Site icon Szallas.hu Blog

Természeti csoda az Adria partján – Omis látnivalók


Tudtátok, hogy Omis egykor a kalózok városa volt? Vagy azt, hogy van homokos strandja is? Azt talán már hallottátok, hogy Omis az adrenalinfüggők és sportkedvelők egyik kedvenc helye, hála a gyönyörű Cetina kanyonnak. Tartsatok most velünk erre a páratlanul festői helyre Horvátországban: íme, a legfontosabb Omis látnivalók, szállások és minden fontos tudnivaló a városról!

Homokos strand Omisban

Egy háborítatlan természeti csoda: a Cetina kanyon

Omis varázsát a különleges elhelyezkedése adja, vagyis az a természeti környezet, ami körülöleli a városkát. A 100 km hosszú, kanyonon és szurdokvölgyön keresztül folyó Cetina ugyanis éppen Omisnál torkollik a tengerbe. Türkiz-zöldes, tiszta vize hol lustán, hol erőteljesen zubogva folyik a magas, meredek sziklák között. A Cetina kanyon az érintetlen természet megtestesülése.

Omis és a Cetina kanyon

Különböző lehetőségek a Cetina kanyon felfedezésére:

Kanyoning a Cetinában

Tudtátok? A Cetina habjain evezett Winnetou is – már ami a 60’-as években készült filmeket illeti. Egy másik híres forgatási helyszín pedig a Plitvicei-tavak volt. 

Omis szurdok 

Középkori várromok a magasban

Biztos láttatok már olyan képeket, amelyeken egy kolostor vagy vár szédítő magasságban kucorog egy meredek sziklaorom peremén. Nos, ilyenből is akad néhány Omisban, pontosabban a Cetina kanyon partján és a város melletti hegyeken. Az egyik leghíresebb a 15. századi Fortica vagy más néven Starigrad erőd Omis mellett, ahonnan elképesztő kilátás tárul elétek a kanyonra, a városra és a tengerre is. 

Starigrad

A Put Baucica nevű útig tudtok autóval menni, ahol leparkolhattok. Utána viszont izzasztó hegymászásra kell számítanotok, úgyhogy legyen nálatok víz, és lehetőleg ne délben induljatok neki! Szerencsére 20 perc alatt felérhettek, és az út jól ki van táblázva. A belépő: 20 kuna.

Hegyek ölelte, középkori városka: Omis látnivalók

Omis nem hemzseg a műemlékektől, de földrajzi adottságai és középkori óvárosa miatt a legszebb helyek egyike. Egy fagyizós séta során bebarangolhatjátok a bájos kis utcákat, vagy a part menti sétányon is andaloghattok egyet.

Omis óvárosa

Mit érdemes megnézni az óvárosban?

Éttermek Omisban

Homokos partszakaszon is strandolhattok!

A homokos strand alapból nem jellemző Horvátországban, így annál nagyobb öröm, ha az ember talál ilyet. Omis nem okoz csalódást: az óváros előtti félsziget délnyugati oldalán húzódó strand végig homokos. Ráadásul lassan mélyül, így kisgyerekkel is biztonságos, és gyalog akár 5 perc alatt elérhető a belvárosból!

Omis strand

Azért azt még említsük meg, hogy egyesek szerint itt egy csöppet hidegebb a víz, mint másutt a térségben, mivel itt ömlik a Cetina a tengerbe. De a strand előnyeit mérlegelve ez nem igazán számít, főleg, hogy alig észrevehető a különbség. 

Fontolgattok egy Omis nyaralást? Akkor jöjjenek a gyakorlati tudnivalók!

Kinek javasolt Omis, mint úti cél?

Omis megközelítése és parkolás a városban

Omis Horvátország középső részén bújik meg, így logisztikailag szuper helyen van: Budapestről 8 óra alatt elérhető, és nagyjából félúton terül el Split és Makarska között. 40 perc alatt mindkettőbe átugorhattok autóval, ha kedvetek támadna megnézni Diocletianus palotáját Splitben vagy a híres makarskai tengerparti sétányt. Ráadásul Omis éppen szemben van Brac szigetével, ahová hajókirándulásokat is indítanak. 

Parkolni barátibb áron a híd melletti, Parking Priko nevű tágas parkolóban lehet 5 kuna/óráért. Innen gyalog 5 perc alatt az óvárosban vagytok!

Omis szállások

Ha Omisban foglaltok, nem kizárt, hogy olyan helyetek lesz, ami igényel némi felfele mászást, akár autóval, akár gyalog. Viszont ebből kifolyólag a legtöbb szállás csodaszép magaslati panorámával ajándékoz meg!

5 családbarát Omis szállás, szuper kilátással:

Apartman Suzana Omiš

Ettől a kényelmes apartmantól csupán 300 méter a homokos strand, de a belváros is pár perc sétával elérhető.

Apartments Mario Omis

A kavicsos strand 300 méter, és még a kutya-macska is veletek tarthat.

Apartment Josipa Omis

Egy negyedóra séta a homokos és a kavicsos strand, a teraszról pazar módon látni a tengert, van légkondi, ingyen parkolás… mi kell még?

Apartmani Marija Omiš

Közvetlenül a parton áll az apartman, 2 percre strandtól. A tágas szobák és a gyönyörű kert miatt nagycsaládosoknak (is) kifejezetten ideális.

Villa Whitehouse Omiš

A villa mindenhez közel van, a sétálóutcákhoz és a homokos strandhoz is (200 méter). A vízre és hegyekre is fantasztikus kilátással szolgál!

További szálláshelyek Omisban, ha még böngésznétek a jobbnál-jobb apartmanok között >>

Ha Omis nyaralást terveztek, jól teszitek! Izgalmas kalandok is várnak, de nyugis ejtőzésre is lehetőségetek van a gyerekbarát, homokos tengerpartján. Foglaljatok a városban vagy közvetlen közelében >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version