Site icon Szallas.hu Blog

Tündérlépcső, Csepegő-szikla, Bodzás-forrás – Az Óbányai-völgy vadregényes kincsei


Mennyi kalandot és érdekes látnivalót rejthet egy szűk völgyszoros? Az Óbányai-völgy olyan élményekkel vár, amelyek zúgókkal, sziklákkal, és káprázatos panorámával láncolnak magukhoz. Mutatjuk, merre indulj, és mit érdemes feltétlenül megnézned Óbánya környékén!

Óbányai-völgy

Óbánya egy zsákutcás község Mecseknádasd szomszédságában, Pécstől mindössze 30 perces autóútra. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet völgykatlanában fekvő egyutcás településen az Öreg-patak fut végig, ám annak ellenére, hogy pici községről beszélünk, területén jelzett turistautak kereszteződnek. Óbánya, amelyet néha „magyar Svájc” néven is emlegetnek, kedvelt kirándulóhely, a faluközpontban található, fehérre meszelt házikók pedig már a látványukkal is leveszik a lábukról az ide érkező kirándulókat. 

Szállástipp! Az állatbarát Malom Udvar Vendégház Óbánya tökéletes választás számodra, ha olyan szálláshelyet keresel Óbányán, amely kerttel, kandallóval, és modern berendezéssel vár. A parkolás és a wifi ingyenes, ráadásul a szállásért OTP SZÉP kártyával is lehet fizetni. A környék mesés látnivalókat tartogat! 

Milyen élményekkel és látnivalókkal vár az Óbányai-völgy? 

Az Óbányai-völgy nem véletlenül a Mecsek környékén kiránduló turisták egyik kedvenc helye, a természeti szépségekben bővelkedő három kilométer hosszú völgy elképesztő élményeket ígér. Egy kényelmes túrabakancsra mindenképpen szükséged lesz a túra során, mert többször keresztezik majd az utadat sziklalépcsők, és gázlók. A széles patakmederben több helyen is köveken egyensúlyozva kell majd haladnod, ha nem szeretnél vizes lenni. 

Óbányáról a Kéktúra útvonalát kell követned, így első állomásként a két medencéből álló Pisztrángos-tavakhoz érsz majd el. Az Öreg-patak útját követve párszáz méter múlva éred el a Csepegő-sziklát, amely a szűk völgyszoros felső részén található. Nevét onnan kapta, hogy a mészkőfal lyukacsos üregeiből folyamatosan csepeg a karsztvíz, télen pedig az üregekből cseppkőszerű jégcsapok bújnak ki. 

Csepegő-szikla

A Ferde-vízesés pár méter távolságra fekszik a Csepegő-sziklától, az Öreg-patak medrében. A zúgót Tündérlépcsőként is emlegetik, a mesés sziklaalakzatok és a vadregényes zuhogó összképe egészen különleges látványt nyújt. 

A zuhatag mellett állva megcsodálhatod a 150 millió éves, kréta kori sziklákat, amelyek 10-15 cm magas lépcsőfokokat alkotva juttatják tovább a patak vizét. A jeges téli időjárásnak köszönhetően azt is megcsodálhatod, ahogyan jégcsapok lógnak a szikláról. 

Szállások a közelben >>

Ferde-vízesés

Az Üvegesek útja néven ismert ösvény izgalmas kalandokat ígér a patakmeder lépegető köveivel, a rejtélyes szálerdővel, és a közeli forrásokkal, köztük a Bodzás-forrással, amelyet Noémi kútként is ismernek. A forrás környékén nyugodtan piknikezhetsz is, tűzrakóhelyet is találsz. 

Bodzás-forrás

Mesebeli panorámára vágysz? Irány a Cigány-hegyi kilátó!

Ha hosszabb kirándulásra vállalkoznál, akkor a 11 km hosszú útvonalat is ajánljuk figyelmedbe, ezt követve a Ferde-vízesés, a Csepegő-szikla, és a közeli források mellett a Cigány-hegyi kilátóba is eljuthatsz. Az 524 méter magasan álló kilátóból rálátni a Zengő, a Hármas-hegy, a Misina és a Tubes vonulataira. A túra így 3 óra, a szintkülönbség 280 méter, a táv gyerekkel is könnyen teljesíthető.

Tipp! Az óbányai kirándulás előtt, vagy után ismerkedj meg az Óbányai Fazekas Kiállítás és Helytörténeti Gyűjteménnyel, amely 150 db 19-20. századi helybeli fazekas edénnyel, illetve a helybeliektől kapott egykori használati eszközökkel, ruhákkal, és fafaragásokkal várja a kirándulókat.

Cigány-hegyi kilátó

Mit érdemes megnézni Óbánya közelében? 

Ha az Óbányai-völgy közelében kirándulsz, fedezd fel a környék más nevezetességeit is! A Püspökszentlászlói Arborétum 80 fa- és cserjefajtával vár Hosszúhetényben, a pécsváradi Zengő-kilátóból pedig tiszta időben akár Badacsonyig is ellátni. 

A várak és templomromok szerelmeseinek izgalmas úti cél lehet a Schlossberg templomrom Mecseknádasdon, illetve Márévár, amelyet magyaregregyi várnak is neveznek. A 17. századra romossá vált várat a régészeti feltárásokat követően helyreállították, majd újjáépítették a belső udvar épületeit. Az épületben érdemes megtekinteni a vártörténeti kiállítást, amely az itt megtalált leleteket mutatja be. 

Szállások Magyaregregy közelében >>

Márévár

Sok izgalmas helyen jártál már az országban, de eddig még nem fedezted fel az Óbányai-völgy és környéke szemet gyönyörködtető látnivalóit? Akkor itt az ideje, hogy felkerüljenek a listádra a Mecseknádasd közelében található kirándulóhelyek.

Neked ajánljuk az Óbányai-völgy felkeresését, ha…

Többnapos kikapcsolódást tervezel? Foglalj szállást Óbányán a szállás.hu kínálatából, és élvezd a friss erdei levegőt! >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version