Site icon Szallas.hu Blog

5 mesés arborétum – Köszöntsd az őszt a legszebb kertekben!


Az ősz színes levélrengeteggel, számos látnivalóval, és hangulatos élményekkel várja azokat, akik úgy döntenek, hogy kimozdulnának a négy fal közül. Az őszi kertek, arborétumok, botanikus kertek és japánkertek széles választéka található hazánkban, az alábbi 5 úti cél az őszi séták mesés színtere lehet. 

5 arborétum, ahova nem csak nyáron érdemes ellátogatni

Séta Badacsonyban – Folly Arborétum

A 115 éves Folly Arborétum és Borászat a Folly család kertjében fekszik, itt található a család 160 éves lakóháza, amelyben látogatóközpont működik. A kert minden évszakban gyönyörű látnivalókkal várja a kisgyermekes családokat, és azokat a baráti társaságokat, akik a friss levegőn sétálnának, gyönyörű környezetben.

Programok Badacsonyban >>

Az arborétumban több mint 400 fenyőfélével és 200 lombos fával, illetve cserjével találkozhatunk, a szabadtéri játszótér, és a kert tetején kialakított kilátó az őszi séták kedvenc helyszínei.

Foglalj szállás Badacsonyban >>

Folly Arborétum

Az őszi kertek királynője – Zuglói Japánkert

Zugló Japánkertje 2020-ban nyitotta meg kapuit ismét a látogatók előtt, a park a Kövér Lajos utcában fekszik. Aki a főváros zajától elmenekülne néhány órára, és szívesen felfedezné a budapesti titkos kertet, annak mindenképpen érdemes felkeresnie a 200 nm nagyságú tórendszert, és a körülötte fellelhető számos természeti kincset.

Programok a környéken >>

A Japánkertben egy 28 méter magas lombhullató kínai mamutfenyő, valamint ginko biloba, cseresznyefa, japánakác, és vízparti bambuszok várják a látogatókat. 

A legjobb budapesti szállások >>

Élmények Zircen – Zirci Arborétum

A Zirci Arborétum területén található hazánk legmagasabban fekvő fás gyűjteménye, a 20 hektáros kertben 600 növényfajta várja a látogatókat. A kert 1951 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a ciszterci szerzetesek a 18. század végén ültették az első fákat. Az arborétumban 70 féle fenyőfajta, lombhullató fajok, illetve egy 400 méter hosszú hársfasor is található. 

Programok Zirc környékén >>

A kertben mókusokkal, denevérekkel, és őzekkel is lehet találkozni, az őszi séták itt garantáltan nem telnek el élmények nélkül. 

A legjobb szállások Zircen >>

Zirci Arborétum

Barangolás a Dunakanyarban – Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Magyarország legnagyobb botanikus kertje, 27 hektáron terül el, és 13.000 növényfajt, illetve 62 madárfajt sorakoztat fel.  Az egykori kastélypark helyreállítása 1952-ben kezdődött meg, ekkor az eredet úthálózat helyreállítása mellett nagyarányú szaporításba kezdtek.

Programok Vácrátót környékén >>

2005-ben került sor a műemlék kovácsoltvas díszkapu, és a kerti hidak felújítására, valamint tájékoztató táblákat is kihelyeztek. 2007-ben nyílt meg a látogatóközpont. A kert Váctól mindössze 13 km-re fekszik. 

Szálláshelyek a közelben >>

Mesés látnivalók Szarvason – Szarvasi Arborétum

A 82 hektáros Szarvasi Arborétum a Holt-Körös partján fekszik, a Pepi-kert néven is ismert arborétumban 1600 fa- és cserjefajt található. A 36 méteres, 150 éves hegyi mamutfenyő, és a változatos növénykultúra miatt akár az őszi, téli hónapokban is érdemes felkeresni a területet. Az erdei ösvényeken sétálva közel 150 madárfajjal találkozhatunk. 

Programok Szarvas városában >>

Remek családi, vagy baráti program az Arborétum mellett található Mini Magyarország makettpark felkeresése is, az interaktív park télen is tárt karokkal várja a látogatókat.

Szálláshelyek a közelben >>

Az arborétumok minden évszakban tartogatnak érdekességeket számunkra, többnapos kikapcsolódás alkalmával érdemes a kirándulást összekötni a helyi látnivalók, nevezetességek felkeresésével.

A Szallas.hu kínálatában számos hangulatos szálláshely található, az őszi kertek így nem vetnek véget a pihenésnek.  

(Képek: Szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version