Site icon Szallas.hu Blog

Húsz éves a Múzeumok Éjszakája – Ízelítő 2022 budapesti és vidéki programjaiból szállásajánlatokkal


2022-ben immár huszadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, mely a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, június 25-én lesz. A Muzéj igazi kulturális örömünnep, mely 1999-ben indult útjára francia példa alapján, Magyarországon pedig 2003 óta rendezik meg minden évben. 

Az esemény különlegessége, hogy egyetlen belépőjegy megváltásával az összes részt vevő intézmény programját megtekinthetjük ezen az éjszakán. Ha az erőnlétünk lehetővé teszi, néhány óra alatt akár húsz múzeumot, gyűjteményt is felkereshetünk. A belépővel Budapesten ingyenesen használhatóak a MU jelzésű BKK különbuszok is.

A kiállítóterek és gyűjtemények Budapesten és vidéken koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják a hozzájuk látogatókat.  

Budapesten a felnőtt karszalag 2200 Ft-ba, a gyermek (18 éves kor alatt) 1000 Ft-ba kerül. A karszalaggal 18:00 – 24:00 között minden résztvevő intézmény programja látogatható (18 óra előtt szervezett programokon való részvétel általában valamilyen feltételhez kötött). Vidéken a jegyárakról az egyes részt vevő intézményeknél érdeklődhetünk.

Budapesti programok

1. Magyar Természettudományi Múzeum

Idén hagyományőrző és lovas programokon, tárlatvezetéseken, ismeretterjesztő előadásokon és filmvetítéseken vehetnek részt az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Múzeumok Éjszakáján. Már 16.00 órától számos tartalmas program várja a családokat. Lesz kézműves bemutató és vásár gyerekeknek és felnőtteknek, ahol kosárfonó, keramikus, fazekas, bőrös-, és szalagszövő kézművesek bemutatóját kísérhetjük figyelemmel. A gyerekeket A táltos paripa nyomábanmegzenésített mesék is várja majd. Ezenkívül hagyományos lovas gyerekjátékokat, X. századi nomád fegyverbemutatót tekinthetünk meg, és lovas fotózáson is részt vehetünk. Még a világ legnagyobb táltosdobja is megszólal!

Magyar Természettudományi Múzeum

2. Szépművészeti Múzeum

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon. A huszadik Múzeumok Éjszakáján a látogatók az állandó kiállítások – így például az ókori Egyiptom, a klasszikus ókor vagy a Reneszánsz Csarnok – mellett megtekinthetik a Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa című időszaki tárlatot is, melyhez filmvetítés is kapcsolódik majd. 

A múzeum azonban nem csak a művészetekért rajongó felnőtteket várja, hanem a gyerekek számára is készül óriási attrakcióval. 14.00 órai kezdettel a Barokk Csarnokban öt festményt állít össze Legóból a tekerd! csoport. A gyerekek foszforeszkáló Legókockákból megépíthetik saját éjszakai tájképüket, melyet a kihelyezett sötét dobozokban meg is nézhetnek, hogyan világít művük a sötétben. A felnőttek is beszállhatnak a legózásba: ők a múzeum öt híres festményét – többek között Raffaello Eszterházy Madonnáját és Bosch: A gyönyörök kertje részletét – építhetik meg

Szépművészeti Múzeum

3. Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat idén is két helyszínen, új témával várja a meteorológia iránt érdeklődőket nemcsak a Kitaibel Pál utcai főépületében, hanem Pestszentlőrincen, a Marczell György Főobszervatóriumban is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat idei programjának középpontjában a szél, mint természeti elem áll, melyről most mindent megtudhatsz. Ha részt veszel az OMSZ rendezvényén, egészen biztos, hogy valódi szél-szakértőkként távozol majd. 

A Marczell György Főobszervatóriumban egy éjszakára mi is időjárásjelentők lehetünk, bepillanthatunk a meteorológusok munkájába. De vigyázz: ha zöld pólóban érkezel, a green – box technika láthatatlanná tesz! 

Budapesti szállások

1. Akadémia Panzió Budapest

2. D 50 Hotel Budapest****

3. Trendy Deluxe Apartments Budapest

Vidéki programok

4. Szolnok

A húsz éves Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne 2022-ben Szolnok lesz. Aznap ingyenesen vehető igénybe a városnéző kisvonat, amellyel eljuthatunk a színes programokat kínáló 12 résztvevő intézményhez. A városban épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, bábelőadással is várják az érdeklődőket, de sétálhatunk majd éjszakai vásáron és veterán járműkiállításon is.

A 2016-ban Az Év Turisztikai Attrakciója címet elnyerő RepTár Szolnoki Repülőmúzeum gépeit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilóták társaságában, este pedig repülős mozipiknik kezdődik.

Idén első alkalommal nyolc Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz. Abonyban, Besenyszögön, Kengyelen, Rákóczifalván, Martfűn, Szajolban, Tiszaföldváron és Újszászon is változatos programok várják az érdeklődőket.

RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

5. Miskolci Fűtőház (MÁV-START Zrt. Miskolc Járműbiztosítási Igazgatóság)

Vonatrajongó kicsiknek és nagyoknak kínál szuper családi programot a Múzeumok Éjszakáján a MÁV, amely országszerte több, mint 20 helyszínen vár nyitott múzeumokkal és pályaudvarokkal. 

A Miskolci Fűtőházba ellátogatók rengeteg izgalmas dolgot tudhatnak meg az idei Múzeumok Éjszakáján. Mit rejt az épület és miért ilyen alakú? Mi történik itt a mozdonyokkal? A dízelmozdonyok csarnokában ezen a napon fotózhatunk, mászhatunk, és sok érdekességet megtudhatunk a kiállított mozdonyokról. 

Megérthetjük, mire jó és hogyan működik a fordító korong, sőt, még utazhatunk is rajta egy kört. Egy virtuális vonatozás során kiderül, mit lát a mozdonyvezető a vasúti pályákon, a gyerekek számára pedig vasúti témájú kifestőkkel is készülnek.

MÁV Miskolci Fűtőház

6.  Fekete István Látogatóközpont – Kaposvár

A gyönyörű Deseda – tó partján álló Fekete István Látogatóközpont fantasztikus családi programot kínál az idei Múzeumok Éjszakáján. Az állatvilág rejtelmeit bemutató tárlatvezetés, népi hangszerek készítése, melyek segítségével együtt zenélhetünk a tücskökkel, és almasütés a tábortűznél ugyanúgy részei a programnak, mint az esti sétahajózás a Desedán, és a tűzzsonglőr bemutató. Megismerhetjük a nyári napforduló gyógynövényeit is, almasütés közben pedig meséket hallgathatunk Napról, Holdról, csillagokról.

Fekete István Látogatóközpont – Kaposvár

A Múzeumok Éjszakája teljes programkínálatát itt tekintheted meg >>

Vidéki szálláshelyek

1. Sóház Panzió és Apartmanház Szolnok ****

2. Baráthegyi Panzió és Élménypark Miskolc

3. Apponyi Vendégház Kaposvár

Keresd elő a legkényelmesebb sétacipődet, és vesd bele magad a húsz éves Múzeumok Éjszakája rendezvényeinek forgatagába. Ha nem saját lakóhelyeden találtad meg a legcsábítóbb programot, foglalj szállást oldalainkon >>  

(Képek: Szallas.hu, facebook.com, instagram.com, muzej.hu)


Exit mobile version