Site icon Szallas.hu Blog

Nagy tavaszi gombász körkép – Tippek, tudnivalók és a legjobb helyek gombagyűjtéshez



A gombagyűjtés nagyon izgalmas szabadtéri program, melynek itthon nagy hagyományai vannak. Tavasztól őszig a család minden tagja számára remek elfoglaltság és nagy élmény, hisz olyan, mint egy erdei kincskeresés, a zsákmányt pedig jóízűen el is fogyaszthatjátok. Hogy igazán jól sikerült program legyen a családi gombászás, összegyűjtöttünk nektek néhány tudnivalót és helyet, ahol a legnagyobb sikerre számíthattok: itt a Nagy Tavaszi Gombász Körkép!

Hazánkban körülbelül 2000 gombafaj él

Hogyan fogj neki a gombászásnak?

Magyarországon körülbelül 2000 gombafaj él, ezek közül több százzal találkozhatunk erdőn, mezőn. 
Ha kezdők vagytok a gombagyűjtésben, legjobb, ha gombavizsgáló szakellenőr társaságában indultok a kalandra, aki felismeri a súlyosan mérgező gombafajtákat, melyek komoly bajt okoznának. Ha erre nincs lehetőség, a gyűjtögetés után mindenképpen vigyétek el zsákmányotokat egy hivatalos gombaszakértőhöz, aki segít kiválogatni a biztonsággal fogyasztható darabokat. Ilyen szakembereket az egész országban elérhettek, elsősorban piacokon. Ez a remek térkép segít megtalálni a hozzátok legközelebbit:

Gombavizsgáló szakellenőrök elérhetőségei és országos térképe (eléréshez kattints a képre):

A hivatalos szabályozás szerint saját felhasználásra naponta legfeljebb 2 kg gombát szedhettek le. Ha ennél nagyobb mennyiségre lenne szükségetek, az erdészet írásbeli engedélyét kell kérnetek. A gombaszedés állami területen egyébként ingyenes. 

Mit vigyél magaddal gombaszedéshez?

Vannak olyan alapvető eszközök, melyek nélkül nem boldogul a gombászó. Első számú kellék egy olyan kosár vagy papírzacskó, amelyben el tudod helyezni úgy a gombákat, hogy azok ne törjenek össze. Főleg a tönkjükre és talpukra kell vigyázni, mert ezek alapján lehet biztonsággal beazonosítani őket. 

Minden gombafajtának külön kosár szükséges, hogy a véletlenül leszedett mérgező fajta ne szennyezze be az ehető példányokat. Nejlonzacskó, műanyag doboz nem megfelelő, mert ezekben a gombák bepállanak és romlásnak indulnak. Gyűjtéskor csak a fiatal, egészséges darabokat szedd le. 

Gyűjtéskor csak a fiatal, egészséges darabokat szedd le!

A begyűjtést éles késsel szabad csak elvégezni, hogy a földön maradó gombatelepet ne sértsd meg. Ha sikerült leszedned a gombát, ecsettel, kefével vagy szivaccsal óvatosan tisztítsd meg, majd irány a gombavizsgáló!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapjáról letölthetsz egy nagyon hasznos anyagot az ehető és mérgező gombafajtákról. Ide kattints >> 

Hol gyűjthetsz gombát?

A profik azt mondják, bárhol, ahol fa nő és nincs megtiltva a gyűjtés. Erdőben leggyakrabban tölgyfák alatt és savanyú talajú foltok környékén találhatsz gombát, mezőn pedig ott, ahol sötétebb a fű. Néhány ehető gombafajta fák törzsén él, így ez is egy lehetséges lelőhely. Ipari területek, autóutak mellett nem jó ötlet a gyűjtés, hisz a zsákmányod szennyezett lehet. Sok gombafaj nő a turistautak mellett, így nem szükséges letérni a kijelölt ösvényről. Ha így teszel, nem zavarod meg az erdő állatait, növényeit a kelleténél nagyobb mértékben.

Sok gombafaj nő a turistautak mellett

A legnépszerűbb gombagyűjtő (gombász) helyek Magyarországon

1. Őrség

Az Őrség lankái közt barangolva számos gombafajjal találkozhattok. Ha erre jártok, itt szálljatok meg: 

Vidéki Ház Apartman Őrségi Vendégház Kerkafalva

Igazi vidéki romantika fogad a kerkafalvai Vidéki Ház Apartman Őrségi Vendégházban. A modern felszereltségű szálláshelyen dézsafürdő, úszótó és kényelmes függőágy is vár.

Gombászás után keressétek fel az Őrség legszebb látnivalóit >>

Vidéki Ház Apartman Őrségi Vendégház Kerkafalva

2. Kelet-Mecsek

A Mecsek szintén kedvelt gombagyűjtő hely, sokan keresik fel fonott kosaraikkal. Ha elfáradtál a gombászásban, itt találsz kitűnő szállást:

Hirdi Vendégház Kárász

Üdülőház egy erdei patak partján, iható vizű forrással, ráadásul az erdő szélén. Kell ennél tökéletesebb helyszín egy természetjárónak? A kiválóan felszerelt erdei szálláshely családoknak, társaságoknak egyaránt kitűnő választás. 

A legjobb programokat a Mecsekben itt találod >>

Hirdi Vendégház Kárász

3. Bakony

A Bakony vadregényes erdőiben figyelmesen bóklászva ti is sok gombát találhattok. Az egyik legszebb szálláshely a környéken Bakonybélben található.

Bakonybél Somhegy Vendégház

Családok, párok, társaságok számára egyaránt kiváló szálláshely a hegyekben a Bakonybél Somhegy Vendégház. Gyönyörű nagy kertjében filagória és kis játszótér is helyett kapott. 

A Bakony – vidék legnépszerűbb látnivalóit itt nézheted meg >>

Bakonybél Somhegy Vendégház

4. Pilis

Ha Budapest közelében szeretnétek gombát gyűjteni, a Pilisben szintén számos gombalelőhely létezik. Főként Pomáz környékét ajánlják a tapasztalt gombászók. Mi pedig ezt a szállást ajánljuk a környéken:

Két Macska Vendégház Piliscsaba

Barátságos bababarát szálláshely a Pilisben a Két Macska Vendégház Piliscsaba. A modern vendégházban kényelmesen pihenhetnek párok, családok.

Fedezd fel a Pilis tájának legszebb látnivalóit itt >>

Két Macska Vendégház Piliscsaba

5. Börzsöny

Szintén Budapestről, illetve a környékéről induló gombászók számára lehet nagyszerű célpont a Börzsöny. Ez a vidék is számtalan lehetőséget kínál a gombagyűjtésre.

Szállásajánlatunk a Börzsönyben: Patakház Nagybörzsöny

Tornácos vendégház az erdő mellett a Patakház Nagybörzsöny, mely az autentikus falusi építészetet ötvözi a modern kor minden kényelmével. Túrázáshoz, gombászáshoz tökéletes szálláshely.

Ezek a Börzsöny környékének legjobb programjai >>

Patakház Nagybörzsöny

6. Mátra

A Mátra erdőiben napokig lehetne barangolni ízletes és ehető gombafajták után kutatva. Próbáljátok ki ti is!

Itt foglaljatok, ha a Mátrában kerestek szállást: St. Hubertus Panzió és Étterem Parádsasvár

Mintha visszautaznál az időben a Monarchia korába, olyan hatást kelt az érkezőben a St. Hubertus Panzió és Étterem Parádsasvár. Egyéni utazók, párok és családok számára is kitűnő szállás a Mátrában. 

Ezeket a helyeket is keressétek fel Parádsasváron és környékén >>

St. Hubertus Panzió és Étterem Parádsasvár

7. Zempléni-hegység

Ha Észak-Magyarországon szeretnél gombát gyűjteni, a Zemplén sűrű erdőit mindenképp keresd fel. Itt szép zsákmányra számíthatsz. 

Ha megszállnál a Zemplénben, ezt a helyet válaszd: Éva Vendégház Komlóska

Önálló kiadó szálláshely a Zemplénben az Éva Vendégház Komlóska, mely elsőrangú választás, ha nyugodt, csendes helyen szeretnétek megpihenni egy kiadós gombavadászat után. A vendégház 9 fő számára biztosít kényelmet.

Komlóska és a Zemplén további látnivalóit itt nézheted meg >>

Éva Vendégház Komlóska

8. Körös-Maros Nemzeti Park

Nemcsak hegyvidéki erdőségekben kutathatsz gombák után, a Körös-Maros Nemzeti Parkban is lehetőséged van erre. A Park állandó programjai közt szerepelnek a jó hangulatú gombagyűjtő túrák. Ezekről bővebb információt a Nemzeti Park honlapján találsz >>

Ezt a szállást ajánljuk a környéken: DÉVA Vendégház Dévaványa

Központi fekvésű szálláshely a DÉVA Vendégház Dévaványa, amely minden kényelemmel felszerelten várja vendégeit. A családok számára ideális szálláshelyen gyerekek 3 éves korig ingyenesen tartózkodhatnak. 

A Körösök vidéke még több programmal vár >>

DÉVA Vendégház Dévaványa

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved egy izgalmas családi gombászáshoz. Ha igen, válassz szálláshelyet is óriási kínálatunkból >>

Még több programlehetőség egy hétvégi kiruccanáshoz:

(fotó: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version