Site icon Szallas.hu Blog

Kirándulás az Öreg-szirthez, a Pilis egyik legjobb kilátóhelyére


A Pilis szinte kifogyhatatlan a szebbnél szebb túraútvonalakból, kilátóhelyekből, és mindenkinek vannak kedvencei. Most bemutatunk egy trónkövetelőt, az Öreg-szirtet, amely az egyik legszebb panorámát nyújtó kilátópont a Pilisben

Az Öreg-szirt megközelítése 

Az Öreg-szirt a Kétágú-hegy egyik csúcsa, ahonnan pazar kilátás nyílik az egész Dorogi-medencére. A legjobb útvonal az esztergomi Strázsa-hegyi kilátó felől indul, és ide is tér vissza. 

Több irányból és többféle módon is meg lehet közelíteni ezt a helyet. Ha autóval érkezünk, a kilátó parkolóját Dorog felé a 10-es úton keressük. 

Budapestről a Nyugati Pályaudvarról indulnak vonatok Dorog felé, ha pedig Volánbusszal utaznánk, válogathatunk a lehetőségek között. Esztergomból számos buszjárat közlekedik erre, Budapestről, az Árpád-hídtól pedig mind a 800-as, mind a 815-ös járattal elérjük Dorogot.  

Katonai őrtoronytól indul a körtúra

A Strázsa-hegytől a Kétágú-hegy szirtjéig és vissza egy 15 kilométer hosszú túraútvonalat járunk be. A szintkülönbség nagyjából 400 méter, de az emelkedőkért bőven kárpótol a rengeteg látnivaló. Érdemes ráérősen haladni, így körülbelül 6 órás menetidőre számíthatunk. Figyelembe véve a terepviszonyokat és az időtartamot, nagyobb gyerekek és felnőttek számára lesz igazán élvezetes a kirándulás.

Túránk kiindulópontja, a Kis-Strázsa-hegy katonai őrtornya sokat látott hely, már az I. világháború idején is használatban volt a terület. A kilátóba felmenni nem lehet, de a 233 méter magas hegyen állva így is csodás a panoráma.

A parkolóból felfelé egy zegzugos betonbunker mellett is elvisz az ösvény, ide be lehet menni, ami izgalmas lehetőség felfedező kedvű kirándulóknak. Innen továbbhaladunk délkelet felé egy térképeken jelölt, de jelzéssel el nem látott turistaúton, amely a Nagy-Strázsa-hegy mellett visz el. Hamarosan egy gyönyörű bükkösbe érkezünk, ez a hely is fokozottan védett természeti terület

Az Öreg-szirt a siklóernyősök egyik kedvence starthelye

A Kétágú-hegy két szirtje közé érve találkozik utunk a szemből érkező, de Kesztölc irányába lekanyarodó zöld jelzésű turistaúttal. Pár méterre innen található az első kilátópont, egy zöld kis sziklaterasz, ami siklóernyő-starthely is egyben. Emiatt érdemes letérni kicsit az útról, hiszen fenséges látványban lehet részünk.

Ha kinézelődtük itt magunkat, sétáljunk vissza a nyeregbe, és folytassuk utunkat a fennsíkon.  

A nyeregből felfelé, rögtön az Öreg-szirt elején egy rövid ösvény visz ki a második kilátópontra, amit szintén ne hagyjunk ki.  

Ha ezután továbbmegyünk a zöld jelzésű turistaúton, néhány perc múlva elérjük a jobbra letérő zöld háromszög jelzést. Ezt követve jutunk ki a harmadik füves sziklapadra – ez szintén siklóernyős startpont -, amely tulajdonképpen túránk célpontja is. 470 méter magasan állunk, szemünk előtt pedig Magyarország egyik legszebb kilátása nyílik. 

Közvetlen alattunk Kesztölc házai, szántói, és az egész Dorogi-medence. Budapest felé látszik a Hármashatár-hegy, a Nagy-Kopasz, és a János-hegy az Erzsébet-kilátóval. Szemközt a messzeségben a Vértes, jobbra pedig a Gerecse és a Nagy-Gete vonulatai. Üljünk itt le és élvezzük a kilátást, miközben elmajszolunk egy szendvicset.

Ha kipihentük magunkat, ugyanazon az úton indulunk vissza Dorog felé, amelyiken jöttünk. Kellemesen kifáradva, de élményekkel telve érkezünk vissza a kiindulópontra, és már kezdhetjük is tervezgetni, mikor teszünk újabb kirándulást az Öreg-szirthez.

5 szuper látnivaló a Pilisben, ki ne hagyjátok! >>

Különleges szálláshelyek a Pilisben és a Dunakanyarban

1. Vendégház a Tábornokhoz Visegrád

A Vendégház a Tábornokhoz igényes, stílusos vidéki szálláshely, mely kitűnő választás pároknak és családoknak egyaránt. Visegrád központját mindössze öt percnyi sétával elérheted, ráadásul a Fellegvár fenséges épületét is láthatod.

2. Summa Vitae Üdülő Piliscsaba

Ha kellemes atmoszférájú, pihentető környezetben szeretnél üdülni, és örülnél egészségmegőrző kezeléseknek is, a Summa Vitae Üdülőben megtalálod mindezt. A szálláshelyen rekreációs helyiségek, mozgásterápiás tornaterem, masszázs helyiség és fizikoterápiás kezelő is található.

3. Fülemüle Vendégház Zebegény

A legigényesebb látogató sem találhat kivetnivalót a Fülemüle Vendégházban, mely Zebegény nyaralóövezetében található. A szálláshely teraszán álló dézsafürdőben ejtőzve a Dunakanyar lélegzetelállító látványában gyönyörködhetsz.  

4. Kincs Apartman és Jurtaszállás Pilisszentkereszt

A Pilis szívében található ez a különleges szálláshely, ahol nemcsak remekül felszerelt konyha és játszótér vár titeket. Ha kipróbálnál valami egyedit, két szuper jurtában is megszállhatsz, a kertben pedig dézsafürdőt is találsz.

5. Grand Hotel Esztergom****+superior

Isteni spa-élményeket és csodás panorámát kínál a Bazilikára a Grand Hotel Esztergom, mely a város egyik legszebb részén, a Prímás-szigeten áll. A tetőtéri day spa részlegen tökéletes nyugalom vár, ha pedig szereted a nyüzsgést, a hotel közvetlen közelében található Aquasziget Élményfürdő felé vedd az irányt.

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved egy szép kiránduláshoz az Öreg-szirtre. Válogass szálláshelyeink között, melyeket pár kattintással le is foglalhatsz >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

19 varázslatos faház és búvóhely a Dunakanyarban >>

(Képek: Szallas.hu, termeszetjaro.hu, instagram.com)


Exit mobile version