Site icon Szallas.hu Blog

Nedec várának szépségei Kis-Lengyelországban


A magyar történelemmel rendelkező Nedec várát és gyönyörű környezetét akár pár órás autóúttal, egy napos kirándulás során is megtekinthetjük. Ebben az összefoglalóban megtudhatod, miért érdemes ide ellátogatnod!

Tutajozás a Dunajecen

Ha valaki Kis-Lengyelországban jár, a Dunajecen való tutajozást hiba lenne kihagyni. A folyó egy szakasza egykor határt jelentett Magyarország és Lengyelország között, de mostmár csak a szlovák-lengyel határ részét képezi.

A tradicionális lengyel tutajosok a farönkök szállítása helyett manapság már csak turisztikai célból használják a sebes sodrású folyót, ami óriási bevételt jelent számukra évről-évre. A tutajok Červený Kláštorból (Vörös Kolostor nevű település) indulnak, és körübelül 2 óra alatt érkeznek meg Lescina-ba.

Nedec Vármúzeum

A határfolyó mindkét oldalán találhatóak határvárak, így meglátogattuk az egykor magyar tulajdonban lévő Nedec várát. A várat a II. világháborúig főnemesek lakták, de sosem volt átépítve, illetve teljes egészében nem modernizálták. Ennek köszönhető, hogy hitelesen és kitűnő állapotban lehet megtekinteni manapság. A vármúzeum felső- és a középvárbeli része 1963 óta látogatható, ahol az eredeti bútorok egy része, és ásatások során talált kicsek vannak kiállítva.

Nedec várának története

Egy XIX. század közepén kitört tűzvész után az alsóvár szinte teljesen megsemmisült. A Salamon család tagjai kezdték el a restaurálást, amit az utolsó tulajdonos, Bethlen Ilona grófnő fejeztetett be, a vár környezetének felújításával együtt. A grófnő zárta azoknak a mágnás családoknak a sorát, akik több mint 700 évig birtokolták a nedeci várat. Ő 1943-ban elhagyta Nedec várát és sosem tért vissza. Távozása után a várat többször is kirabolták.

A vár legszebb látványossága a kilátóterasz. A középvár teraszáról kilátás nyílik a folyó túlsó partján lévő Czorsztyni vár romjaira, a Czorsztyni víztározó által keletkezett tóra és a három hegygerinc vonulataira: Pieninek, Gorce és Tátra.

Jánošík legendája

A vár legrégebbi és leghíresebb története Jánošíké, aki a gazdagokat kifosztotta, majd a kincseket kiosztotta a szegények között. Hosszú üldözés után elkapták, és Nedec várának rabjává vált. Szabadulási vágyát kedvese, Maryna hiánya még nehezebbé tette. Egy nap izmait megfeszítve széttépte láncait, majd a várkápolna ablakán keresztül megszökött és szeretőjéhez sietett. Amint megérkezett, kiderült, hogy a lány némi pénzért cserébe elárulta őt. Jánošíkot Lipótba szállították a katonák, majd kivégezték.

Brunhilda legendája

A vár egykori lakói Brunhilda hercegnő és Boguslaw herceg mindennapjai egyre unalmasabbá váltak, emiatt egyre többször veszekedett a házaspár. Egyik nap Brunhilda veszekedés közben férje fejéhez vágta egyik vázáját. Boguslaw dühéből meglökte, mire Brunhilda kiesett az ablakon, egyenesen az udvaron lévő kút aljába. A herceg azonnal megbánta tettét, és a vár folyosóit járva kérlelte felesége szellemének bocsánatát.

Azóta a legenda szerint mindkettejük szelleme a várban bolyong, és néha-néha megpihenve leülnek annak a kútnak a káváján, amibe Brunhilda beleesett.

Kis-Lengyelország rengeteg magyar vonatkozással rendelkezik, aminek Nedec vára egy remek példája. A csodálatos környezet igazán magával ragadja az embert így mindenképpen megéri ellátogatni ide, hogy a táj felfedezése mellett megismerjük történelmünk e részét.

Szállások Nedec közelében:

Pensjonat i Restauracja NOWAK Łapsze Niżne

Pensjonat i Restauracja NOWAK Łapsze Niżne

Domki Pod Kuźnią

Domki Pod Kuźnią

LK Resort Łapsze

LK Resort Łapsze

Még több szállás Kis-Lengyelországban >>

(Fotók: Czakó Fanni, szallas.hu)


Exit mobile version