Site icon Szallas.hu Blog

Nyári jótanácsok a biztonságos külföldi kártyahasználathoz


Van elég teendő, amikor az ember külföldre indul nyaralni: intézni a szállást, bepakolni a megfelelő felszereléseket és ruhákat az utazásra, tájékozódni a vírushelyzettel kapcsolatos esetleges korlátozásokról, megkötni az utasbiztosítást, megvenni a jegyet vagy kiváltani a zöld kártyát, EU-n kívül ránézni az útlevélre, hogy nem járt-e le.

A Biztosdöntés.hu vendégcikkéből most az is kiderül, hogy mire kell felkészülni a felhőtlen nyaralás egyik fő feltételének számító pénzügyek területén. Útmutató biztonságos külföldi kártyahasználathoz.

Mire figyelj az utazás előtt?

A pénzügyek terén meg kell hozz egy nagyon fontos döntést: kártya vagy készpénz? A mi javaslatunk: mindkettő. Ekkor tudsz ugyanis egy kinti probléma esetén (pl. kártyaelfogadási zavar, esetleg készpénz vagy kártya elvesztése) a másik módszerrel fizetni.

Azt viszont neked kell eldöntened, a kettőt hogyan súlyozod. Minél több készpénzt viszel magaddal, annál biztosabb, hogy mindenhol tudsz majd fizetni, viszont annál nagyobb veszélynek teszed ki a pénzed. A bankkártya ugyanis elvesztés, ellopás esetén letiltható, a pénzed pedig megmarad mögötte.

Ha a készpénznek szánt pénz bankszámlán van, akkor általában azt csak a törvényi ingyenes készpénzfelvétellel tudod költségmentesen kivenni Magyarországon. Ennek az utána következő átváltásával van ugyan némi veszteséged, de valószínűleg kevesebb, mint ha bankszámlán hagyod a pénzed és abból költesz. A valutaváltók árfolyamai ugyanis általában kedvezőbbek, mint a bankok deviza eladási árfolyamai.

Ráadásul forintkártyával költve kétszeres konverziót szenvedsz el, hiszen egy közbülső euró- vagy dollárárfolyamra is átváltják a kinti költésedet, mielőtt forintban beterhelik a bankszámládon. (Természetesen ha eleve euróban vagy Európán kívül dollárban vásároltál, akkor ez a konverzió kiesik. A másik konverzió meg akkor esik ki, ha a számlád nem forintban, hanem euróban vagy dollárban van, de ennek fenntartása extra költségekkel járhat.)

A lényeg az, hogy mielőtt elindulsz külföldre, pontosan találd ki, hogy hogy legyen a készpénz–bankszámlapénz arány és érd el, hogy ezekhez minél optimálisabban juss hozzá, tehát minél kevesebb költségekkel.

Erre figyelj utasbiztosításkor

Mielőtt utasbiztosítást kötnél, nézd meg, hogy a bankkártyád tartalmaz-e ilyet és az neked elegendő-e? Ezért ugyanis lehet, hogy nem is kell fizetned, vagy legalábbis olcsóbb, mint a biztosítónál.

Írd fel a bankod és a biztosítód külföldről hívható telefonszámát és legyen nálad a biztosítási összegeket tartalmazó táblázat és az asszisztencia kártya is.

Ellenőrizd, hogy a bankkártyád nem jár-e le a nyaralás alatt – a rajta lévő év/hónap utolsó napján magyar idő szerint 24 óráig érvényes – és csekkold le a limiteket is, melyeket a vásárlásra vagy a készpénzfelvételre beállítottál, mert a külföldi használathoz ezt lehet, hogy emelned kell majd.

Mivel a bankok ma már csalásfigyelő rendszerekkel dolgoznak, melyek figyelik a szokatlan tranzakciókat. Ezért a bank általi téves letiltást elkerülendő, jelezd a bankodnak az utazás előtt néhány nappal, hogy külföldre, mely országokba utazol. Ekkor biztos nem érhet meglepetés. (Egyébként ha a bankod hív külföldi tartózkodás alatt, mindenképpen vedd fel a telefont!)

Az utazás során is figyelj a kártyádra!

Ha már külföldön jársz, mindig figyelj arra, hogy nehogy ellopják/elveszítsd a kártyád vagy a készpénzed. Kerüld a gyanús helyeket (pl. zsúfolt bárok, ahová külön utcai ember csábított be). Illetve ha a bankod nyújt ilyen szolgáltatást, blokkold a kártyád és csak akkor engedd fel, ha épp fizetsz vele.

Fizetéskor ne engedd szem elől téveszteni a bankkártyádat! Lehetőleg érintéssel fizess vele, ezzel az ellenőrzésed alatt tarthatod.

Külföldön nagyon drága a készpénzfelvétel. Ott nem érvényes a hazai törvényi ingyenes készpénzfelvétel sem, így készpénzt csak kevésszer, esetenként a szükséges legnagyobb összegben vegyél fel. Helyette vásárolj kártyával, ahol csak tudsz!

Idehaza a törvényi szabályozás miatt minden elektronikus pénztárgép mellé kötelező az elektronikus – általában bankkártya – elfogadás, de külföldön törvényi szabályozás nélkül is, pusztán a piaci viszonyok miatt is csaknem teljes kártyaelfogadási lefedettséggel találkozhatsz a gazdaságilag fejlett országokban. Tehát elsősorban Nyugat- és Észak-Európában, továbbá a volt szocialista országok dél-európai tengerparti övezeteiben.

Autóbérlés és forint alapú fizetés külföldön

Előfordulhat, hogy a turisztikailag, idegenforgalmilag frekventált központi részeken forint alapú elfogadással is találkozhatsz. Ez azt jelenti, hogy amit a kijelzőn látsz, biztosan pontosan annyi forint szerepel majd a számlakivonatodon is. Ez persze kényelmes, hiszen olyan, mintha idehaza vásárolnál, viszont ilyenkor sokkal magasabb árfolyamot alkalmaznak, mint a hagyományos átváltási modellben. A különbség akár 5 százalékos is lehet. Viszont tény, hogy az összeg nem fog megváltozni ahhoz képest, amit a kijelzőn látsz. Neked kell eldöntened, hogy mi a fontos neked.

Ha külföldön autót bérelsz, arra különleges szabályok vonatkoznak. Emiatt lehet, hogy csak valódi hitelkártyát tudsz használni erre a célra, vagy nagyon drága külön felelősségbiztosítást kell kötnöd. A betéti kártyán hiába van pénzed, azt bármikor kiveheted vagy elutalhatod, lekötheted. Ahhoz így már nem fér hozzá az autókölcsönző. A hitelkártyával ezt nem tudod megcsinálni. Ezért az autókölcsönző biztosabbnak látja, hogy be fogja tudni terhelni az esetleges később megismert károkat, bírságokat az autó visszaadása után.

Hasonló szempont miatt a hitelkártya és a betéti kártya eltérő elfogadása előfordulhat szállásfoglalás során is.

Mi a helyzet a külföldi mobilfizetéssel?

Ha a te kártyád is abba a 14 százalékba tartozik, melyeket már regisztráltak a mobiltárcákba és idehaza már mobillal fizetsz, akkor bátran használd ezt külföldön is bárhol, ahol az érintéses fizetés rádiójel ikonját látod. Ez egy olyan szabványt jelöl világszerte, ami pontosan ugyanúgy érvényes az érintéses kártyákra, mint a mobiltelefonos érintéses fizetésre.

Persze azok a különbségek, melyeket a mobilodon beállítottál (például 15 000 forint alatt sem tudsz érintéssel fizetni, ha nem azonosítod magad a fizetés előtt), azok külföldi fizetés során is érvényesek.

A mobiltelefonod tehát töltsd fel külföldön is és úgy indulj útnak, hogy ezzel biztosan nem lesz gond. Készpénzfelvételhez pedig vidd magaddal a bankkártyádat, mert azt mobillal külföldön sem fogod tudni elintézni. A mobilba regisztrált bankkártyádra eltérő vásárlási limit vonatkozhat, ezért ennek is célszerű utánanézned, mielőtt használatba veszed.

(Fotók: Shutterstock)


Exit mobile version