Site icon Szallas.hu Blog

Legszebb magyarországi TAVAK GYŰJTEMÉNYE térképpel, leírással, képekkel


Martin Edittel közösen összegyűjtöttük már nektek a hazai tanösvényeket, a kilátókat, most pedig a tavakkal folytatódik a sorozat. Magyarországon rengeteg kisebb-nagyobb tó létezik, így a legkisebbek maradéktalanul nem kerültek fel a térképre, de azok, amiket valami miatt érdemes felkeresni, megtalálhatók a gyűjteményben.

Készítettünk egy térképes segítséget, hogy könnyebben megtaláljátok, milyen tavak esnek útba, ha felkerekedtek egy kis országjárásra:

A TOP 3 legnépszerűbb hazai tó, amit egyszer látni kell

Balaton, a „magyar tenger”

Mi más kaphatna elsőként helyet a gyűjteményünkben, mint a nagybetűs tavunk, a BALATON! Az ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja, ami nem véletlen, hiszen a hangulatos városai, változatos strandjai és a csodálatos Balaton-felvidék még a külföldi turistákat is utazásra csábítja. Azt hiszem, kijelenthetjük, a Balatont nem lehet megunni!

Szállásajánlónk:

Rengeteg élmény egy helyen: Velencei-tó

Az aktív kikapcsolódásra vágyóknak tökéletes választás a Velencei-tó, ahol mindig nagy a pörgés. Felsorolni is rengeteg, mi minden vár itt rátok, de néhány tippet azért adunk:

Szállásajánló: Ezek a legjobb apartmanok a Velencei-tónál >>

Az ország legnagyobb mesterséges tava tele kalandokkal: Tisza-tó

A Kiskörei víztározó, vagy ahogy legtöbben ismerjük, a Tisza-tó egyre inkább kedvelt úti céllá válik, mert az idelátogatókra egyre több kaland vár. Hogy mi minden? Íme néhány ötlet:

Programok és szállások a Tisza-tónál az egész családnak >>

Ámulatba ejtő tengerszemek hazánkban

A tengerszemeknek nevükkel ellentétben nincs közük a tengerhez, hanem olyan édesvizű, kristálytiszta tavak, melyeknek medrét gleccserek alakították ki. A hazai tengerszemeknek inkább azokat a bányatavakat nevezzük, amiket magas sziklafal ölel körül, és látványukban hasonlítanak az „igazi” tengerszemekhez.

Megyer-hegyi Tengerszem, Magyarország legnépszerűbb tengerszeme

A Sárospatakhoz közeli Megyer-hegy egykori malomkőbányájának magas sziklafalakkal szegélyezett katlanjában kialakult tó az egyik leglátványosabb hazai tengerszem, melynél nemrégiben egy via ferrata utat is kiépítettek.

Megyer-hegyi tengerszem

Rejtett kincs a Mátra lábánál: Apci Tengerszem

A területen régen andezitbánya működött, melynek szakadékát a csapadék feltöltötte, és csodálatos, smaragdszínű tó alakult ki benne. A rejtett tengerszemet egyre többen keresik fel. A legszebb oldalát akkor láthatjuk, ha felkapaszkodunk a hegyoldalon kitaposott meredek ösvényen, de ehhez a megfelelő lábbeli elengedhetetlen.

Apci tengerszem

A hihetetlen kék Sipovics Tengerszem

Szilvásvárad és környéke számos természeti kincset rejt, de hatványozottan a Szalajka-völgyben találhatunk rengeteg csodás helyet. Ezek közül az egyik a hihetetlen kék Felső-tó, vagy közismertebb nevén Sipovics Tengerszem, amiről még rossz időben is csodás színvilágú fotókat lehet készíteni.

Sipovics tengerszem

Magyarországi tavak, amik vizében érdemes megmártózni

A TOP 3 tavunk mellett szerencsére akad még jó pár, amiben érdemes megmártózni. Akad köztük olyan, ami teljesen kiépített, és csak belépővel látogatható, de olyan is van szép számmal, amit a szabad strandjai miatt kedvelünk. Mi most többnyire azokat emeltük ki, ahol kiépített körülmények között van lehetőség fürdőzésre.

Sóstói Tófürdő Nyíregyházán

Jó hír a természetes vizek kedvelőinek, hogy 2019-ben a fürdőt teljes körűen felújították, így minden adott egy kellemes családi strandoláshoz. Belépővel látogatható.

Hévízi Tófürdő

Olyan szerencsések vagyunk, hogy Magyarországon található a világ legnagyobb vulkanikus eredetű, tőzegiszapos, biológiailag is aktív, természetes termál tava, melyben akár fürdőzhetünk is egyet. Nem mellesleg, 2020-ban a város bekerült az European Best Destination verseny legjobb 20 helyezettje közé, amiben szintén nagy szerepe volt a világhírű tófürdőjének.

Hévízi-tó

Programok és szállások Hévízen >>

Demjéni Termáltó

Az Egri Korona Borház területén található fürdő igazi luxust nyújt azoknak, akik felhőtlen kikapcsolódásra vágynak. A Szallas.hu oldalán foglalóknak 10% kedvezmény jár a belépőből.

Demjéni Termáltó

Szállásajánlatunk, hogy a kényelmes pihenéshez minden egy helyen legyen: Egri Korona Borház és Wellness Hotel

Fürdőzés vadregényes környezetben: Nádas Tófürdő

A Vasadnál található Nádas Pihenőpark még kevésbé szerepel a köztudatban, pedig sok-sok élményt tartogat az idelátogatóknak. Található itt kalandpark, van lehetőség horgászatra, de ami miatt ide soroltuk, az a parkos, hangulatos tófürdője.

Belépő a felnőtteknek 1700 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 1300 Ft. 16 óra után lehetőség van kedvezményes jegyet váltani.

Nádas Tófürdő

Budapestről is könnyen elérhető a Gyömrői Tófürdő

Ha jól esne egy kis strandolás, de kerülnétek a zsúfolt budapesti helyeket, akkor érdemes megnézni Gyömrő hangulatos kis tófürdőjét, amit egy 100 hektáros erdős park vesz körül.

Gyömrői Tófürdő

Pázsit Tófürdő Pócsmegyeren, a pénztárcabarát megoldás

A Szentendrei-szigetnél található tófürdő szolgáltatások terén talán kissé elmarad az előzőektől, de itt is van lehetőség vízibiciklit, vagy csónakot bérelni, van játszótere, foci- és röplabda pályája is. Cserébe kifejezetten pénztárcabarát megoldás, így akár többször is érdemes felkeresni.

Szombathelyi Tófürdő

A megújult tófürdő 5,4 hektáron, 5 medencével várja a látogatókat nyaranta. Kitűnő családi program, mert a tanmedence és a feszített víztükrű medence mellett található itt kalandmedence, csúszdamedence, a legkisebbeknek pedig egy háromrészes gyermekmedencét alakítottak ki.

Szombathelyi Tófürdő

Palatinus Tófürdő

Esztergom tófürdőjének van szabadstrandja is, de a párszáz forintos belépő megér egy kis kényelmet. A vize kristálytiszta, partján pedig büfék sorakoznak, így tökéletes a strandfeeling.

Palatinus Tófürdő

Ahol tömeg nélkül fürdőzhetsz: Nagyteveli Strandfürdő

Rejtőzik a Bakonyban egy kristálytiszta vizű tó, ahol tömeg nélkül csobbanhatunk. Ez a Nagyteveli-tó. Kifejezetten hangulatos hely, ahol a horgászok is szívesen időznek, de a strandját sem szabad kihagyni. A felnőtt belépő 900 Ft, a diák és nyugdíjas 600 Ft. 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.

A „Csodató”: Gyopárosi-tó

A gyopárosfürdői tó elnevezése nem véletlen, csónakázásra és horgászatra is alkalmas holtága ugyanis a helyiek szerint valóban csodákra képes. A tó vizének, és iszapjának állítólag csodás, gyógyító hatása van.

Gyopárosi-tó

A martonvásári Bigboss tó

Nem klasszikus tófürdő, annál inkább mindennel felszerelt strand, ahol igazi beach hangulat vár. A strand mellett található itt játszótér, strandfoci és strandröplabda pálya, wakeboard pályák, MBX, gördeszka és street fitness pálya is. Az aktuális árlista a honlapjukon érhető el >>

Strand, horgászat, autósmozi: ez a Lupa-tó

A budakalászi Lupa-tó gyönyörű hófehér homokjával a Dunakanyar, és talán az ország legkülönlegesebb strandja. Két részből áll, az egyik pénztárcabarátabb Dürer öböl beach, a másik a borsosabb árú Lupa Beach. A strandolás mellett lehetőség van sportolásra, horgászatra, de még autósmozija is van.

Lupa-tó – Lupa Beach

Strandolás medúzákkal a gyékényesi bányatavon

Az aprócska ingyenes strand Gyékényesnél, Magyarország egyik legtisztább vizű tavánál, a Kotrónál található. Mivel a vize egyenletesen mélyül, így a gyerekes családok is kedvelik még annak ellenére is, hogy vizében édesvízi medúzák úszkálnak. Félni azonban nem kell tőlük, mert egyes tengeri társaikkal ellentétben az emberre még akkor is teljesen ártalmatlanok, ha hozzáérünk.

Gyékényesi bányató

A bányató, amiben nem tilos a fürdőzés: Rukkel-tó Waterpark

A dunavarsányi bányató azon kivételes bányatavak egyike, ahol nem tilos a fürdőzés, olyannyira, hogy egy fergeteges víziparkot is kialakítottak itt. A feledhetetlen élményt csúszdák, ugrótornyok és wakeboard garantálja.

Tavak, ahol akár csónakázhatunk is

Szép időben az egyik legromantikusabb program, ha egy szépséges tavon csónakázhatunk a párunkkal, de ez még a gyerekeknek is óriási élmény lehet. Mutatjuk is az ország legszebb csónakázótavait!

Abaligeti tó

Az Abaligeti-barlangból kifolyó patak vizének elzárásával két tavat alakítottak ki 1959-ben, az Abaligeti-tavat és a Csónakázó tavat. Míg az előbbi a horgászok körében kedvelt, a Csónakázótavat inkább a kirándulók szeretik. A partján lehetőség van csónakot vagy kerékpárt bérelni.

Abaligeti-tó

Hajdúszoboszlói Csónakázótó

A közvetlenül a Hungarospa fürdő mellett elterülő tó érdekessége, hogy a fürdőből kifolyó termálvíznek köszönhetően télen sem fagy be. Itt lehetőség van csónak, és vízibicikli bérlésre, valamint kipróbálhatjuk a partjánál lévő óriáskereket is.

Csónakázótó, Hajdúszoboszló

Kőszegi Csónakázótó

Kőszeg bővelkedik látnivalókban, de azt kevesen tudják, hogy van egy hangulatos csónakázótava is. Ha már mindent láttatok, keressétek fel a Kálvária-hegy melletti csodás tavat is, ahol a csónakázás mellett horgászatra is van lehetőség.

Ide biztosan nem elég egy nap, úgyhogy böngésszétek át a Szallas.hu szálláskínálatát is >>

Miskolctapolcai Csónakázó-tó

A miskolctapolcai park egyik legszebb része a Barlangfürdő közvetlen szomszédságában található romantikus kis csónakázótó, ahol még hattyúkkal is találkozhatunk.

Csónakázó-tó, Miskolctapolca

Nagykanizsai Csónakázótó

Nagykanizsa tavát azoknak is érdemes felkeresni, akik csak sétálnának egy jót a vízparton, mert a gyönyörű környezetben órákat el lehet tölteni. A tó igazi horgászparadicsom.

Sárvári Csónakázó-tó

Sárvár csónakázótavát 5 híd és 5 sziget teszi még hangulatosabbá, melyeken vízimadarak költenek. A csónakázók mellett a horgászok is kedvelik a helyet, de télen is érdemes megnézni, mer ha befagy a vize, még korcsolyázni is lehet rajta.

Csónakázó-tó, Sárvár

Székesfehérvári Csónakázó-tó

Aki Székesfehérvárra utazik, valószínűleg elsőként a Bory Várat fogja megnézni. A programot azonban érdemes egy kis városnézéssel folytatni, majd egy hangulatos csónakázással levezetni. 

Szombathelyi Csónakázó-tó

Nagyon hangulatos kis tó, melynek közepén egy sziget is található. Aki nem szeretne csónakba szállni, ezt akár hidakon is elérheti. A parton lehetőség van csónak és vízibicikli bérlésére.

Csónakázó-tó, Szombathely

Tapolcai Tavasbarlang

Igazi kuriózum: tó a barlangban. És ami a legjobb, hogy még csónakázhatunk is rajta. Ezért mindenképpen érdemes Tapolcára látogatni!

Tapolcai Tavasbarlang

Látványos bányatavak

Hangsúlyoznunk kell, hogy a bányatavak amilyen gyönyörűek, annyira veszélyesek is, mert hirtelen mélyülnek, és sajnos a legjobb úszót is érheti baleset ilyen helyeken. Éppen ezért mindenki vegye komolyan a figyelmeztető táblákat, és ezeket a csodálatos tavakat fürdésre ne használja, inkább csak gyönyörködjön bennük.

Egy kivétel azért akad, a már említett Rukkel-tó, ahol érdemes (és szabad is) csobbanni egyet. Mindemellett több közülük kedvelt horgászhely is.

A nagy kedvenc: Rudabányai-tó

Rudabánya nem csak az emberszabású majom maradványairól híres, hanem arról is, hogy itt található Magyarország legmélyebb tava. Érdekessége, hogy kezdetben itt két tó volt, de ahogy a vízszint emelkedett, a kettő összeolvadt, és ma már egybefüggő állóvízként láthatjuk.

A tó magántulajdonban van, és korábban előzetes bejelentkezéssel volt látogatható, mostanság parkolójegy ellenében a kijelölt parkolótól gyalogosan elérhető. Indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális információkról.

Rudabányai-tó

Türkizkékben pompázó Tarcali bányató

A rudabányai mellett talán az egyik leglátogatottabb a tarcali bányató, aminek türkizkék vize minden évszakban elvarázsolja a látogatókat.

Tarcali bányató

A szigetszentmiklósi Kavicsos-tó és a bányatavak

Szigetszentmiklós határában, közel 166 hektárnyi területen található az a tórendszer, amit némi túlzással „magyar Maldív-szigeteknek” is neveznek. A városban 3 területen is található bányató, a Pünkösdhalmi Tó és a Tagi Bányató mellett a leglátványosabb vitathatatlanul a sok-sok szigettel tűzdelt Kavicsos-tó.

A terület nagy része Szigetszentmiklóshoz tartozik, kisebbik pedig Csepelhez. Különlegessége, hogy az apró szigeteken épült házak többsége csak csónakkal közelíthető meg.

Sok csak horgásztanyaként, vagy nyaralóként funkciónál, de akadnak, akik ezen a csodás helyen élnek. Bányató lévén rejteget veszélyeket, ezért fürödni nem ajánlott benne. A legmélyebb ismert pontja 12 méter.

A különleges történetű székesfehérvári Bányató

A tó létrejötte egy váratlan eseménynek köszönhető, a kőbányát ugyanis 1917-ben egyetlen éjszaka alatt árasztotta el a víz. A legtöbb munkaeszköz még ma is ott hever a mélyén. A tó azóta a székesfehérváriak, és az idelátogató turisták kedvelt pihenőhelye, de a horgászok is szívesen időznek a partján.

Bányató, Székesfehérvár

Celldömölki Téglagyári bányató

A celldömölki bányató 1945-ben jött létre, mikor az oroszok felrobbantották a helyi téglagyárat és a helyén keletkezett gödörben tó alakult ki. Ma leginkább a horgászat szerelmesei örülnek ennek, de a környékén hangulatos pihenőpark is található.

Hegyesdi Bányató

Hegyesd tava egy régi dolomitbánya helyén alakult ki, mikor a karsztvíz elöntötte azt. A festői szépségű kis tó kedvelt horgásztó, de ha a környéken jártok, érdemes megnézni.

Hegyesdi Bányató

A medúzás Középbánya-tó

A salgóbányai Középbánya-tavat sok néven emlegetik, ismert még Salgói- és Sziklás-tóként is. A környék egyik kedvelt kirándulóhelye, ami minden évszakban megörvendeztet valami különlegességgel. Ősszel a színpompás levelek varázsolják látványossá, télen pedig, mikor befagy, a ráhulló köveknek köszönhetően szinte észre sem venni, hogy egy tó van itt.

Tavasszal aztán, ha sok hó esett, az olvadás következtében a meredek sziklafalról egy közel 10 méteres vízesés hull alá. A legérdekesebb azonban nyáron, mikor édesvízi medúzákat is megfigyelhetünk a vizében.

Merseváti-tőzegbányató

A ma horgásztóként működő Merseváti-tőzegbányató helyén sok évig tőzeget bányásztak, majd miután a mederben megjelent a víz, fokozatosan megtelt, míg végül 1980-ban halászati jogot kapott.

Tavak, ahol a horgászaté a főszerep

Az ország rengeteg horgászóval büszkélkedhet, így a horgászat szerelmesei igazán elkényeztetve érezhetik magukat. Legtöbb tó pedig igazán csodás környezetben fekszik, ezért, ha a környéken kirándulunk, érdemes egy kitérő erejéig megállni, és megcsodálni őket. Néhányat most mi is igyekszünk bemutatni, de a felsorolás korántsem teljes.

Bujtosi-tó, ahol a családdal is élmény a horgászat

A nyíregyházi Bujtosi-tóban szinte az összes Magyarországon előforduló halfaj megtalálható. Amellett, hogy kitűnő horgászhely, a környezete is csodálatos, szépen parkosított partszakaszok, főzőhelyek, és játszótér is várja a horgászokat, akik így akár a családdal is pihenhetnek itt.

Bujtosi-tó, Nyíregyháza

Tatai horgászparadicsom: a Derítő-tó (Által-éri-ülepítő)

Az 1961-ben létrejött tavat eredetileg az Öreg-tó védelmében hozták létre, ma viszont a város látványos horgászparadicsoma található itt. Emellett a turisták is birtokba vették, ugyanis még házakat is lehet rajta bérelni, sőt a sátrazás is megengedett.

Derítő-tó, Tata

Tata második kedvenc horgásztava, a Cseke-tó

Tata leginkább az Öreg-tó miatt kedvelt úti cél, de aki szeret horgászni, az feltétlenül keresse fel a Derítő-tó mellett a csendesebb Cseke-tavat is, melynek árnyas partján a legnagyobb nyugalomban várhatjuk a kapást. Ez főként a helyiek körében népszerű, hiszen kevesebb a turista.

Hársas-tó, ahol a horgászat mellett kirándulni is érdemes

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó szentgotthárdi Hársas-tó látogatását nem csak horgászoknak ajánljuk, hanem azoknak is, akik szeretnek kirándulni, ugyanis a hangulatos tó egy körülbelül 2 kilométeres ösvényen körbejárható.

Hársas-tó, Szentgotthárd

Szoros-völgyi víztározó

A 20 hektáros Szoros-völgyi víztározó Bogács kedvelt horgásztava, de a kirándulókat, pihenni vágyókat is szívesen látják itt. A részükre esőbeállókat, és pihenőpadokat helyeztek ki, így akár egy kellemes piknik keretében is gyönyörködhetnek a környező hegyekben.

Az ország egyik legfiatalabb halastava, a Majsa-tó

A csodás környezetben található 4 hektáros tavat 2011-ben alakították ki, és ezzel Kiskunmajsa is felkerült a horgászok bakancslistájára. A vízben megtalálható halfajták: ponty, amúr, keszeg, kárász, csuka, dévér és balin. 

Hegykői Horgásztó

A Fertő tó közelében található a csendes, nyugodt környezetű aprócska kis horgásztó. Amur, csuka, kárász, ponty, süllő, bodorka, vörösszárnyú keszeg, küsz, karika keszeg, dévérkeszeg, sügér, compó, busa, angolna és harcsa hajfajokat foghatunk ki a tóból. A természetkedvelők pedig a közeli tanösvényt is végigjárhatják.

Varbói tó a Pitypalatty-völgyben

Varbó környezete gyönyörű, de az egyik legszebb része mégis a tó és annak közvetlen környéke. Tavasztól őszig kifejezetten a horgászok kedvence, mert havonta telepítenek bele halakat. Aki csak kirándulna egyet, a nemrég megépült sétányon körbe is sétálhatja a tavat.

Varbói-tó

Hasznosi-víztározó

A Pásztóhoz tartozó Hasznosi-víztározó a környék kedvelt horgászhelye. A tóból fogható ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, pisztráng és domolykó. Természetesen lehetőség van itt is csak sétálni egyet, és ha a közelben jártok, arra buzdítunk, ne hagyjátok ki a programból.

Dányi Horgásztó

Dány halastava sok meglepetést nem tartogat, de akik kíváncsiskodó kirándulók nélkül szeretnének horgászni, azoknak ajánljuk ezt a helyet.

Fehérvári Horgásztó

Valójában nem is egy tóról van szó, hanem több kisebbről, amik amellett, hogy a somogysárdi horgászok kedvelt rejtekhelyei, a kirándulóknak is tartogatnak látnivalókat. A kisgyermekes családokat játszótér és homokozó várja, a horgászoknak pedig grillezési, sátorozási lehetőség is van.

Haldorádó (Ivacsi) Horgásztó

A tavat két patak és források táplálják, aminek köszönhetően a vize nagyon tiszta. A 65 kijelölt horgászállás, a bográcsozó helyek és a mesés környezet az egész család számára kitűnő kikapcsolódási lehetőség.

Ivacsi horgásztó, Veresegyház

Fehér úti tó

Az Ágfalvánál található, a Rák-patak felduzzasztásával kialakított tó különlegessége, hogy benne nem csak halak élnek szép számmal, hanem tisztaságának köszönhetően rákok is

Kistokaji-tó

A Kistokaji-tó egy kavicsbánya területén helyezkedik el, így akár a bányatavak között is szerepelhetne, de mivel a fő vonzereje a horgászat, ezért itt kapott helyet. Két kis szigetén vadkacsák fészkelnek és költenek, így ezek környékén tilos a horgászat. A vízben megtalálható ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, busa és pisztráng és törpeharcsa is. A csendes, nyugodt környezetben lévő tavat bárki körbejárhatja

Szajki-tavak

Nem csak remek horgásztó, hanem szuper kirándulóhely is az hosszúperesztegi Szajki-tavak és környéke. A Csörgető patak felduzzasztásával létrehozott tónál teljes csend és nyugalom várja az idelátogatókat, amit csak erősít, hogy sokszor még térerő sincs. Partján éttermek és büfék is találhatók, így ha nincs kapás, akkor sem maradunk éhen.

Szajki-tavak, Hosszúpereszteg

Ropoly-völgyi horgásztó

Bőszénfa és környéke egy igazi ékszerdoboz, aminek az egyik kincse a mesés Ropoly-völgyi horgásztó. A tónak otthont adó völgy a Zselici Csillagpark területén húzódik, és számos csodás túrautat is rejt.

Ropolyi-tó, Bőszénfa

Még több halastó, amit a jó kapás reményében érdemes felkeresni:

Bokodi-tó
Jenői-tó, Diósjenő
Abért-tó, Kőszeg
Ligeti-tó, Vác
Nőtincsi tó
Rakaca-víztározó
Sötétvölgyi horgásztó, Kakasd
Sziki-tó, Balmazújváros

Hazai tavak, ahol kirándulni is érdemes

Már a korábbiak között is szerepeltek ilyenek, de a végére azokat gyűjtöttük össze, ahol leginkább a látvány és az élmény dominál. Akad köztük olyan is, ahol szintén lehet például fürödni, vagy horgászni, de mégis a legjobb program egy kellemes séta, vagy nagyobb kirándulás a tó környékén.

A festői szépségű Arlói-tó

A festői szépségű, hegyekkel körülölelt Arlói-tó egy patakból alakult ki, melynek vizét egy földcsuszamlás zárta el. Nyáron a fürdőzők és a horgászok is szívesen időznek itt, ám mégis azoknak ajánljuk leginkább, akik gyönyörű környezetben szeretnének kirándulni, mert a tó és környéke bővelkedik ilyen helyekben.

Arlói-tó

Baláta-tó és környéke

A Baláta-tó és az őt körülvevő Baláta-tó Természetvédelmi Terület és Erdőrezervátum bizonyos részei látogathatók csak szabadon, de itt is figyelemmel kell lenni az itt élő madarak költési időszakára. Ezeket a ritka madarakat legjobban a madármegfigyelő toronyból vehetjük szemügyre. Mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen gyönyörű környezet várja a kirándulókat.

Baláta-tó, Kaszó

Tó kalandparkkal: Bánki-tó

A Bánki-tó nem csak a fürdőzők és horgászok kedvelt helye, az aktív pihenést favorizálók is megtalálják itt a nekik való szórakozást, a déli partján ugyanis kalandpark és különféle sportpályák várják a turistákat.

Bánki-tó

Szállásajánlatunk Bánkon >>

Békás-tó Miskolctapolcán

A különleges kis tó egy kráterben alakult ki, és érdekessége, hogy különböző hőfokú gázok törnek itt fel, ezért a vize kellemes meleg, amit a békák is szeretnek.

Aki már megtalálta a királyfiját, és idelátogat, az ne felejtsen el vele besétálni a tavon található „szerelemszigetre”, mert a szóbeszéd szerint, akik ezt megteszik, többé nem tudnak elválni. Semmit nem bízunk a véletlenre, mi kipróbáltuk és egyelőre működik.

Békás-tó, Miskolcapolca

A szépséges Búbánatvölgyi-tavak

Esztergom nyaralórészén, a Búbánatvölgyben található a négy hangulatos tó, melyek között aszfaltozott út vezet, így akár esősebb időben is könnyen járható. A séta során több helyen leülhetünk a kihelyezett padokra, és gyönyörködhetünk a tájban, de találunk itt büfét és játszóteret is.

Búbánatvölgyi-tavak, Esztergom Búbánatvölgy

Élményekkel teli kaposvári Deseda

Az ország leghosszabb mesterséges tava rengeteg élményt tartogat a Kaposvárra látogatóknak. Félszigetén van egy arborétum, van kilátója, ha kedvünk tartja körbetekerhetjük, nyaranta strandolhatunk, vagy horgászhatunk, télen pedig korcsolyázhatunk rajta.

Élmények és szállások a Deseda-tónál >>

Budapesti oázis: a Feneketlen-tó

A hajdani horgásztó területén ma már tilos a horgászat, de így is a környékbeliek kedvelt pihenőhelye a parkos környezetének köszönhetően.

Feneketlen tó, Budapest

Naplás-tó, a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize

A tavat körülvevő természetvédelmi terület kitűnő kirándulási lehetőséget nyújt a budapestiek részére. A tóban fürödni tilos, de a horgászat engedélyezett. A Naplás-tónál épített kilátóról itt olvashatsz bővebben >>

Naplás-tó, Budapest

Budapest legromantikusabb tava, a Városligeti-tó

A tó képét nagyban meghatározza a Vajdahunyad várának csodás épülete. Tavasztól csónakázótóként funkcionál, télen pedig a jégpályának ad helyet. Egy biztos, miden évszakban remek randihelyszín.

Városligeti-tó, Budapest

A sokoldalú Fertő tó

A Fertő tónál nem lehet unatkozni, és egy-két nap még a tó közvetlen környékére sem elég, nemhogy arra, hogy a közeli látnivalókat is felkeressük.

Fertő tó

Szállás- és programajánlónkat itt találjátok >>

Tó, amihez tanösvény vezet: Forgó-tó

Az aprócska kis gemenci tóhoz vezető tanösvény a Gemenci Erdei Vasúttal közelíthető meg. Sajnos a tóban egyre kevesebb a víz, de áradás idején még van rá esély, hogy forogni is lássuk, mert ilyenkor az áramlásnak köszönhetően a vize mozogni kezd. A tónál kialakított lesből a szerencsések vízi madarakat, és nagyvadakat is megfigyelhetnek.

Forgó-tó

Felsőtárkányi Szikla-forrás tó

A Szikla-forrás felduzzasztásával kialakított tó a Bükk egyik rejtett kincse, ahonnan meseszép túrautak indulnak. 

Felsőtárkányi-tó

Garancsi-tó Üvegtigris rajongóknak

Akik szeretik a magyar filmeket, és kiváltképp az Üvegtigrist, azoknak a Garancsi-tó egyfajta zarándokhely. A hangulatos kis tó mellett ugyanis ma is ott áll a legendás büfé, sőt, működik is. A környéken pedig klassz túraútvonalakat is találunk.

Csónakázó-tó a Gyulai Várnál

A várról talán innen készíthetjük a legszebb fotókat, mert a vár falai szépen tükröződnek a vízen. Lehetőség van csónakázásra, vagy csak egyszerűen jókat sétálhatunk a parton.

Csónakázó-tó, Gyula

Gyöngyösi Sástó

Sástó az ország legmagasabban fekvő tava, melynek védjegye a partján magasodó sárga kilátótorony. Érdemes ide is felkapaszkodni, mert csodás a panoráma. Lehetőség van a tavon csónakázni, és a horgászat is engedélyezett.

Gyöngyösi Sástó

Gébárti-tó Zalaegerszegen

A tó a város egyik legkedveltebb szabadidőövezete, ahol lehet horgászni, fürödni, sportolni, nagyokat sétálni, vagy egyszerűen csak ejtőzni a parkos környezetben.

Lillafüredi Hámori-tó

Az ország egyik legromantikusabb tava, ahol van lehetőség csónakázásra, de egy kellemes séta is elég ahhoz, hogy teljesen kikapcsoljunk, és átadjuk magunkat ennek a páratlan hangulatnak.

Hámori-tó, Lillafüred

Program- és szállásajánlónk >>

A különleges Kis-Balaton

A Tüskevárból sokaknak ismerős lehet ez a csodás tó, ahol még ma is áll Matula bácsi kunyhója. Ezt vezetett túra keretében van is lehetőség megnézni, de a tó sok része a helyi élővilág védelmében nem látogatható szabadon. Látnivaló azonban így is akad bőven. Egy kis ízelítőt itt találtok >>

Hubertlaki-tó, a bakonyi Gyilkos-tó

Bakonybél közelében található a hubertlaki vadászház mellett a bakonyi Gyilkos-tó néven közismert Hubertlaki-tó. Bár ezek az elnevezések sok esetben túlzóak, itt teljesen helyénvaló az összehasonlítás, hiszen valóban nagyon hasonlít erdélyi rokonára. A víztükrét ugyanúgy törik meg az elárasztott fák csonkjai.

A környék nyugalma semmihez nem fogható, ezt a helyet minden természetkedvelőnek érdemes legalább egyszer felkeresni. Nagyon sok, szép túraútvonal is található erre, ezért érdemes több napban gondolkodni.

Bakonyi Gyilkos-tó, Bakonybél

Bakonybéli szállások >>

A tragédiából keletkezett nagyhegyesi Kráter-tó

A festői szépségű Kráter-tó kialakulása egy szerencsétlen „baleset” eredménye. Az Alföldön folyó szénhidrogén-kutatás során egy súlyos gázkitörés alkalmával jött létre 1961-ben. Azóta a tó körüli sáncot már erdő borítja, és kedvelt kirándulóhely, ahol pihenőpadok és szalonnasütő helyek várják a turistákat. A keletkezésének tragédiájára már nem sok dolog emlékeztet.

Lak-völgyi tó az „Élmények völgyében”

Bélapátfalva kis tavának környékét a csend és a nyugalom jellemzi, ezért nem csak a kirándulók, a horgászok is nagyon szeretik. A tó környékén hatalmas rétek és tűzrakóhelyek is várják az idelátogatókat, és nem messze található a kristálytiszta vizű Lóczi-forrás, amiből kortyolhatunk is. 

Lak-völgyi tó, Bélapátfalva

Lázbérci-víztározó

A dédestapolcsányi tó és a környező tájvédelmi körzet a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. Nagyon szép kirándulóhely, és engedéllyel a horgászat is lehetséges.

Lázbérci-víztározó, Dédestapolcsány

A mediterrán hangulatú tapolcai Malom-tó

Tapolcára nem csak a Tavasbarlang miatt érdemes ellátogatni, a mediterrán hangulatú város is megér egy szép kirándulást. A városképet nagyban meghatározza a szépséges Malom-tó, mely a feltörő karsztvíznek köszönhetően még télen sem fagy be.

Malom-tó, Tapolca

Szállásajánlatunk: Hunguest Hotel Pelion Tapolca

Az orfűi tórendszer

A mesterségesen kialakított orfűi tórendszer legnagyobb tava a Pécsi-tó, melynek környéke kedvelt üdülőterület, nyaranta pedig számos színvonalas rendezvénynek is otthont ad. Itt nem csak a Mecsek mesés tájain kirándulhatunk, lehet a tóban fürdőzni, és engedélyezett a horgászat is.

Pécsi-tó, Orfű

Pacsmagi-tavak

A Tamásinál található Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület a vándormadarak kedvelt költőhelye. A kirándulásra érdemes távcsővel felszerelkezve érkezni, hogy minél közelebbről megfigyelhessük őket.

Pacsmagi-tavak, Tamási

Új kedvenc, a Szelidi-tó

A dunapataji Szelidi-tó, régen nagyon közkedvelt volt, aztán egy időre valamiért kissé elfelejtődött. Manapság azonban ismét a kirándulók kedvencévé vált. A szép homokos strandja mellett található itt szabadtéri színpad, ahol nyaranta programokat tartanak, a partját pedig hangulatos szálláshelyek övezik.

Szelidi-tó

Szállások Dunapatajon >>

Tata legszebb tava, az Öreg-tó

A város horgásztavairól már meséltünk, de feltétlenül helye van a gyűjteményben Tata szimbólumának, a híres Öreg-tónak, melynek partján ma is ott áll a vár. A város rengeteg programot tartogat a turisták számára.

Tatai Öreg-tó

Izgalmas családi program a zalakarosi Termáltó és Ökopart felkeresése

A zalakarosi Termáltó és Ökopart egy kalandos program, ahol kis hidakon át még a tavon lévő szigetre is bejuthatunk. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is élvezni fogják a kialakított ösvényeken való barangolást.

Termáltó és Ökopart, Zalakaros

A tó, aminek vizét 12 forrás táplálja: Vadása-tó

A kristálytiszta vizű tó az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége. Amellett, hogy csodálatos kirándulóhely, lehet benne fürdőzni, és a horgászok is nagyon kedvelik. A tóból kifogható halak: ponty, amur, keszegfélék, süllő, balin és kárász.

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

Közeli szálláshelyek >>

Székesfehérvári Palotavárosi tavak

A „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program keretében a tó egy igazi városi oázissá vált, ahol már most is bőven van lehetőség feltöltődésre, rekreációra, de a fejlesztés még folytatódik, így egyre közkedveltebb nem csak a helyiek, hanem a turisták körében is. Igazi peca-, futó, séta- és kutyasétáltató paradicsom a Palotaváros melletti tavak környéke.

Komplex élmények a mádi Bortónál

A tó környéke rengeteg élménnyel várja a természetkedvelőket. Amellett, hogy nyaranta lehet itt strandolni, és a horgászok is nagyon kedvelik, kitűnő kirándulóhely, mert több túraútvonal is indul innen. A környékét akár kerékpárral, de még lóháton is bejárhatjuk.

Ezeknél a magyarországi tavaknál is jókat kirándulhattok:

Malomvölgyi-tó, Tardos
Martonvásári tó a Brunszvik-kastélyparkban
Nagyszéksós-tó, Mórahalom
Tihanyi Belső-tó
Dísztó, Tiszaújváros
Vörös-tó, Aggtelek

Neked melyik a kedvenc hazai tavad?

A legcsábítóbb vízparti szállásokat itt találod >>

(fotók: Szallas.hu, Martin Edit, Bene Marianna)


Exit mobile version