Site icon Szallas.hu Blog

Őszi kirándulások kisvasúttal


Gyerekkorunk nagy kedvencei, a kisvasutak minden korosztály számára izgalmas programot ígérnek. Amíg a kicsik elbűvölve csodálják a vonatot és a mozdonyvezetőt, addig a nagyok gyönyörködhetnek a tájban, no és persze nosztalgiázhatnak.

Magyarországon jelenleg 21 működő kis- és erdei vasút várja az utazni vágyókat az ország egész területén, most ezek közül mutatunk néhányat, kedvcsináló gyanánt.

f: szilvasvarad.hu

Börzsöny: Királyréti Erdei Vasút

Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyike a Királyréti Erdei Vasút, mely a Morgó-patak völgyében halad a Duna-parttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.

Útvonal: Kismaros – Morgó – Szokolya – Paphegy – Királyrét
Pályahossz: 12 km

Bükk: Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Meredek hegyoldalakban, különleges völgyhidakon, alagutakon vezet keresztül a lillafüredi vasút. Segítségével számos látványosságot megnézhetünk, hiszen vonala érinti a Garadna-völgyet, a Hámori-tó partján elkanyarog a lillafüredi Palotaszállóhoz, a vízeséshez és a barlangokhoz is.

Útvonal: Miskolc – Papírgyár – Lillafüred – Garadna
Pályahossz: 13 km

f: gyermekvasut.hu

Budapest: Gyermekvasút

A kisvasút különlegessége, hogy a budai hegyvidék kirándulóhelyeit köti össze, így egy hétvégi családi kirándulás során remek program lehet a Gyermekvasút is. A kisvasút vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart, érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

Útvonal: Hűvösvölgy – Jánoshegy – Csillebérc – Normafa – 
Széchenyi-hegy
Pályahossz: 11,2 km

Hortobágy: Öreg-tavi Kisvasút

Kevesen tudják, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén is közlekedik kisvasút 2007. óta. A vonat korábban a mellette elterülő halastavakat szolgálta ki, napjainkban pedig a turizmusban kapott szerepet. A pályát felújították, új járműveket szereztek be, így ma már 5 km hosszan szállítja a turistákat a Hortobágyi tavak között.

Útvonal: Hortobágy-Halastó – Kondás-tó
Pályahossz: 5 km

Még több őszi kirándulóhely >>


Exit mobile version