Site icon Szallas.hu Blog

Napsütötte Isztria – Mámorító toszkán életérzés a világ legjobb olívaolaj-régiójában


Tudtad, hogy Isztriában termesztik a világ legjobb olajbogyóit? Persze nem csak ezért éri meg itt nyaralni: egész évben dübörög a toszkán életérzés és fantasztikus kóstolótúrákon is részt vehetsz. Íme a legjobb programok!

Nem hibáztatlak, ha az Isztriai-félszigetről rögtön a kéklő Adria, meg a strandolás jut eszedbe. De azt gondoltad volna, hogy ebben a bámulatos üdülőparadicsomban készítik a világ legjobb olívaolaját? Ízleld meg Horvátország folyékony aranyát, miközben magával ragad az ellenállhatatlan toszkán életérzés – tárt karokkal vár a napsütötte Isztria!

2022-ben is tarolt az isztriai olajbogyó

Hallottál már a Flos Olei című kiadványról? Ez egy évente összeállított gasztrokatalógus, amelyben a világ 500 legkiválóbb extraszűz olívaolaját szedik csokorba. Azt hinnéd, hogy Olaszország vagy a spanyolok trónolnak a lista csúcsán, de kapaszkodj meg: idén már hetedik éve Isztria zsebelte be a bajnoki címet – egyhuzamban!

Gazdaság a középkori Motovun mellett

És ez még nem minden! 2022-ben összesen 79 termék szállt ringbe a horvát régióból, és közülük 66 sikeresen be is robbantotta magát a TOP 500 közé. Tudod, mi jelent ez? Hogy az idei Flos Olei útmutató 13%-át Isztria aranyló kincse adja! Ha hozzávesszük, hogy több mint 50 ország vett részt a megmérettetésen, akkor ez egészen elképesztő teljesítmény.

De mi a siker kulcsa? A válasz valahol a mediterrán éghajlat, a többszáz éves szakértelem és a folyamatos technikai fejlesztés között bújik meg. Egy biztos: ha Isztria felé mutat idén az utazós iránytűd, akkor mindenképp kóstold meg a horvát gasztronómia egyedülálló ékkövét!

Az extraszűz olívaolaj csodát tesz az egészségeddel

És most következzen 5 lebilincselő, autentikus olajbogyós program, ahol abszolút kimaxolhatod a toszkán életérzést!

A legjobb olajbogyós programok szerte Isztriában

Földi paradicsom 15 percre a tengertől: Olivo Istriano

Umag strandjaitól mindössze 9 kilométerre találsz majd egy csöppnyi kis falut, Kršete-t, ahol felejthetetlen kulináris élményben lehet részed. Az Olivo Istriano birtokán tapintható a nyugalom – összesen 500 olajfa bókol a balzsamos nyári szélben. Vannak köztük tizenéves „suhancok” és olyan példányok is, amelyek már 150 éve ajándékozzák meg az idelátogatókat egyedülállóan zamatos bogyókkal.

Könnyű elfelejteni, hogy nem Olaszországban vagy

Megtudod különböztetni a minőségi olívaolajat a silány verzióktól? Ha nem, akkor az Olivo Istriano élménytúráit pont neked találták ki! Kétféle kivitelben kérheted a kalandot, attól függően, hogy csak 90 percet vagy 3 órát szánnál rá az olívatermesztés titkaira. Szerencsére mindkét programhoz jár egy kis házi csemege (sajt, kenyér, bodzás ital, stb.), viszont a borkedvelőknek egyértelműen a hosszabb változatot érdemes választani!  

Tudnivalók

Pihentető, mediterrán szállások a közelben

Ha érdekel a többi isztriai szálláshely is >>

Falatnyi kincses sziget, toszkán köntösben: Grubić Olive Oil

A Grubić Olive Oil olívaolaj gazdaságába lépni olyan, mintha valamilyen varázslat folytán Toszkána egyik kevésbé ismert szegletébe csöppentél volna. Persze rásegít erre az érzésre az is, hogy egy lélegzetelállító középkori falucska, Bale magasodik a birtok szomszédságában.

Ha időd engedi, feltétlenül nézd meg Bale-t!

Grubić olajfa-családjában 400 éves matuzsálemekre is bukkanhatsz, ám meglepő módon nem ez teszi olyan különleges élménnyé a vezetett túrákat. Sokkal inkább az, hogy mennyire átfogó tudást kapsz az olajbogyó-termelésről – a modern kori eszközök épp olyan hangsúlyt kapnak, mint az 1920-as években használt technikák.

Tudnivalók

Köztük van az isztriai álomszállásod?

Chiavalon, Vodnjan idilli olajbogyó aranybányája

Ha életre szóló barátságot szeretnél kötni az extraszűz olívaolajok királyával, akkor Vodhjan térségét nem szabad lefelejteni a bakancslistádról. Részben azért, mert Belső-Isztria egyik legelbűvölőbb középkori városáról beszélünk, részben pedig azért, mert itt rejtőzik Chiavalon, a tökéletes ízű olajbogyók otthona.

Tavasszal is érdemes megnézni az olajfákat

A család gondozása alatt álló 30 hektáros birtokon több mint 9000 olajfa nyújtózik az ég felé, így évszaktól függetlenül lenyűgöző látványt nyújt. Az olajbogyós programok terén itt is két opció közül kell választanod:

A 60 perces olívaolaj túra a következőket tartalmazza

Mivel ad többet a 120 perces nagykóstoló?

Testi-lelki feltöltődés a Vodnjan mesés szálláshelyein

Na, kedvet kaptál egy isztriai körutazáshoz? Ne utazz Olaszországig a toszkán életérzés miatt: Horvátország világbajnok olívaolaj-régiójában minden mediterrán álmod valóra válik! 

Vízközeli horvát szállások, ha mégis inkább a tenger felé húz a szíved:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version