Site icon Szallas.hu Blog

Őszi élménygyűjtés a Mátrában


A Mátra vulkanikus vonulatain barangolva, szó szerint magasságok és mélységek között fantasztikus élményekben lehet részünk. Csodás kilátópontok, vulkáni kúpokon épült várak, erdő mélyén megbúvó, történelmi titkokat őrző bungalók, főúri kastélyok, titkos oltárok hazája ez. Itt képzelőerőnk szárnyra kell, hagyjuk, hogy magával sodorjon minket a mátrai szellő gyümölcsös jókedve.

Vörös-kő kilátó

A Mátra vidék egyik legkülönlegesebb kilátópontja a Mátraszentlászló közelében lévő gyönyörű panorámájú, 2005-ben felújított Vörös-kő kilátótorony. Már maga a természetes magasság is elég lenne ahhoz, hogy jól szemügyre vegyük a mátrai tájat, de a 781 m magas Vörös-kőn épült torony kihagyhatatlan látnivaló. Könnyen megközelíthető Mátraszentlászlóról, a Kossuth Lajos utca alsó részén található játszótérről a sárga sáv jelzésen, vagy a Kossuth Lajos utca felső végéről induló sárga kereszt turistajelzésen. A keskeny ösvényen haladva, rövid kaptatóval pár perc alatt felérünk a Vörös-kő tetejére. A nevét, a hegy vas-oxidos, andezit kőzetéről kapta, melyet a kilátó felé vezető út mellett mi is szemügyre vehetünk. A toronyból igazán szép kilátás nyílik a felső-mátrai falvakra, és a környező hegyekre.

Recski Nemzeti Emlékpark

A Mátra hegység területén található az ország egyik legkülönlegesebb múzeuma. A község neve ugyanis akaratlanul is egybefonódott a történelemmel. Magyarország legdurvább kommunista kényszermunkatáborának helyén járunk, ahol 1996-ban nyílt meg a megrázó emlékpark. A falutól délre a kőbánya mellett 1950 nyarán az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) kényszermunkatábort létesített a szovjet mintára. A magyar gulág 3 éven át működött a legnagyobb titokban. A tábort teljesen elzárták a külvilágtól, a közeli andezit bányában naponta 12-14 órát dolgoztak a foglyok, éheztetve, télen is, esőben is, minimális ételadagok mellett. A rendszerváltás után nyílt arra lehetőség, hol feltárják a titkot az ország számára, 1991-ben emlékművet avattak, majd 1996-ban nyílt meg a Nemzeti Emlékpark egy rekonstruált barakképülettel és egy kiállítással.

Siroki Vár

A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromjára látogatunk, ami igazán szép festői környezetben, egy meredek vulkáni csúcson magasodik.

A siroki vár hazánk legvadregényesebb várromja, hisz nem csak a fantasztikus kilátást nyújtó várfalak között, hanem a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet kalandozni. A vár a tatárjárás után, a XIII. században épült, amikor védelmi célokra elrendelték a végvárak rendszerének kiépítését. A 294 m magas Vár-hegyen, a riolittufa kúpba vájták a vár alapjait. A belső tornyos, szabálytalan alaprajzú, sáncokkal, és a ma is járható kazamatarendszerrel megerősített vár látogatása nem mindennapi kaland. A masszív várfalak alatt futó útról pedig fantasztikus kilátás nyílik a falura, megfigyelhetjük a tájra jellemző növénytársulásokat, a bizarr sziklákat, és felfedezhetjük, hogy a vár túlsó oldalán barlangok is nyílnak a sziklafalban. A romok közül fantasztikus a panoráma a környező hegyekre, a legérdekesebb a közeli két legendákkal teli sziklaalakzat, a Barát és az Apáca.

Gyöngyös – Mátra Múzeum

Egy családbarát hely, amely egy főúri kastélyban kapott helyet. Igazi kuriózum a Gyöngyös belvárosában, az egykori Orczy-kastélyban lévő Mátra Múzeum. Az Europa Nostra-díjat is kapott kastély épülete, a romantikus kastélypark, és a 2009-ben megnyitott modern Természettudományi Pavilon is kihagyhatatlan látnivaló. A kastélyt Orczy Lőrinc építtette 1770-ben, melyet többször átalakítottak, végül 1826-ban készült el ma is látható klasszicista formája.

Templom Gyöngyösön

Itt minden korosztály megtalálja a neki tetsző és kedves látnivalókat, ugyanis a kastélyban helyet kapott vadászattörténeti, helytörténeti, ásvány- és őslénytani állandó kiállítás, amelynek fő látnivalója a gyönyörű árkádos belső udvarán kihelyezett gyapjas mamut csontváza. A múzeum jelképének számító csontvázat 1949-ben találták Mátraderecskén, és hazánk egyetlen mamutcsontváza. A kiállításokon megismerkedhetünk a környék legjelentősebb földbirtokos családjának, a kastélyt is építtető Orczy családnak a történetével, és a Mátra ásványi kincseivel. A Természettudományi részlegen megcsodálhatjuk a Mátra és környékének növény- és állatvilágát, illetve egy élő trópusi állatokat és növényeket bemutató pálmaházat is találunk itt. Az Orczy-parkban áll Magyarország legnagyobb törökmogyoró- és tiszafája. A kastély és a park nemesi voltát, a díszes főkapu két hatalmas kőoroszlánja őrzi. Cím: 3200 Gyöngyös, Kossuth Lajos utca 40

Nyitva tartás: Kert: K-V 9.00-17.00 Kiállítások: K-V 10.00-17.00

Gyöngyöspata – Római Katolikus Templom

A gyöngyöspatai templom a Mátra vidékének legszebb, legértékesebb műemléke. A Gyöngyöstől 12 km-re fekvő Gyöngyöspata katolikus temploma bevési magát minden arra járó emlékezetébe. A falu közepén, egy kis dombon, erődített fallal körülvéve, egységes gótikus stílusával megállásra készteti az utazókat. A XIV. században épült templom egy korábbi, a tatárjárás idején elpusztult román kori templom helyén épült. A templomba belépve egy igazi egyháztörténeti csoda vár minket a szentélyben, az Európa-hírű, páratlan, fából faragott Jessze-oltár. A hatalmas, nyolc méter magas főoltár, lengyel művészek alkotása az 1650-es évekből származik. A Jessze-oltár Jézus családfáját ábrázolja, a Jessze, azaz Dávid király apja, oldalából kinövő fa ágai, a leszármazottakon keresztül elvezetnek Máriához és a gyermek Jézushoz, az ágak által körülölelt festmény pedig Szűz Mária születését ábrázolja. Az oltáron fekvő Jessze törzséből fa sarjad, ágain bibliai királyok és próféták – köztük Salamon és Dávid –festett szobrai fölött Szűz Máriát ábrázolják a trónon ülve, karján a kis Jézussal. A falakon a XIV. századból származó freskótöredékeket is láthatunk, amelyek Mária születését, és az Utolsó vacsorát ábrázolják.

Cím: Gyöngyöspata, Templom utca.

Nyitva: A templom csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Szép kilátások a Mátrából: Kékes-tető

A Mátra vonulatain tett kirándulásunk és túránk nem lenne teljes, ha nem keresnénk fel hazánk legmagasabban fekvő pontját. A kékesi adótoronyban található kilátóból tiszta őszi és téli időben is nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé. Ha igazán kegyes az időjárás, akkor messze északra még a Tátra vonulatait is felfedezhetjük. A torony magassága 176 m, a nyitott kilátó 45 m, a körpresszó 42 m magasan helyezkedik el. TV Torony Kilátó nyitva tart 9.00-16.00-ig, időjárás függvényében.

Érdeklődni nyitva tartási időben lehet a +36 37 567 007-es telefonszámon.

Galya-kilátó

Az elmúlt években látványos megújuláson átesett a Galya-kilátó, ami a Mátra igazi gyöngyszeme lett megújult külsejével és funkciójával.

Az eredeti, 1934-ben épült 17 m magas kilátót az Országos Kék Kör Projekt keretében újították fel. A 2015 szeptemberében átadott kilátó igazi építészeti kuriózum, köszönhetően Kovács Csaba vezető építésznek és Vass-Eysen Áron tervezőnek. A 13 m-el megemelt kilátó, most már 30 m-es magasságból 360′-os csodálatos kilátást kínál. Az eredeti andezit falakat meghagyva, azokat megerősítették, és az új szinteken úgynevezett bivak szobákat alakítottak ki. A színes kör ablakok egyedi hangulatot árasztanak, de nem csak annak, aki a fapados, hálózsákos, bivak szállást választja. A kilátó beléptető kapuja 200 Ft-os érmével működik, minden nap 7.00-20.00-ig.

Még több őszi túraútvonalat keresel? ⇒ Romantikus őszi kirándulások a Zempléni-hegységben

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version