Site icon Szallas.hu Blog

Az Őrség kincsei nyáron – fedezzétek fel a legjobb helyeket és programokat


Milyen is az Őrség? Tarka rétek, erdők, és hullámzó dombok közt laknak a vendégszerető és hagyománykedvelő helyiek. A friss levegő, falusi nyugalom és madárcsicsergés garantálja a feltöltődést, viszont a kulturális programok, fesztiválok, túrák gondoskodnak az aktív kikapcsolódásról. Tartsatok velünk, mutatjuk, melyek az Őrség legszebb helyei, és mit érdemes csinálni, ha az idei terv: nyaralás az Őrségben!

Pityerszeri skanzen, Szalafő

Az Őrség varázsa

Nem könnyű röviden megfogalmazni, mitől is olyan különleges ez a kis szeglete Magyarországnak. Földrajza önmagáért beszél, az Őrségi Nemzeti Park igazi természeti kincs. Emellett a tájegység gazdag múlttal rendelkezik, már a honfoglalók idején is lakták – lévén az ország nyugati kapuja, őrállókat telepítettek ide, innen az Őrség elnevezés is. 

Ami pedig a jelent illeti, a hagyományok tovább élnek, a régi stílusban épült házikóktól a fazekas mesterségig. A jellegzetes őrségi táj elmaradhatatlan eleme a harangláb is, ami több helyen is fellelhető. Az is a hely sajátossága, hogy a települések úgynevezett szeres elrendezésűek, azaz a dombtetőkön elszórtan álló házikók adják a településszereket, ezek pedig együttesen alkotják a településeket. Őriszentpéter például 9 szerből áll.

Őrségi táj

Egy kicsit mintha megállt volna az idő az Őrségben, viszont van egy igazán családias, befogadó, nyitott hangulata. Egyszer mindenkinek el kell ide látogatni!

Őrségi látnivalók településenként

… a teljesség igénye nélkül, hiszen nehéz lenne felsorolni az összes apró település minden csodáját. Az alábbiak viszont a legismertebbek közé tartoznak – joggal. Nem érdemes kihagyni őket!

Őriszentpéter – az Őrség fővárosa

Mi a közös vonás Rómában és Őriszentpéterben? Csak annyi, hogy mindkettő 7 dombra épült! Az 1300 lakosú Őriszentpétert az Őrség fővárosának is nevezik. Ennek egyik oka, hogy a környék legjelesebb látnivalói és programjai közül több is ide kapcsolódik. Például itt található az Őrségi Nemzeti Park, vagy a híres Hétrétország fesztivál. Ha ide foglaltok, garantáltan lesz mit felfedezni!

Árpád-kori templom Őriszentpéteren

Szalafő – az egyik legősibb település

Üdv az Őrség egyik legrégebbi településén, mely a honfoglalás utáni években jött létre! Szalafő mintegy nyugati kapuként a királyi őrök székhelye volt. A nevét onnan kapta, hogy a Zala folyóba torkolló Szala-patak két partján terül el. 

Magyarföld – a csend és nyugalom szigete

Magyarföld egy apró falu szántóföldek és erdőségek ölelésében – kiváló helyszín arra, hogy az ember egy kicsit elvonuljon a világ elől. A béke, madárcsicsergés és falusi atmoszféra mellett a különleges kis fatemplom az, ami vonzza a látogatókat.

Magyarföldi fatemplom

Magyarszombatfa – a hagyományos fazekasság otthona

Magyarszombatfa elsősorban a fazekasságáról híres, és nem ma kezdte „pályafutását”, már az őskorban is lakták a falut. Ha érdekelnek a hagyományokról mesélő, kézműves fazekak, vagy csak szeretnétek bejárni a meseszép völgyet, ahol a falu fekszik, ki ne hagyjátok!

Hegyhátszentjakab – a horgászok és fürdőzők kedvence

Tudtátok, hogy Hegyhátszentjakabot sokáig úgy emlegették, hogy „kőművesfalu”? Ennek oka, hogy egykor olasz kőművesek éltek itt, és 100 éve állítólag többen voltak, mint Szombathely kőművesei. A falu az Őrség keleti szélén bújik meg, és leginkább a kiépített horgász- és fürdőtóról, a Vadása-tóról ismert.

Vadása-tó, ahol fürödni és horgászni is lehet

+ TIPP: Haranglábak Őrség-szerte – akármerre jártok, szinte biztos, hogy lesz egy a közelben!

Észrevettétek már, hogy sok, Őrséget ábrázoló fotón ott virít egy harangláb? Az ácsolt kis építményeknek nagy hagyományuk van errefelé. Ilyen többek közt a pankaszi szoknyás harangláb, a Szaknyér központjában található harangláb, vagy a híres szomoróci, boronafallal körbevett harangláb, hogy csak néhányat említsünk. Szóval akárhol is barangoljatok az Őrségben, keressetek egy haranglábat, mert csak így lesz teljes az őrségi-élmény!

A pankaszi szoknyás harangláb

Csodás kirándulóhelyek az Őrségben, és a legjobb Őrség tanösvények

Himfai Parkerdő

Errefelé is zajlik ám az élet! Őrségi nyári programok

Őrségi termelői piac, Őriszentpéter

A szupermarketes zöldségek és gyümölcsök a nyomába se érnek azoknak a friss termékeknek, amiket a helyi termelők kínálnak Őriszentpéteren. A piacra minden szombaton 8 és 12 óra között kerül sor, ne hagyjátok ki! Amellett, hogy végre igazi, paradicsom ízű paradicsomot zsákmányolhattok, a helyi termelőket is tudjátok támogatni a vásárlással.

Hétrétország Fesztivál, Őriszentpéter

Messze földön híres az Őrség „köztiválja”, ahol a barátságos, közvetlen hangulatú rendezvény elsősorban a közösségről szól. A fellépések mellett az Őrség portái is megnyílnak a környező településeken, hogy a műhelyekbe és műtermekbe látogatók bepillanthassanak a helyi mesterségek és művészetek kulisszatitkaiba. A helyiek köztudottan nagyon vendégszeretők és hagyománykedvelők, így mindenkit szeretettel várnak, akik egy családias hangulatú, kulturális és minőségi programsorozatra vágynak!

Dátum: augusztus 15-23.

A „magyar Woodstockról”, Hétrétországról itt írtunk bővebben >>

Gyalogtúra a fazekasok földjén, Magyarszombatfa

Az 5,5 km-es gyalogtúra a magyarszombatfai fazekasháztól indul, a program: ismerkedés a nagy múltú gerencsérséggel, részvétel egy fazekas bemutatón, végül rövid körtúra a közeli erdőben. Az Őrségi Nemzeti Park rendezi, előzetes regisztrációhoz kötött.

Szent István-napi kerékpártúra, Őriszentpéter

Tekerjetek le 45 km-t gyönyörű tájakon át, az államalapítás ünnepének másnapján! 

Útvonal: Őriszentpéter – Bajánsenye – Kercaszomor – Magyarszombatfa – Velemér – Szentgyörgyvölgy – Magyarföld – Kerkáskápolna – Őriszentpéter

Nyaralás az Őrségben? Segítünk az őrségi szállások közt válogatni:

Angyalporta Vendégház Őriszentpéter

Angyalporta Vendégház Őriszentpéter

Akácméz Apartman Őriszentpéter

Akácméz Apartman Őriszentpéter

Patika Vendégház Őriszentpéter

Patika Vendégház Őriszentpéter

Angyalka Lak Magyarszombatfa 

Angyalka Lak Magyarszombatfa 

Kiskunyhó az Őrségben Magyarszombatfa

Kiskunyhó az Őrségben Magyarszombatfa

Gombász Porta Szalafő

Gombász Porta Szalafő

Lugas Vendégházak Szalafő

Lugas Vendégházak Szalafő

Őrségi Nádkunyhó Vendégház Hegyhátszentjakab

Őrségi Nádkunyhó Vendégház Hegyhátszentjakab

Fedezzétek fel az Őrség megannyi csodáját, családi kirándulásra ugyanúgy tökéletes, mint kettesben elvonulni a világ elől! Az összes szállást az Őrségben itt találjátok >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version