Site icon Szallas.hu Blog

Öt európai nemzeti park, amit látni kell!


A nemzeti parkok azon kevés helyek közé tartoznak, ahol a természetet még háborítatlan állapotában élhetitek meg. A nemzeti parkoknak napja is van. Induljatok útnak ez alkalomból is és vigyázzatok mindig a természetre! „A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is” – írja barokkos körmondatban a Wikipedia nemzeti parkokról szóló szócikkében.

Minden bizonnyal ez a gondolatmenet vezette a Föld első nemzeti parkjának alapítóit is. 1872-ben nyitotta meg kapuit a Yellowstone Nemzeti Park.

Yellowstone Nemzeti Park

Európában 1909 óta működnek nemzeti parkok. Az első 1909. május 24-én nyílt meg, így lett ez a nap az Európai Nemzeti Parkok Napja. Az ünnep alkalmából számos eseménnyel készülnek a nemzeti parkok. De ne csak május 24-én látogassátok őket; egész évben kínálnak látnivalót.

Panorámautak és kilátók Ausztria alpesi tájain>>

A folytatásban 5, Magyarországról könnyen elérhető európai nemzeti parkról olvashattok. Ezeket látnotok kell!

Népszerű európai nemzeti parkok

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

A legismertebb természeti látványosság Horvátország területén. 1979 óta a Világörökség része. A karszt tevékenység során létrejött tavak és kanyonok összetett rendszere Horvátország egyik legnépszerűbb úti célja.

A tavak több, tengerparti nyaralóhelyről is könnyen elérhetők, de egészen a közelben is foglalhattok szállást! >>

Lenyűgöző látvány a magasból

Triglav Nemzeti Park, Szlovénia

A Triglav Szlovénia legmagasabb csúcsa. A Triglav Nemzeti Park Szlovénia első nemzeti parkja. A Triglav szó jelentése: háromfejű. A majdnem 3000 méteres csúcs megmászása önmagában is sokakat vonz, azonban a körülötte elterülő nemzeti parkban, kiterjedt túraútvonalakon igazán felfedezhetitek a szlovén alpok szépségét. Itt található a Bohinji-tó, Bledi-tó, a Soča folyó rafting-paradicsom.

Szép kilátások a Triglav Nemzeti Parkban

Bellunói Dolomitok, Olaszország

Az észak-olasz Veneto megyében terül el ez a számos, kétezer méter fölötti csúcsot magában foglaló terület. Nevét merész formájó dolomit hegyeiről kapta. A Világörökség része, több mint 1400 növényfaj és az összes alpesi állatfaj otthona. Bakancsot fel, járjátok be!

Bámulatos felszíni formák a Dolomitokban

Szász-Svájc Nemzeti Park, Németország

Az Elba két partján magasodik ez a Drezda közeli, Csehországban folytatódó terület. Homokkő szirtjei egészen bizarr alakúra formálódtak az évmilliók során. Az 500-600 méteres sziklák a szabadmászás bölcsői. De nem kell sziklamászónak lenni ahhoz, hogy élvezzétek a Szász-Svájc Nemzeti Parkot. A terület számos film háttereként is szolgált. Az Elba parti Bad Schandau városa a park egyik központja.

Mesebeli a táj a Szász-Svájc Nemzeti Parkban

Magas Tauern Nemzeti Park, Ausztria

1800 négyzetkilométerével a Karintia, Salzburg és Tirol határán fekvő Magas Tauern a régió dobogósa, amennyiben a méret számít. Itt igen, de a szó jó értelmében: Ausztria legmagasabb csúcsai – 226 darab 3000 méter fölötti csúcs, köztük a Großglockner, Großvenediger – tartoznak ide. Több mint 4000 kilométernyi túraútvonalon ismerkedhettek az érintetlen természettel, tavakkal, rétekkel, gleccserekkel. És mindenképpen kóstoljátok meg a cirbolyalikőrt!

Szálláshelyek Tirolban >>

Glossglockner

Ha fontos számotokra a természet, ha nem gond, hogy gyalog kell ejutni egy-egy szép látványhoz, érdekességhez, a nemzeti parkok felfedezése nektek való.

Európában rengeteg hasonló park van, oldalakat tölthetnénk meg rövid ajánlóikkal is. Szerencsére szállást is mindig találtok a közelükben >>

(fotók. shutterstock)


Exit mobile version