Site icon Szallas.hu Blog

Omiš, a sziklák birodalma – Top látnivalók és szállások a Cetina-kanyonnál


Olyan tengerparti nyaralásra vágysz, ahol lenyűgöző sziklatúrákkal és raftingolással teheted izgalmasabbá a programot? Homokos tengerparton fürdenél a Cetina-kanyon ölelésében? Omiš városa pillanatok alatt felpörget, csak győzd tartani a lépést! 

Cetina-kanyon, Omiš

Hol található Omiš?

Omiš Horvátországban, Split-Dalmácia megyében fekszik, Splittől csupán 25 km-re délkeletre, a Cetina folyó adriai torkolatánál. 

A Split-öböl déli végén található város különlegessége, hogy hatalmas sziklafalaival és strandjaival minden korosztály számára tartogat izgalmakat. Magyarországról könnyen megközelíthető autóval, de utazhatsz vonattal is Splitig, onnan helyi busszal könnyel elérhető Omiš.

Omis óvárosa

Top 5 program és látnivaló Omiš városában

A város színes programkínálattal, természeti, történelmi és kulturális kincsekkel, vízi élményekkel és fenséges ízekkel várja a család apraja-nagyját. Ha itt pihensz, garantáltan nem fogsz unatkozni, ráadásul olyan élményekkel térsz majd haza, amelyek meggyőznek arról, hogy a horvátországi nyaralás ezentúl minden nyári bakancslistádon szerepeljen. 

Fedezd fel az óvárost! 

Omiš óvárosában mindenképpen tegyél egy sétát, enélkül elképzelhetetlen itt a tengerparti nyaralás. A város majdnem 250 évig kalóz kézen volt, így sok helyen találkozhatsz kalózos emlékkel, szimbólumokkal. 

Az óvárost egy várfal vette körül, ez egészen a Mirabela várig húzódott. Az eredeti városfal maradványai felfedezhetők még néhány helyen az óvárosban.

Omiš óvárosa

A XVII. században épült Szent Mihály templom Omiš óvárosának közepén fekszik, különlegessége, hogy helyi építőmesterek, helyi kőanyagból építették fel. 

A templom körül több éttermet is találsz, érdemes az egyikben közelebbről is megismerkedni a grillezett húsételekkel!  

Szent Mihály templom és a helyi éttermek

Mirabela vár 

Örömmel felfedeznéd Omiš történelmi értékeit? A Mirabela várba feltétlenül látogass el, ez a vár a város emblematikus sziklafalain áll, innen figyelték a Neretva folyón lehajózó kalózok a környéket. 

Az erőd az egyik legérdekesebb látnivaló Omiš városában, évente több ezer kiránduló keresi fel különleges elhelyezkedése, izgalmas története és pazar panorámája miatt.

Mirabela vár

Forticia erőd

Ha nem riadsz vissza a túrázástól nyáron sem, vedd fel a programlistádra a hegymászást, amelyet összeköthetsz a Forticia, más néven Stari Grad erőd felkeresésével. 

A Fortica erőd 311 méter magasan, a Dinári-hegy tetején található, és a Mirabela várhoz hasonlóan a neretvai kalózok egyik kiemelt védelmi erődje volt. Bár a Fortica a legnehezebben megközelíthető látnivaló Omiš városában, mindenképpen keresd fel egy hűvösebb nyári napon, sok víz kíséretében.  

Fortica erőd

Cetina-kanyon

Omiš nemcsak az erődjeiről, hanem a Cetina-kanyonról is híres, itt forgatták annak idején a legendás Winnetou filmeket. 

A 100 km hosszú, kanyonon és szurdokvölgyön keresztül folyó Cetina folyó Omisnál torkollik a tengerbe. Feltűnően szép türkiz-zöldes vize sok kalandot tartogat azok számára, akik kedvelik a vízi élményeket és a természeti kincseket.  

Cetina kanyon

Hajókirándulás, sportprogramok, homokos strandok Omišban

A Cetina folyón érdemes befizetni egy hangulatos hajókirándulásra, a hajók a folyó kanyargós kanyonján egy régi malomhoz visznek. 

A kikötő után a Cetina összeszűkül, innen felfelé már a bátrabbaké a terep, akik nem félnek attól, hogy az izgalmasabb szakaszokat rafting kajakokkal fedezzék fel. A canyoning szintén adrenalinbomba program, ilyenkor neoprén ruhában, sisakban, és úszómellényben a vízeséseken kell lecsúszni.

Tipp: Több helyen arra is van lehetőség, hogy drótkötélpályán átszáguldj a Cetina oldalában, vagy felette. Érdemes kipróbálni! 

Rafting a Cetina-kanyonban

Omiš homokos strandjai a Cetina folyó hordalékából alakultak ki. Az önfeledt fürdőzéshez és napozáshoz mindegyik strand tökéletes választás, de úszócipővel érdemes készülni a kavicsok miatt. 

Gyerekekkel is nyugodtan strandolhatsz ezeken a helyeken, sőt, a várostól délre kutyás stranddal várják a kutyával érkezőket. Megnézheted Splitet vagy Makarskát is, ahol szintén van kutyás strand.

Omiš homokos partja

Omiš szállástippek – Foglalj szállást a város legszebb részein!

Legszívesebben azonnal fejest ugranál a város látnivalóiba és programjaiba? Mutatjuk, melyek azok a szállások, amelyek csodálatos panorámával, kényelmes szobákkal, vagy éppen hangulatos terasszal várnak! 

Pihenés vízparti panorámával – Apartmani Čoko Omiš Lokva Rogoznica

Idilli kikapcsolódás – Apartman Omiš

Kutyabarát szálláshely – Apartmani Marija Omiš

Hotel a sziklák között – Hotel Villa Dvor Omiš***

Bohókás szállás pároknak – Apartman Omiš

Szállástipp a szikláknál – Apartmanok Parkolóhellyel Omis

Modern apartman Omisban – Apartman Vito Omiš

Szálláshely hatalmas terasszal – Apartments Mila Omis

Apartman közel az óvároshoz – Apartman Jerčić Omiš

Medencés szálláshely – Dizma Delux Apartmani Omiš

Állatbarát apartman – Apartment Marica Omis

Ebben a sziklás tengerparti városkában pihennél a családdal vagy a barátokkal? Foglalj szállást Omis legszebb részein >>

Fedezzétek fel Dalmácia ékkövét, Split városát is, amely Omištól mindössze 40 perces autóútra található:

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version