Site icon Szallas.hu Blog

Őszi barangolások Kőszeg és Szombathely környékén


Az Alpokalja mágnesként vonzza a turistákat, hiszen mesés természeti kincsek és történelmi emlékek birodalma húzódik itt, az osztrák-magyar határ mentén. Útjaim során e táj kristálytiszta hegyi levegője, pezsgő kulturális élete, történelemmel átitatott földje, csodás barokk és klasszicista városainak építészete ihletett meg, ezért most elkalauzollak titeket is Kőszeg és Szombathely csodás városába, valamint szomszédos osztrák településekre.

Színes, élményekben gazdag, őszi kirándulást kívánok mindenkinek!

Kőszeg, Jurisics Miklós városa

A város már a 12-13. századtól fontos katonai központ, így érthető, hogy a 12. századtól kezdve sorra épültek a Kőszegi-hegységben a kővárak, mint Kőszeg vára, amelyről az első írásos emléket 1248-ból őrzik. A vár a török idején játszott jelentős szerepet, ugyanis 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány az ostrom feladására kényszerítette Ibrahim nagyvezért. A történeti források úgy írják, hogy az utolsó sereg 11 órakor vonult el, s ennek emlékére szólalnak meg a város harangjai mai napig ebben az időpontban.

Kőszegen

S ha az utcák és az utcakövek beszélni tudnának, azt is elárulnák, hogy milyen különleges a Táblaház utca 1. alatti épület. Itt nem csak a terek impozáns mivoltában lehet gyönyörködni, hanem az épületek homlokzatára is kell figyelni. Például a Müller-ház barokk stílusára, hiszen egykori tulajdonosai, akik kézművesek, kereskedők, bárók és grófok voltak, mind ott hagyták ízlésviláguk egy-egy lenyomatát s ennek köszönhetően vált az épület ikonikussá a környéken.

Kőszeg belvárosa

Sétánk ezután a Jurisics-várhoz vezessen, amely a legnagyobb műemlékegyüttese a városnak. Késő gótikus, illetve kora reneszánsz folyosója a hazai várépítészet egyik legszebb öröksége. De érdemes megnézni a Domonkos rendi nővérek oktatási központját is a Várkör út 34. szám alatt. 1868-ban Grazból 4 domonkos apáca érkezett Kőszegre azzal a szándékkal, hogy rendházat és leánynevelő intézetet alapítsanak. A nevelőintézetnek viszont mindössze egy jelentkezője volt, ezért a plébános sietett segítségükre, aki megbízta őket a helyi katolikus leányok elemi iskolai oktatásával.

Utunkat folytatva jutunk el a Szent Jakab templomhoz a Jurisics Miklós térre. A 14. és 15. század fordulóján épült templom falfestményei 1937-ben kerültek elő, amelyen a Palástos vagy Köpönyeges Mária, valamint Szent Kristóf és a Háromkirályok freskója csodálható meg.

Szállást keresel Kőszegen? Itt udsz válogatni a jobbnál jobb helyek közül >>

Tipp: Barangolás Kőszeg környékén

Kőszeg környékén barangolva érdemes betérni a kőszeghegyaljai öt község valamelyikébe. Akár Bozsok, Velem, Kőszegszerdahely, Cák és Kőszegdoroszló lesz a választás, biztosan jól fogjátok érezni magatokat. Ezek a helyek számos történelmi, népművészeti értéket és hagyományt őriznek, amelyeket akár kötelező jelleggel is beiktathattok a pihenésbe. Ha Bozsokon jártok, nézzétek meg az 1551-ben épült Alsó-kastélyt, a Batthyányak főúri várkastélyát és a késő reneszánsz stílusú Sibrik kastélyt. Erről azt mondják a régiek, hogy a 16. században Mátyás király vadászkastélya volt.

Cáki pincesor

De talán ugyan ennyire érdekes lehet Cák is. Bár az ősi falukép a 19. század második felében jelentősen átalakult, Cák régi épületeinek magas kőkerítései, a zárt kapuszínek rejtekében található gyönyörű tornácok, évszázados lugasok, no és persze a 200 éves pincesor ma is lenyűgözik az idelátogatót.

Római kori emlékek között Szombathelyen

Régészeti kutatások bizonyítják, hogy Szombathely a Kárpát-medence legrégebbi, folyamatosan lakott települése. Fantasztikus a római kori emlékek között sétálni, azon köveket koptatni, amelyen római légiók masíroztak vagy Szent Márton püspök lépkedett. A legenda szerint itt született a későbbi tours-i püspök, s talán Márton szülőházának alapjaira épült a mai Szent Márton templom.

Szombathely belvárosa

Főtere mai napig hűen őrzi a középkori városrendezés formáit. S ugye kíváncsiak vagytok, honnan kapta a város a nevét? Nos, ha a szájhagyomány igazat mond, akkor korábban a piactér adott helyet több évszázadon keresztül a szombathelyi heti és országos vásároknak, amit szombaton rendeztek, s így marat rajta a név: Szombathely. A közkedvelt főteret ezen felül számos műemléképület ékesíti, például a híres színésznő Márkus Emília és az egykori igazságügy miniszter Horváth Boldizsár lakóháza.

Aztán elmondhatjuk, hogy bankba a városlátogatások során keveset járnak az emberek, de most tegyetek kivételt és nézzetek be az OTP bankfiókjába is, ahol az üvegpadló alatt az egykori Savaria római korból származó maradványai tekinthetők meg. De érdemes meglátogatni a Székesegyházat, amit Szily János püspök építtetett a lebontott vártemplom és várpalota helyén.

Római kori emlékek Szombathelyen

S ha nagyon érdekeset szeretnétek látni, akkor irány a Romkert, mert Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részletét itt nézhetitek meg. Némi pletyka a végére: tudtátok, hogy James Joyce, a világhírű író szobra Szombathely Fő terén található? Egészen különös formában, szinte a falból kibújva. A szombathelyi szobrot 2004-ben mutatták be, június 16-án. Ugyanis James Joyce leghíresebb regényének cselekménye az Ulysses ezen napon, 1904. június 16-án játszódik, és olyan formán van kötődése Szombathelyhez és a Fő tér 40-41. alatti Bloom házhoz, hogy a regény főszereplője az amúgy Dublinban élő Leopold Bloom – Virág Lipót ebben a házban született.

Hotelek és apartmanok Szombathelyen >>

Tipp: Barangolás Szombathely környékén

Abban a nagy szerencsében van részünk, hogy hazánk nyugati végei mentén is káprázatos természeti és épített örökséggel találkozunk. Így ha Szombathelyen jártok, ne hagyjátok ki a Sala Terrenat, ami a Püspöki Palota földszintjén látogatható, s amely hazánk első olyan múzeuma, ahol az egykori középkori vár és római korból származó feliratos kövek láthatók. Állítólag ezeket a köveket egykor Mátyás király is megcsodálta.

Jáki templom

De itt található a Jáki templom is, Szombathelytől 10 kilométerre, amely a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő, szinte szimbolikus alkotása.

Határon túl…

Kőszegi és szombathelyi utunk során érdemes átkacsintani a határon túlra. Léka főterén áll a barokk Szent Miklós plébániatemplom, amelyet gazdag díszítése, számos magyar vonatkozású emléke és az alatta húzódó Nádasdy-kripta miatt érdemes felkeresni. A meglehetősen kísérteties hangulatú sírterem, a Nádasdy-kripta falait 18. századi Haláltánc témájú freskók díszítik. A kriptában a Nádasdyak mellett a velük rokon Draskovichok és Ágoston-rendi szerzetesek nyugszanak.

Léka vára

Szalónak vára is megér egy rövid kitérőt, ami a nyugati határvidékünk egyik legnagyobb középkori erődítménye. A vár körüljárása a Tiltott úton (Verbotener weg) át adja a legnagyobb élményt. A várba vezető híd alatt várárkot találtok kis szabadtéri színpaddal, illetve egy gyakorlópályát, ahol különböző eszközök, kötelek, láncok segítségével próbálhatjátok ki sziklamászó tudásotokat.

Végül az egyik legtitokzatosabb hely itt Burgenlandban a csodás fekvésű település, Borostyánkő (Bernstein). Ennek büszkesége pedig a már messziről látszó középkori Almásy-vár. Érdekesség, hogy az „Az angol beteg” című film névadó főhőse gróf Almásy László, a híres Afrika-kutató itt született. Ma már múzeumként és szállodaként funkcionál a vár, de számos szobája és terme őrzi az egykori grófi család személyes kincseit.

Az Alpokalján tett látogatások betekintést engednek Szombathely és Kőszeg legtitkosabb kulturális és történelmi életébe. Elég betérnünk egy titkos udvar kávézójába, vagy végig sétálni a főtéren, esetleg a lábunk elé nézni, máris közelebb kerülünk a régmúlt időkhöz. Nyitott szemmel és szívvel járjatok itt, érintsétek meg a várak köveit, vegyetek mély levegőt, lassan kortyoljátok a kávét! Élvezzétek, ahogy elétek tárul a városok nyüzsgő élete!

Szállások Kőszegen és környékén >>


Exit mobile version