Kedvenc szállásokBarátokkalCsaládi kiruccanásNyári vakációTavaszi zsongásWellness + Hotelek

Ökoszállások és biohotelek ahol még a fű is zöldebb

2 perces olvasási idő
ökoszállások Magyarországon

Mindannyian tehetünk és kell is tennünk azért, hogy a Föld ne váljon élhetetlen pusztasággá. Erre emlékeztet április 22-én a Föld Napja is. Utazzatok, de figyeljetek oda utazáskor is az ökológiai lábnyom mértékére, válasszatok ökoszállások közül tudatosan! Na de hogyan is néz ez ki a gyakorlatban?

Irány egy ökoszállás!







A világ sajnos nem „örökzöld”

„Az emberiség végletes mértékű fogyasztását lassan már nem bírja el a bolygónk” – állapítja meg a WWF. Hasonlóan más, az élővilág védelmét szem előtt tartó szervezethez a WWF is mértékletességre int. Nem mennénk bele az április 22-i Föld Napja alkalmából megjelent tanulmányuk minden részletébe, de azt mindenképpen kiemelnénk, hogy tavaly 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait; augusztus 1-re esett a szomorú, Túlfogyasztás Világnapja. Igen, ilyen is van. „ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor 1,92 bolygóra lenne már szükség” – olvashatjuk megrökönyödve. A jelenlegi átlagos emberi fogyasztás alapján 1,7 Földre lenne szükség.

Ide kattintva te is lemérheted, mekkora az ökológiai lábnyomod, mekkora a szén-dioxid kibocsátásod, és vajon hány Földnyi energiaforrást használsz el a jelenlegi életviteleddel. >>

utazas okologiai labnyom
A repülős utak jelentősen megnövelik az ökológiai lábnyomodat. Csekkold az ökolábnyomodat ezzel a kalkulátorral >>

Utazz környezettudatosan!

Nem pesszimizmus azt kérni, hogy ne a politikusokra várjunk, az egyén tegyen meg mindent azért, hogy a jövő generációi is élhessenek ezen a bolygón! Az utazás mindenképpen környezeti terhelés. Ha másért nem, mert el kell jutni az úti célra. De ha az autópályán 110-zel mentek, sem esik le a korona fejetekről, ugyanakkor kevesebb üzemanyagot füstöltök el. És 15 perccel „később” értek oda. Ám tehettek azzal is a környezetért, ha zöld szálláshelyet foglaltok.

Mitől zöld egy szálláshely? Miben mások az ökoszállások?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) bő negyed százada hirdeti meg Zöld Szálloda pályázatát. „A szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a fenntarthatóságért” – írják a pályázat bevezetőjében. Az MSZÉSZ összetett feltételrendszer alapján sorol bárkit is ebbe a kategóriába. A zöldként való besoroláshoz egyebek mellett vizsgálják a környezetvédelmi tájékoztatás meglétét, energia felhasználást, víz- és hulladékgazdálkodás, a beszerzések zöld voltát. Az egyes témákon belül olyan kérdések merülnek fel, mely szerint a szállodának van-e környezetvédelmi felelőse és programja? Ajánlanak-e környezetbarát közlekedést a vendégeknek? Használnak-e megújuló energiát? Van-e hőszigetelés az ablakokon? Hasznosítanak-e csapadékvizet, locsolnak-e fúrt kútból? Használnak-e újrahasznosított anyagokat? Csökkentik-e az élelmiszerpazarlást? Vásárolnak-e fair trade élelmiszert? Milyen messziről szerzik be az élelmiszert? És még megannyi más szempont. A Zöld Szálloda címet nem könnyű megszerezni és minden évben újra kell pályázni.

Környezetbarát hotelek és ökoszállások Magyarországon

Az ökoszállások egyre trendibbek Magyarországon is. A Szallas.hu-nál igyekszünk együtt működni még több „zöld” partnerrel. Mutatunk néhányat közülük!

Szépia Bio & Art Hotel Zsámbék

Biohotel belföldön: Szépia Bio Hotel Zsámbék
Szépia Bio & Art Hotel Zsámbék

A négycsillagos Szépia Bio Hotel, wellness- és konferencia szálloda 38 szobájában 76 férőhely található. „Szállodánk 4 db bio komfort szobával várja azon vendégeit, akik tudatosan figyelnek az alvással töltött idő minőségére is egyaránt” – tájékoztat a hotel, ahol bio-ételek és italok széles választékát is kínálják.

Nimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag

Ökoszállások: Nimród Bioszálloda
Nimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag

Karcag központjában áll ez a 18 szobás bioszálloda. A hotelben a bútorok, a matracok és számos használati tárgy készült természetes alapanyagból. „A takarításhoz, tisztításhoz használt, valamint a vendégeink részére biztosított tisztálkodási szerek környezetbarát anyagokból készültek” – ígéri a hotel.

Natura Hill Zebegény, a biokonyha szerelmeseinek

Ökohotel a javából: Natura Hill Zebegény
Natura Hill Zebegény

Zebegény volt szőlőhegyén áll ez 8 szobás, 16 ágyas szálláshely. Ha szerettek sokáig és jóízűen étkezni helyi alapanyagokból készült ételeket, nektek való a szálláshely! A Natura Hill bisztrójában a slow food a menő. Menü nincs, csak friss és szezonális hozzávalókat használ a séf. A Dunakanyar panorámája pedig bámulatos.

+1 tipp: Vakációzz ebben az elbűvölő alpesi zöld hotelben

Villa Ceconi by Das Grüne Hotel zur Post – 100% BIO Salzburg

Villa Ceconi by Das Grüne Hotel zur Post – 100% BIO Salzburg

A 10 szobás 100% bio szálláshely az osztrák Salzburg központjában áll. Az ökoszállásokhoz híven a hotel valódi bio reggelivel csábítja vendégeit. Húskészítménytől a szörpig minden van. Nem csak a levegőbe beszélnek: a „bioságot” és fenntarthatóságot rendszeresen hatóság is ellenőrzi. Hab a tortán, hogy a híres zeneszerző, Mozart szülőháza csak 2 km sétára van innen.

Az ökoszállások egyre trendibbek Magyarországon is

Bio vendégházak Magyarországon

Nem csak hotelek közül választhatnak a fenntarthatóság és környezettudatos utazás hívei. Íme néhány apartman, ahol komolyan veszik a természet tiszteletét.

Bio Apartman Üröm

Ökoszállások: Bio Apartman Üröm
Bio Apartman Üröm

A Budapest közeli Üröm hatágyas apartmanjában csak természetes alapú festékeket használtak. Hasonlóképpen természetesek a bútorok, kertben pedig organikus wellness vár: egy bio fürdőtóban és dézsafürdőben is csobbanhattok!

Kerca BioFarm Kercaszomor

Zöld szálláshely: Kerca Biofarm
Kerca Biofarm

A 35 ágyas szálláshelyet az Őrségi Nemzeti Park területén találjátok meg. A 10 hektáros biofarmon lovasbirtok, erdő, patak, andalúz lovak és szürkemarhák teszik természetessé az ittlétet. Részt vehettek az állatok ellátásában is.

Öko-Park Panzió és Rendezvényközpont Szarvaskő

Ökoszállások: zöld vendégház a Szarvaskőn
Ökoszállások: zöld szálláshely az Öko-Parkban

A Bükki Nemzeti Park egy szinte érintetlen völgyében áll ez a 32 ágyas szállás. „Az Öko-Park büszke viselője a Zöld Szálloda /Green Hotel Award/, Idősbarát Szálloda, az Európai ÖkoCimke /European EcoLabel/ minőségbiztosítási elismeréseknek” – hirdetik magukról.

Lovastanya Vendégház Gyűrűfű-ökofalu

Lovastanya Vendégház Gyűrűfű-ökofalu

A Zselicről egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk. Egyszerűen csodás hely! a Gyűrűfű-ökofalu a dombság déli részén fekszik. Csend, tiszta forrásvíz és levegő, védett, érintetlen természeti környezet és napkollektoros vályogházak várnak itt titeket.

Kis-Balatoni Ökoporta Zalaszabar

Kis-Balatoni Ökoporta Zalaszabar
Kis-Balatoni Ökoporta Zalaszabar

A Tüskevár színhelyén, a Kis-Balaton mellett járunk. A 7 ágyas vendégházban reggelihez a zöldséget, gyümölcsöt, tojást a tulajdonos saját, környezetkímélő módon művelt gazdaságából kapjátok. A gazdaság környezetkímélő életébe, az állattartásba ti is betekinthettek.

EcoLodge Üdülőház Irota

Ökoszállások: EcoLodge Üdülőház Irota
EcoLodge Üdülőház Irota

A Cserehátban vagyunk. Közel az Aggteleki Nemzeti Park, a táj varázslatos. „a luxus és a fenntartható életmód remekül megfér egymás mellett” – vallják az EcoLodge ökoszállás tulajdonosai. Üdülőházaik klímasemlegesek, kertjükben biozöldséget és – gyümölcsöt termesztenek. Vendégeiktől elvárják, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtsék.

+1 tipp az ökoszállások és a természet szerelmeseinek:

Őze Tó és Faház Bárdudvarnok

Bárdudvarnoki Ökoszállás: Őze Tó és Faház

Megint a Zselicben járunk, az erdőben elragadó ökoszállások után kutatva. Meg is van! A hatágyas Őze Tó és Faház a világ zajától elvonulva akár saját tavatok is lehet. A rusztikus faház egy félhektáros tó közepén fekvő szigeten áll. Pecázhattok, csónakázhattok, sütéshez, főzéshez kaptok tűzifát. Igazi natúr szállás! De vajon megtaláljátok-e a fürdőszobát?

Zöld programtippek belföldön környezettudatos utazóknak

Motorcsónakos ökotúrák a Tisza-tó madárvilágában

Ha az ember hagyja, a természet birtokba tudja venni a tájat. Legjobb hazai példa erre a Tisza-tó. Erdetileg a kiskörei erőmű duzzasztott vize, azonban partján európai hírű ökoszisztéma nőtt ki. Győzödjetek meg róla a motorcsónakos ökotúrákon!

Kedvezménykuponokat kaptok a tisza-tavi ökotúrákhoz, ha a szallas.hu-n foglaltok szállást! >>

Termáltó és Ökopart – Zalakaros

A Föld forgásának hatását érezhetitek, figyelhetitek meg a tóparti meditációs pavilonban. Ugyanitt tanösvény visz körbe a környező erdőben. Élvezzétek az erdő, a védett növények nyugalmát és ti is ellazultok!

Fedezd fel Zalakarost és környékét >>

Krisna-völgy – Somogyvámos

Emlékeztek még azokra az évekre, amikor a Szigeten az egyik kisszínpadon a krisnások döngették punkra hangszerelve a hare-harét! Na, az kevésbé a megnyugvásól szólt. Annál inkább ez a Balatontól 30 kilométerre található Krisna-völgy biofarmjával, védikus iskolájával, ligeteivel.

Fedezd fel Somogyvámost és környékét >>

További hasznos tippek környezettudatos utazóknak:

  • Csökkentsd az ökológiai lábnyomodat, ha teheted, autó helyett utazz vonattal vagy busszal
  • Ha mégis autóval utazol, ne egyedül indulj útnak. Szervezd össze az utazást a barátokkal és induljatok egy kocsival, vagy válassz telekocsi szolgáltatást!
  • A repülős utak jelentősen megnövelik az ökológiai lábnyomodat. Csökkentsd a minimumra a repülős utak számát, ha elérhető az úticélod vasúti útvonalon, a vonat szintén jó alternatív megoldást jelent.
  • Vakációzz ökoszálláshelyen vagy biohotelekben, amelyeket megtalálsz a szallas.hu oldalán is!

Ha ismered és szereted a fenti szálláshely típusokat, foglalj most, és támogasd az biohotelek működését >>

Ha még nem kóstoltál bele a környezettudatos ökoszállások világába, akkor pedig azért próbáld ki őket!

És természetesen megannyi hasonló természetközeli programot is találhattok a Szallas.hu oldalán!

(Fotók: shutterstock, szallas.hu)



Hogy tetszett a bejegyzés?
Tetszik
Tetszik
100%
Imádom
Imádom
0%
Vicces
Vicces
0%
Hűha
Hűha
0%
Nem tetszik
Nem tetszik
0%