Site icon Szallas.hu Blog

Nyári kirándulóhelyek a Balaton-felvidéken


Összegyűjtöttünk néhány remek kirándulóhelyet és látnivalót, amelyek segítenek megérteni és felfedezni a Dunántúl nagy csodáját, a Balaton-felvidéket. Indulhatunk?

Balaton-felvidék

Tihanyi barátlakások

Tihany és a Tihanyi-félsziget egy igazi csoda, számos rejtett kinccsel, ezer éves történelemmel és mély hittel átitatva. A Balaton ezen ékszerdobozában barangolva Ti is felfedezhetitek a tihanyi barátlakásokat. A levendulamezőkkel, az apátság misztikus hangulatával, a gejzírkúpok csodájával és a két Árpád-kori templomrommal körülvett terület között elhelyezkedő remetelakok igazi kuriózumnak számítanak a környéken.

A tihanyi apátság madártávlatból

Ezek a tihanyi barátlakások a X-XI. század környékén lettek kivájva, abban az időben, amikor bizánci rítusú szerzetesek lakták a területet, egészen a XIV. századig. Ha a korabeli leírások igazak, akkor I. András királyunk (1046-1060) telepítette ide őket a Kijevi Nagyfejedelemség területéről. Büszkék lehetünk történelmi értékeinkre, s erre a három épen maradt remetelakra is, amely Közép-Európában is egyedülálló, máshol ilyet nem találtok. A hozzájuk vezető ösvény ma nagyon sokak kedvelt sétaútja, természeti értékei és történelmi múltja miatt higgyétek el érdemes meglátogatni.

Szállások Tihanyban >>

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A kápolnapusztai bivalyrezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, és egyúttal a faj bemutatásának népszerű központja is.

Itt él Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája, s az állatokat nem csak távcsővel, hanem az erre a célra kialakított kilátóba érkezve csodálhatjátok meg. Ha szerencsétek van, akkor láthatjátok az állatokat a hétköznapi életritmusokban, például amikor éppen dagonyáznak, esznek, ismerkednek egymással. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig és a kicsiket játszótér és állatsimogató is várja. Természetesen az istálló is bejárható, ahol a régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. Az út során ne hagyjátok ki a fogadóépületet sem, mert ott berendezett tárlat található, amely a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Pele körúti tanösvény

Egy igazi urizáló helyre csalogatlak titeket, a csopaki Pele-körút tanösvényhez, amely egykor az angolkisasszonyok üdülőjének parkja volt. A tanösvényt és a parkot, a kertjeinkben és padlásainkon is megforduló rágcsálóról, a nagy peléről nevezték el. A parkban egy különleges kiállítással is találkozhattok, amely a Föld elmúlt félmilliárd évének történetét mutatja be. Megismerhetjük az ún. makrogerinctelen élővilágot, harmincféle fás- és lágyszárú növénnyel ismerkedhetünk meg, illetve megnézhető a tanösvény leglátványosabb elemének számító Ammoniterasz nevű installáció is, amit a 2016-os Hello Wood-alkotótáborban készítettek.

Kinizsi vár – Nagyvázsony

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között számos vár és várrom várja a kirándulni vágyókat. Érdemes ellátogatni Nagyvázsonyba is, amelynek egyik domboldalában a fantasztikus középkori vár megmaradt lakótornya várja a látogatókat.

Kinizsi-vár, Nagyvázsony

Építtetője Vezsenyi László volt, aki a Zádor-vár perben való elvesztése után, a 15. század első felében emeltette a várat. Egy igazán jelentős helyre érkeztek, amikor az egykori vár területén sétáltok, hiszen a vár építésénél is fontos szempont volt, hogy a hely a Budáról Olaszország, ill. a dalmát tengerpart felé vezető fontos kereskedelmi útvonal mentén helyezkedett el. A vár érdekessége, hogy közvetlenül itt a várárokban fakadt egy bővizű forrás, így ostrom idején sem kellett vízhiánytól tartani és ez a forrás még napjainkban is működik. A Dunántúl legépebben megmaradt késő gótikus lakótornyában sétálva, kicsit elkalandozhattok a középkor lovagi világába.

Dörgicsei romtemplomok

A Halomhegy lábánál, a Dörgicsei-medencében fekszik Dörgicse települése, amely egyszerre három Árpád-kori templomrommal is büszkélkedhet. Dörgicse, régészeti kutatások szerint már az újkőkor óta lakott terület volt, erre utalnak a feltárt római uralom emlékei.

Dörgicsei Levendula Major, mellette az egyik Árpád-kori templommal

Érdemes erre a környékre ellátogatni és egy kisebb nagyobb kirándulással a három Árpád-kori templomot is felfedezni, hisz mind Kisdörgicse, de különösen Alsó- és Felsődörgicse sok száz éves egyházi emlékei múltjuk, szépségük és különleges építészeti sajátosságaik miatt is említésre méltóak. Ezen felül a Dörgicse feletti Gerenye-hegy oldalában is ajánlok egy rövid túrát, hiszen itt is megcsodálhattok egy XIII. században épült román stílusú erődtemplomot. A rom melletti területen rendben tartott pihenőhely vár titeket, és igazán remek látványban lehet részetek, hiszen csodálatos kilátás nyílik innen a Balatonra, a szemközti Balázs-hegyre és a Zánkáig futó szőlőkordonokra.

Zalaszántói sztúpa

Igazi érdekességet ismerhettek meg Zalaszántón, ahol Közép-Európa első buddhista szentélye, a zalaszántói sztúpa található. A Kovácsi-hegyen fekvő szentély igazi nemes környezetben, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben.

zalaszántói sztúpa

Érdekessége, hogy benne őrzik Buddha földi maradványának néhány darabját, egy díszes tartóban néhány apró csontszilánkot. A hófehér építmény a maga 30 m magasságával és 24 m szélességével kitűnik környezetéből, könnyű észrevenni. A hegynek ezt a részét, amin a sztúpa áll, el is nevezték az Emberi Jogok Parkjának. És hogy miért zarándokhely? Mert Buddha földi maradványai mellett a sztúpa építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek az építmény talapzatába. Így Európában ma csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét.

Salföldi Természetvédelmi Major

Imádjuk a Balatont, a Balaton-felvidéket az egész Káli-medencét. Akik ide ellátogatnak, szerelemesek lesznek a tájba, a kultúrába, az emberekbe, a Balaton hangulatába. De hogy hogyan lehet megtapasztalni a Balaton-felvidék igazi esszenciáját, arra van egy tippem!

Életkép a salföldi majorból

Először is el kell látogatni a Salföldi Természetvédelmi Majorba. Az itt összegyűjtött őshonos állatokat testközelből kell megnézni, az állatsimogatóban megsimogatni, etetni, barátkozni velük. Ez egy tipikusan családbarát program, minden korosztálynak nagy élmény lesz. Tájba illő játszótér várja a gyerekeket, a gyógynövénykertben sétálhattok, gyógyulhattok már a látványtól is. Itt a karámtól istállóig, a legelőn át a háztáji kiskertig igazi feltöltődés vár titeket. Részt vehettek a helyi lovasbemutatón, lovagolhattok vagy a kicsik megcsodálhatják az albínó csacsit. S ha ez nem lenne elég, akkor lovas kocsival a kőkúti pálos kolostor romjaihoz is eljuthattok.

Szállást keresel a Balaton-felvidéken vagy a tó északi partján? Itt tudsz nézelődni >>

 


Fotók: shutterstock


Exit mobile version