Site icon Szallas.hu Blog

Őszi kirándulóhelyek Budapest környékén


Szívesen kirándulnál a hétvégén, de egy napnál többet nem tudsz rászánni? Kimozdulnál Budapestről, de nem szeretnél több száz km-t utazni? Ha igen, ez a lista neked szól! Az alábbiakban 10 fantasztikus történelmi, kulturális, természeti kincsekkel gazdag helyet gyűjtöttünk össze, amelyeket az őszi időszakban is érdemes felkeresni. Indulhatunk?

Brunszvik-kastély és parkja – Martonvásár

Őszi útjaink során érdemes ellátogatni hazánk kultúrtörténeti emlékeket őrző kastélyaiba is, amelyek közül az egyik kiemelkedő a Martonvásáron található Brunszvik-kastély. Az angol-neogót stílusú épület számos híresség emlékét őrzi.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Itt élt például Brunszvik Terézia a kisdedóvás és nőnevelés ügyének híres nagykövete, aki 1828-ban Budán nyitotta meg hazánk, sőt Közép-Európa első óvodáját. Ezen felül pedig a 19. század első éveiben több alkalommal járt itt Ludwig van Beethoven, ezért nem meglepő, hogy a kastély ma egy neki szentelt múzeummal is büszkélkedhet. S ha végig jártátok a mesés épületet, akkor a gyönyörű nemes fákkal díszített udvarban is tegyetek egy kellemes, őszi sétát.

További információ: martonvasar.hu

Budakeszi Arborétum, Sisakvirág-tanösvény és kilátó

Családbarát, abszolút kikapcsolódásra és pihenésre alkalmas helyre invitállak titeket. A Budakeszi Arborétum az a hely, ahol helye van a közös játéknak. A kisebbeket libikóka és focipálya is várja, de itt szabadjára engedhetitek a kerékpárral, kismotorral, rollerrel játszó fiatalokat is.

Budakeszi arborétum

Ezen felül az utak tökéletesen alkalmasak babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára is. Ha pedig szeretnétek egy nagyot kirándulni, akkor érdemes a közelben lévő Sisakvirág – tanösvényt és a Csergezán Pál-kilátót is felkeresni.

Cím: A Budakeszi Erdészeti Arborétumot a Budakeszit Telkivel összekötő országúton lehet elérni. További információ: budakesziarboretum.hu

TIPP: A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a belépőjegy árából!

Vármakett Park – Dinnyés

Elfeledett korok, elfeledett történelmi emlékek kicsinyített másával találkozhattok Dinnyésen, a Velencei-tó mellett. Egy szabadtéri park, ahol 30 középkori magyar vár látható, rekonstruált, kicsinyített változatban, kőből, fából, téglából megépítve.

Várpark Dinnyés

S miközben végigjárjátok a várakat a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon, olvashattok történetükről és megcsodálhatjátok a 90 emlékoszlopot, melyek 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket.

További információ: varpark.hu

Szálláshelyek Gárdonyban és környékén >>

Hármashatár-hegy – Budai-hegység

A Hármashatár-hegyet (495 m) a Budai-hegység királyának is nevezhetnénk, amely bölcs öregként emelkedik ki környezetéből, s már messziről jól beazonosítható a gerincén magasodó számtalan adótoronyról.

Árpád-kilátó

Páratlan adottságokkal rendelkezik, főleg ami a tetejéről való kilátást jelenti a városra, a Dunára, sőt az egész Budai-hegységre, de a Pilis, sőt a Mátra és a Börzsöny vonulatai is láthatóak innen jó időben. Az Országos Kék túra ezen szakasza az Udvarház étterem oldalából indul a csúcsra, a parkolóból jobbra a második betonúton induljatok fel a hegy legmagasabb pontjára.

Kamalduli Remeteség – Majk

Közép-Európa egyik kiemelkedően misztikus helyére utazunk, Majkra. Itt található azon kevés kamalduli remeteségek egyike, amelyeknek épülete és környezete építészetileg eredeti formájában maradt fenn.

Kamalduli Remeteség – Majk

A 17 cellaházból, templomtoronyból és kolostorból álló barokk műemlék 250 év egyházi történelmét őrzi, ugyan azzal a némasággal, ahogy az itáliai eredetű kamalduli szerzetesek éltek. A kolostorépület pinceszintjének és földszintjének terei az egykori hétköznapi és ünnepi hangulatot idézik meg, s az eredetihez hasonló bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt mai termekben is, így a Refektóriumban, a Díszteremben, a Káptalanteremben, a Könyvtárszobában és a Kápolnában is.

További információ: www.majkikolostor.hu

Szállások Tatán >>

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai-hegység és a Sas-hegy Természetvédelmi Terület számos különleges, védett növény- és állatfajnak ad otthont, így az innen induló szakvezetett túrákon mi magunk is felfedezőkké válhatunk. Rossz idő esetén a Látogatóközpontban is részt vehetünk egy interaktív kiállításon, miközben az emeleti panorámateraszról pazar budapesti kilátás tárul elénk jó időben. Sőt a webkamerák segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is szemlélhetjük a tájat. További információ: www.dunaipoly.hu

Esztergomi panoráma

Strázsa-hegyi tanösvény – Esztergom

Esztergomban és környékén kalandozni igazi kuriózum, hiszen mind a Bazilika, mind a Párkányba tartó út különlegessége, a múzeumok és boros pincék hangulata, a város történelme elvarázsolnak mindenkit. Ám ha a természetben is szeretnétek egy kis időt tölteni, akkor érdemes ellátogatni a Strázsa-hegyi tanösvényre, amely 1200 m hosszú, nincs nagy szintemelkedés, így 1 óra alatt kényelmesen bejárható. Az itt található kilátót megmászva könnyen gyönyörködhettek a panorámában, miközben a kanyargó ösvényen sok különleges növényt is szemügyre vehettek.

Megközelítés: Esztergom felől a 111-es úton, majd a 117-es útra kanyarodva

Zsámbéki romtemplom – Zsámbék

Történelmi emlékekből soha nem elég, ezért érdemes legalább egyszer szemügyre venni a középkori magyar építészet egyik legszebb emlékét, a 13. század első felében épült, francia hatásokat tükröző, későromán és kora gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viselő monostortemplom romjait.

Zsámbéki templomrom

Kezdetben a premontreiek, Mátyás király idejétől a pálosok kezelésében működött, a háromhajós templomnak két román stílusú homlokzati tornya hazai viszonylatban kuriózumként megmaradt. Déli tornyának kőből épített, finom hajlású toronysisakja egyedülállóan magyar büszkeség, mintájára rekonstruálták a jáki templom tornyait is.

További információ: www.romtemplom.hu

Egri vár másolata – Pilisborosjenő

Ha szeretitek Eger városát, akkor kedvelni fogjátok az egri vár másolatát a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában. A Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához közel található az Egri csillagok című film forgatásához épített vár, amely az 1960-as évektől kezdve kedvelt turisztikai célpont. Maga Várkonyi Zoltán filmrendező se gondolta volna, hogy ő teszi híressé a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet. Bár a vár nem igazi, a „várrom” mégis kellően felcsigázza minden utazó képzeletét.

Gödöllői Királyi Kastély – Gödöllő

Gödöllő minden magyar szívet mai napig megdobogtat, hiszen Sissi királyné kedvenc tartózkodási helyszíne, a Gödöllői Kastély még mindig csodálat tárgya európai viszonylatban is.

A Gödöllői Királyi Kastély, a hozzá tartozó kert, a Pálmaház és a Gödöllői Arborétum régi pompájában várja a látogatókat. 26 felújított termén keresztül végighaladva belecsöppenünk a barokk udvari életbe, ss a kastélyhoz tartozó 300 hektáros gyönyörű park növénykompozíciója minden évszakban lenyűgöző képet mutat.

További információ: www.kiralyikastely.hu

Hamar induljatok útra, hiszen ebben a színpompás, meleg őszben ezernyi új arcát mutatja meg a természet, és a színes tükröződésben épületeink, folyóink, parkjaink is új alakot öltenek.

Ha budapesti szálláshelyet keresel, itt tudsz nézelődni >>

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version