Site icon Szallas.hu Blog

Őszi programok a Balaton déli partján – Fesztiválok, kultúra és kirándulástippek az egész családnak


Úgy tartják, a Balaton két partja közül az északi a kultúra, a déli pedig a strandolás fellegvára, ezért utóbbit csak nyáron érdemes felkeresni. Ha azonban kicsit körülnézünk, számos izgalmas programot és különleges látnivalót találunk a Balatonvilágostól Balatonberényig húzódó tájon az őszi hónapokban is. Most ezekből adunk egy kis ízelítőt. 

Programok szeptemberben a Balaton déli partján

1. Őszköszöntő Retro Fesztivál 2021 Siófok

Első alkalommal rendezik meg Siófokon az Őszköszöntő Retro Fesztivált, mely nevéhez híven számos nosztalgiaprogrammal várja az érdeklődőket. Lesz R-GO koncert, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter emlékest és veteránautó – bemutató. Kiemelt figyelmet kap az idén 175 éves balatoni hajózás is.

Őszköszöntő Retro Fesztivál 2021, Siófok

2. Őszi tulipánhagyma vásár és Termelői Pop-Up – Kőröshegy

Két hétvégén is nyitva áll az érdeklődők előtt a Kőröshegyi Levendulás, ahol idén szeptemberben tulipánhagyma vásárt tartanak. Nemcsak rengeteg tulipánfajta közül válogathatnak a hobbikertészek, hanem helyi termelők és kézművesek ízletes portékáit is hazavihetik.

Őszi Tulipánhagyma vásár és Termelői Pop-Up, Kőröshegy

Októberi programok a déli parton

3. Töklámpás Fesztivál – Balatonboglár – Szőlőskislak

Egyedülálló őszi program lesz a Balaton déli partján a szőlőskislaki Töklámpás Fesztivál, mely magyar néphagyományokon alapul. A Fesztivál ideje alatt a falut több száz töklámpás világítja majd be, mesebeli hangulatot árasztva.  

Töklámpás Fesztivál Szőlőskislak

4. Halfesztivál – Siófok

A déli part egyik legnagyobb őszi gasztroprogramja a Siófoki Halfesztivál, amelyet idén sem kell nélkülözniük a halételek és a Balaton szerelmeseinek. Főzőversenyek, bemutatók, koncertek és gyerekprogramok is részei az eseménynek.

Siófoki Halfesztivál 2019

Programok novemberben a Balaton déli partján

5. XVIII. K&H Balaton Maraton és Félmaraton – Siófok

Húzz futócipőt, és idén novemberben meg se állj Siófokig! A déli part fővárosában ismét megrendezik a K&H Balaton Maraton és Félmaraton futóversenyt, melyen ott a helye minden sportrajongónak, aki imádja a Balatont. Mi nektek szurkolunk, hajrá!

Siófoki Maraton és Félmaraton, 2014.

6. Szent László Nemzeti Emlékhely – Somogyvár

Az ország egyik legtekintélyesebb, messze földön híres monostorának történetét ismerhetjük meg Somogyváron, a Szent László Nemzeti Emlékhelyen. Az apátság romjait is megnézhetjük, ezt az erdőben kialakított lépcsős sétaúton érhetjük el. Az itt található háromemeletes kilátó magasából nemcsak a monostor teljes alaprajza, de egyedülálló panoráma is a szemünk elé tárul.

Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár

Programok rossz időben a Balaton déli partján

7. Cseles Kelepce – Balatonlelle

A Cseles Kelepce szabadulószoba a javából, mely egész évben várja a fejtörőket kedvelő játékosokat. Kiváló program rossz időben a Balaton déli partján ez a szabadulós játék, mely már két főnek is élvezetes szórakozás. 

Cseles Kelepce, Balatonlelle

8. Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó – Balatonföldvár

Egyre népszerűbb látnivaló a Balaton déli partján a Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó Balatonföldváron. 400 négyzetméteren makettek, szimulátorok, filmvetítések, és különleges játszószoba is várja a hajózás története iránt érdeklődőket. Bejárata mellett áll Bujtor István legendás „Skála” nevű hajója, mely számos filmben volt látható. A hajóárbocot formázó kilátó 25 méteres magasságával a legnagyobb ilyen építmény a Balatonnál. 

Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, Balatonföldvár

9. Kirándulás Keszthelyre vagy Veszprémbe

Attól függően, hogy melyik városhoz vagyunk közelebb, rossz idő esetén remek választás egy kirándulás Keszthelyre vagy Veszprémbe. Mindkét település bővelkedik történelmi emlékekben, látnivalókban, így akár egész napos látogatást is tervezhetünk. 

Keszthely legfőbb látványossága a gyönyörű Festetics – kastély, melynek pompás kiállításai és parkja hosszú órákra kínál tartalmas elfoglaltságot kicsiknek és nagyoknak. A keszthelyi Balaton – parton is érdemes tenni egy nagy sétát, itt sok remek éttermet is találunk.

Festetics – kastély, Keszthely

Veszprémben vehetjük az irányt egyenesen a Várba, majd élvezhetjük az egyedülálló panorámát a Kálvária – dombról. Ha kigyönyörködtük magunkat, vár a híres Veszprémi Állatkert, melynek újabb látványossága a gyerekek kedvencévé vált Dinó Park.

Dinó Park a Veszprémi Állatkertben

Őszi szállásajánlatok a Balaton déli partján

Prémium Hotel Panoráma Siófok****

Négycsillagos wellness szálloda Siófokon a Prémium Hotel Panoráma, mely közvetlenül a Balaton – parton áll. Az egész évben nyitva tartó szálló barlangfürdővel, számtalan babagondozási kellékkel, játszótérrel is várja a családokat, párokat. Gyerekeknek a szállás 6 éves korig ingyenes.

Prémium Hotel Panoráma Siófok****

Fischer Panzió Fonyód

Modern, fiatalos hangulatú szálláshely a Balaton déli partján a fonyódi Fischer Panzió, ahol családok és párok egyaránt kényelmesen pihenhetnek. Minden szobához tartozik terasz vagy balkon, ahol ráérősen élvezhetjük a reggeli kávét, kakaót.

Fischer Panzió Fonyód

Garden Apartments Balatonberény

Balatonberény központjában található a Garden Apartments szálláshely, mely három önálló apartmant kínál vendégeinek árnyas, barátságos környezetben. Bringások körében is népszerű, különleges szolgáltatásként gyermekfelügyelet is kérhető.

Garden Apartments Balatonberény

Reméljük, sikerült meghoznunk a kedved egy őszi pihenéshez a Balaton déli partján. A legjobb balatoni szállások között válogathatsz a Szallas.hu oldalain, de itt is találtok néhány remek ajánlatot:

(Képek: Szallas.hu, Facebook)


Exit mobile version