Site icon Szallas.hu Blog

Noszvaj – mesebeli falu a Bükk kapujában


Látogassatok el a Bükk csodás településére, Noszvajra, amely mesebeli panorámával és izgalmas programokkal várja a látogatókat.

Az Egertől 10 kilométerre fekvő település fantasztikus kirándulóhely, ahol a hegyen és völgyön át, a kastélyban, a réteken, a tavaknál, a Barlanglakásokban, a borospincéknél, a patak mentén és a Gazdaházban számtalan meglepetés vár tieteket.

De La Motte Kastély

Barokk hangulat uralkodik a Bükk hegység ölelésében, a noszvaji De la Motte kastélyban. Ez a hely a magyar kastélyépítés miniatűr remekműve 1774-ből.

De la Motte-kastély, Noszvaj

Miután megépült, Báró Szepessy Sámuel eladta gróf Almásy Antal özvegyének, báró Vécsey Annának. Viszont ennek köszönhető a kastély elnevezése, hiszen a grófné második férje volt De la Motte ezredes, aki Mária Terézia udvarából érkezett és neki köszönhetjük a kastély belső franciás díszítését is. A kastély állandó lakhelyként szolgált a családnak és valószínűleg nagy társasági életet is folyt benne. Egyszer még Déryné is vendége volt a helynek, bár a csodás környezet miatt biztos sok más művész is megfordult ezen a helyen.

Szállások a kastély közelében >>

Református templom

Egy hely, amelynek építőköveiben ott van az egykori Árpád-kori templom maradványa, s melynek régi dicsőségét az oldalbejáratánál lévő falszakasz őrzi, gótikus nyílásával. A templomnak művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete volt, amely ma Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában tekinthető meg. A mennyezetképek legjellegzetesebb darabjainak másolatai azonban Noszvajon is megtekinthetők a református templomban. A templom körüli régebbi temetőben IV. Béla király idejéből (1235-1275) származó pénzérméket találtak, s ez is bizonyítja, hogy ősi magyar, megszentelt földön jártok, amikor Noszvajon sétáltok.

Gazdaház

A Heves Megyei Múzeumi Szervezet múzeumi kiállítóhelyként rendezte be a noszvaji tájházat 1976-ban. Az épület mind külsejében, mind belső berendezésében az 1800-as éveket idézi.

Gazdaház Noszvajon

Az akkori lakásviszonyokról, a benne lakók életéről, valamint azokról a használati tárgyakról látható itt kiállítás, amelyek az adott kor emberének rátermettségét, ügyességét bizonyítják. Valószínűleg a ház jómódú, földműves család tulajdona volt, ezt bizonyítják az udvari homlokzat kőkeretes ablakai, a rácsos ajtó – a verebce, amely a bükkaljai, népi építkezés tipikus jelképe. Ezen kívül a Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy részének is. A tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatják be a szilvalekvár főzés csínját-bínját is. Csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján vállalják a kelt tésztából készült sütemények készítését, akár kézműves foglalkozással is egybekötve. Információ: Czinkéné Szűcs Krisztina, +36 36/463-006, konyvtar@noszvaj.hu

Barlanglakások, Farkaskői Alkotótelep

A Bükkaljai kőkultúra egyik híres jelképe a több település határában is megtalálható barlanglakások hada.

Barlanglakások Noszvajon

Az itteni, noszvaji lakásokat a XIX. század elején alakíthatták ki. Az Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon számos riolittufába vésett lakóhellyel találkozhattok, mindenképp érdekes látnivaló, hiszen az elszegényedés során ezen lakásokba kényszerült paraszti nép életébe kaphattok betekintést. Ma már a barlanglakások -kevés kivétellel- lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők nagy részében pedig alkotótelep működik.

Látogatható: 10.00 – 18.00 óráig; csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján

Szállások a barlanglakások közelében >>

 

Thummerer pincelátogatás

Ha Bükk, akkor természetesen bor és gasztronómia. Ezért Noszvajról sem mehettek el anélkül, hogy ne látogatnátok meg a falu határában található, a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pincét, amely már több mint 30 éves. A pincészet alapítója Thummerer Vilmos 1995-ben az Év Bortelmelője lett. A pincészet pedig 2011-ben az év pincészete díjat kapta, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehette át.

Ha igazán finom borokat szeretnétek kóstolni ezen a vidéken, akkor ezt a nagy múltú helyet ne hagyjátok ki. A pincelátogatáshoz azonban előzetes egyeztetés szükséges Thummerer Évával a 06 20 946-2178-as telefonszámon.

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel körülvett völgye teszi hangulatossá a noszvaji kirándulást. Kedvelt úti célja nem csak az itt élőknek, hanem a Noszvajra látogató vendégeknek is.

Noszvaj-Síkfőkút

A környék turisztikai- és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére. A felső tó nyaranta csónakázásra, vizibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ide érkezőket.

Jó ha tudjátok, hogy Noszvaj – Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése. A túraútvonalak kirándulásra csábítanak: érdemes elindulni a Síkfőkút – Novaji kunyhó – Várhegy – Attila kút – Síkfőkút, a Síkfőkút – Imány-tető – Kerek domb – Patkó hegy – Síkfőkút, a Síkfőkút – Attila forrás – Várkút útvonalon, hogy felfedezzétek a környéket. Kerékpárral a szomolyai kaptárkövekhez is ellátogathattok, de közel van Ódorvár, sőt a Hór-völgyében is elbarangolhattok.

 

Várkút

A Bükkben amellett, hogy fantasztikus környezetben, remek levegőn, zöld környezetben, fenomenális borok táraságában pihenhettek, számos aktív kikapcsolódásra alkalmas lehetőség is adódik. Ilyen a Síkfőkútról már fentebb említett turista utak bejárása is, de ha igazán szépet szeretnétek látni, akkor a zöld túrajelzést követve az Attila forráshoz majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthattok el, mely a Kánya Patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott, és ma is Várkút és környéke az egyik legszebb kirándulóhelye a vadregényes Bükknek.

Látnivaló a közelben: Mátyus Udvarház, Eger

Eger városából kiérve és Noszvaj felé véve az irányt fél úton álljatok meg, ott ahol a nagy tisztás közepén csodaszép lovakat láttok legelészni.

Mátyus Udvarház, Eger

A Mátyus Udvarház ugyanis Eger belvárosától pár perces autóútra található és Noszvajtól is alig pár kilométer választja el. Kitűnő program lehet a városnézés, a kirándulások közepette. Barátságos pulik köszöntik a látogatókat az Udvarház területére beérve, de a kedves fogadtatás mellett találtok itt játszóteret, csodálatos Lipicai lovakat, de van lovaglási és lovas kocsikázási lehetőség, lovas múzeum, étterem, ifjúsági szállás. Érdemes kicsit kizökkeni a városi forgatagból, lecsendesedni és feltöltődni ebben az elbűvölő környezetben.

Lovaglásra és lovaskocsikázásra 10 % kedvezmény >>

További programok Noszvajon >>


 

Szállást keresel Noszvajon? Ezeket ajánljuk >>


Exit mobile version