Site icon Szallas.hu Blog

A Sárkánylovag, akit Magyarországhoz láncolt a hűség – Ismerd meg Ozorai Pipot és híres kastélyát!


Zsigmond király Sárkánylovagja, királyi kincstartó, híres törökverő és egy magyar leány szerelmes férje. Ő volt Ozorai Pipo, aki a XV. században különleges kastélyt építtetett egy kis Tolna megyei faluban, Ozorán. Ismerd meg őt és várát, amely múzeumként látogatható!

Ozorai Várkastély, Ozora

Ki volt Ozorai Pipo?

A firenzei kereskedőcsaládból származó Filippo de Stephano Scolari (1369–1426) elsősorban hadvezérként egész életét a magyar király, Luxemburgi Zsigmond védelmének szentelte. Nevét azért kapta, mert a vidék korábbi urának leányát, Ozorai Borbálát vette nőül, ezután kezdett nagyszabású építkezésbe a területen. A várkastély elkészülte után vette fel az Ozorai Pipo nevet. 

Ozorai Pipo

A király Pipot hűségéért holtig tartó barátsággal és bizalmas posztokkal – királyi kincstartó, királyi sókamarák vezetője – jutalmazta. Tagja lehetett az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, Zsigmond híres Sárkányrendjének.

Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen, sőt, Mátyás király apja, a legendás törökverő, Hunyadi János is az ő udvarában nőtt fel. Ozorai Pipo élete végén különös kegyben részesült: a magyar királyok temetkezési helyéül szolgáló, egykori székesfehérvári bazilikában, a király jelenlétében helyezték örök nyugalomra

Luxemburgi Zsigmond király és felesége, Cillei Borbála királyné, köztük a Sárkányrend emblémája (Nyírbátor, Várostörténeti sétány)

Ozorai Pipo kastélya

A várkastély építését Ozorai Pipo 1416-ban kezdte el, gótikus stílusban. Az épület akkoriban reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. Kívülről szabályos elrendezésű várfal övezte, amelynek négy sarkát kerek tornyok erősítették, a várárokba pedig a közeli Sió vizét vezették.

Pipo halála után özvegye, Borbála asszony lett a várkastély birtokosa, aki 1438-ban kelt végrendeletével Hédervári Lőrinc nádorra hagyta azt. A bárói család egy évszázadig birtokolta a kastélyt. 

Ozorai Várkastély, Ozora

A Hédervári család kihalása után, 1537-ben Török Bálint szerezte meg a várat, újjá is építtette. 1545-ben a budai pasa foglalta el, ezután rövid megszakítással 140 évig török kézen maradt. 

A XVII. század kezdetétől már az Esterházyak dél-dunántúli birtokaihoz tartozott Ozora, akik renoválták a romos várat. Bár kívülről egyszerű kiképzést kapott, belső terei igényesen készültek el, amelyet a stukkódíszítés és a rokokó falfestés töredékei is tanúsítanak. A következő jelentős átépítésre az 1800-as évek elején került sor, amikor az U alakú kastélyt magtárrá alakították. 

Napjainkban az Ozorai Várkastély a reneszánsz korszakot idézi: helyreállított és rekonstruált reneszánsz kőfaragványok díszítik belső udvarát és emeleti folyosóit, melyek a zöld és színpompás növények zuhatagaival lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az Ozorai Várkastély belső udvara 

Reneszánsz élményház, Pipo-kert, várkávézó 

2007 nyarán múzeumként, Reneszánsz Élményházként nyílt meg a várkastély a nagyközönség előtt. A mesés szépségű belső udvar és – tárlatvezetés keretében – az emeleti történeti termek egyaránt látogathatóak.

Az emeleti tárlat része Pipo hitvesének hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő és a vár felszentelt kápolnája is. Bepillantást nyerhetünk a kor lovagi életébe is, hiszen fegyvergyűjtemény és egy gótikus páncélzatú, életnagyságú lovas katona is található itt. 

Trónterem

A földszinti termekben különleges vártörténeti kiállítást láthatunk 3D filmvetítéssel, és az ásatások során előkerült eredeti régészeti leletek bemutatásával.

A kastély falain kívül is érdemes barangolnunk, felkereshetjük ugyanis a pihenőkertekkel és játszótérrel tagolt Pipo-kertet, mely Simontornya felől érkezve a Sió-csatorna bal partján helyezkedik el. 

Ha a látogatás végén jólesne egy csésze illatos kávé vagy tea, a vár hangulatos kávézójában elfogyaszthatsz egy csészével.

Látogatói információk

Cím: 7086 Ozora, Várhegy utca 1.

Nyitva tartás:

Jegyárak: 

Az emeleti termek kizárólag tárlatvezetéssel látogathatók. A belépőjegyek ára tartalmazza a földszinti kiállítás megtekintését, és a kb. 35-40 perces idegenvezetést is.

Szállások Ozorai Pipo várának közelében

1. Sári Villa Lajoskomárom

Csend, nyugalom és a puszta közelsége adja ennek a falusi szálláshelynek az igazi vonzerejét, amellett, hogy egy kényelmes és modern vendégházban pihenhetsz. Különösen jó választás családok számára, akik szeretnétek kicsik kiszakadni a hétköznapokból. 

2. Flóra Vendégház Tamási

A híres tamási termálfürdő közelében találod a Flóra Vendégházat, így fürdővendégek számára is remek szálláshely. Tökéletesen felszerelt lakrészek várnak, sőt, babagondozási kellékeket is biztosítanak kisgyerekesek számára.

3. Kabóka Lovastanya Apartman Enying

Tenisz, kosárlabda, foci, játszótér és lovaglás – ezt mind megtalálod a Kabóka Lovastanyán, a Balatontól csak 15 kilométernyire. Hangulatos, kényelmes szálláshely gyönyörű környezetben, amely számos lehetőséget kínál a kikapcsolódásra.

4. Herczeg-Fekete Cottage Birtokközpont Simontornya

A legmodernebb technika és a vidék jótékony nyugalmának ötvözete jött létre Simonytornyán, a Herczeg-Fekete Cottage Birtokközpontban, ahol biogyümölcsöt szedhetsz, és elektromos autódat is töltheted. A nívós és ízléses szálláshely biztos, hogy nem okoz csalódást a legigényesebb vendégnek sem.

5. Maison Cirmi Üdülőház Szabadhidvég

A franciás nevű Maison Cirmi egy gyönyörűen felújított, meszelt falú parasztházban kapott helyet, melynek hangulatát a kortárs képzőművészeti alkotások és a fagerendás mennyezet is adja. Fedezd fel minden szegletét a háznak és a kertnek, meglátod, tetszeni fog!

Ha eddig nem ismerted Ozorai Pipo várkastélyát, feltétlenül tekintsd meg. Ha oda indulsz, foglalj szállást is oldalainkon >>

Látogass el a közeli Dég község környékére >>

TIPP: Töltsd le most a Szallas.hu mobil appot ingyenesen, találj és foglalj szállást egyszerűen! Letöltöm Androidra >> , Letöltöm iOS-re >>

(Képek: Szallas.hu, pipovarkastely.hu, nyirbator.hu)


Exit mobile version