzeumok Éjszakájában.

Elektrotechnikai Gyűjtemény

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum 2021-ben színes programcsokorral köszönti az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján: lesznek izgalmas egyéni felfedezőtúrák, okfejtő előadások, sok-sok tárlatvezetés és még egy koncertet is sikerült beleszorítani a kínálatba.

Szépművészeti Múzeum

Várkert Bazár

A Múzeumok Éjszakája alkalmából bemutatkozik az „Új világ született” kiállítás, a Várkert teraszon retro plakátokat lehet majd megtekinteni, éjszaka pedig ingyenes filmvetítésen vehetnek részt az érkezők.  A program keretében 18 hazai pop és újhullámos zenei előadó dalai kerülnek terítékre egy-egy klip formájában. A zenében megbújó mögöttes tartalom töprengésre buzdít, és hű korképet ad. Az esemény ingyenes, karszalag nélkül is látogatható.

Várkert Bazár

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény

A budai Vízivárosban, Ganz Ábrahám egykori gyára ad otthont ennek a remek gyűjteménynek. Az öntöde egészen a ’60-as évekig ontotta az öntvényeket, majd bezárása után Buda első ipari műemléke lett.

Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény – Budapest

Aeropark

Ki nem szeret repülni? Vannak így páran. A ferihegyi szabadtéri repülőmúzeumban azonban nem kell felszállni, elég a földön megcsodálni a magyar repüléstörténet szovjet típusait és nosztalgiázni egy kicsit a jobb létre szenderült Malév után, miközben a fejetek fölött leszálló gépek húznak át alacsonyan.

Aeropark Budapest

Ez nem egy szokásos éjjel. Éjszaki élet máshogy, mindenkinek! Ne hagyjátok ki!

Ha nem Budapestről érkeztek a Múzeumok Éjszakájára, de örömmel aludnátok itt előtte vagy utána, segítünk szállást találni!

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version