Site icon Szallas.hu Blog

Mesés élményekkel vár Pannonhalma! – Boldog Mór-kilátó és lombkorona-tanösvény


Jártál már Pannonhalmán, a Főapátság épületében, de szívesen felfedeznéd a város egyéb látnivalóit is? Ha kedveled a mesés panorámát, a Boldog Mór-kilátó és a Lombkorona-tanösvény mindenképpen kerüljön fel a listádra! Mutatjuk a környék legizgalmasabb programjait és látnivalóit.

Lombkorona-tanösvény

Lenyűgöző panorámával vár a Boldog Mór-kilátó!

A Boldog Mór-kilátó helyén korábban 1992-ben épült egy kilátó, majd a felújított építmény 2012-ben került átadásra a dombság 253 méteres magaslatán, méghozzá a Lombkorona tanösvény közelében. Az ingyenesen látogatható, 20 méter magas építményből elképesztő kilátás nyílik a környékre, ezért ha Pannonhalmán jársz, feltétlenül keresd fel a kilátót. 

Tipp! Akár gyerekekkel is nyugodtan felmászhatsz a kilátó tetejére, ahova az Apátság parkolójából nem túl megerőltető gyalogút vezet. A helyes irányt tábla jelzi a Kosaras-domb közelében. 

Boldog Mór-kilátó

Lombkorona-tanösvény – Sétálj egyet a fák lombkoronája fölött! 

Kíváncsi vagy Pannonhalma egyik legizgalmasabb látnivalójára? Akkor feltétlenül keresd fel a 2018-ban épült, 14 méter magas, halat formázó Lombkorona-tanösvényt, amely a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén épült.

Szállások Pannonhalma környékén >>

A feljáró a hal farkánál található, a tanösvény innen indul, és itt is ér véget. Érdekessége, hogy olyan panorámával ajándékoz meg, amely garantáltan levesz a lábadról. A fával borított építmény tetejéről a sokorói dombok és Pannonhalma szépségében is gyönyörködhetsz. 

Ha szeretsz fotózni, és egyenesen odavagy a különleges kilátásért, feltétlenül látnod kell Pannonhalma lombkorona tanösvényét!

Lombkoronasétány Pannonhalmán

Látnivalók Pannonhalma környékén – Ezeket ne hagyd ki a programból! 

Pannonhalma nevezetessége, a Pannonhalmi Bencés Főapátság 

A Pannonhalmi Bencés Főapátság – amely a 300 méter magas Szent Márton-hegyen épült – jelentős történelmi, egyházi és művészettörténeti érték hazánkban. Az UNESCO Világörökségek listáján 1996 óta szerepel. Levéltárában található a Tihanyi Bencés Apátság alapító oklevele és a legrégibb magyar írásos nyelvemlék is. 

Pannonhalmi Főapátság

Több száz különleges fajjal vár az Arborétum és gyógynövénykert 

Ha kedveled a különleges növényeket, és kíváncsi vagy Pannonhalma természeti értékeire, feltétlenül látogasd meg az Arborétum és gyógynövénykertet. A 40 perces, vezetett sétákra előzetesen kell jelentkezni, a programon megismerheted a már középkor óta ismert gyógy- és fűszernövényeket, amelyeket meg is lehet kóstolni.

Ha az egyik legszebb hazai levendulást keresed, mindenképpen látogass el a Főapátság levendulás kertjébe! Még több levendulás helyszín Magyarországon >>

A Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertje és levendulás

Millenniumi emlékmű és Boldogasszony kápolna

Az eredetileg 26 méter magas Milleniumi emlékmű a magyar honfoglalás 1000. évfordulójára készült, alapkőletételére 1896-ban került sor. Jelenleg kívülről lehet megtekinteni. A Boldogasszony kápolna a Főapátság szomszédságában található, a kápolna alatti kripta a szerzetesek temetkezőhelye. A kápolna látogatható, amennyiben az időjárási viszonyok kedvezőek.

Millenniumi emlékmű

Jártál már a nyúli Pincesoron? 

A Vaskapu utcában, a nyúli hegy egyik szurdokában találhatóak a pincesorok, melyek Európa legmélyebb, 6-10 méter hosszúságú pincéit rejtik. Van olyan pince, amely 100-200 éves, többségük szélessége két méter. Hangulatuk miatt remek helyszínt biztosítanak fesztiváloknak, de a meleg nyári napokon is igazi felüdülés felkeresni őket.

A legjobb szállások Nyúl közelében >>

Nyúli pincesor

Gyerekprogram Pannonhalma közelében – Xantus János Állatkert 

A Győr városában található Xantus János Állatkert felkeresése hangulatos családi program, a kertben ragadozók, növényevők, főemlősök, madarak és hüllők is élnek. Az állatok bemutatása mellett az állatkert kulturális és sportrendezvényeknek is otthont ad, illetve oktató-nevelő tevékenységet is vállal. 

Foglalj szállást Győrben! >>

Tipp! Az állatkertben örökbefogadásra is van lehetőség, ezzel támogathatod egy-egy állat gondozását. Nevelőszülőként egy évben egyszer, a nevelőszülők napján térítésmentesen léphetsz be az állatkertbe.

Élet a Xantus János Állatkertben

Keresd fel Bakonyszentlászlón a Cuha-szurdokot!

A Cuha-szurdok népszerű kirándulóhely, amely padokkal és asztalokkal várja azokat, akik felfedeznék a vadregényes terület szépségeit, és közben piknikeznének is. Száraz időben gyerekekkel is nyugodtan útnak indulhatsz, de kizárólag túrabakancsban, mert a szurdok egyes részei, ahol a patakon is át kell kelni, megkövetelik a kiránduláshoz szükséges, biztonságos öltözetet. 

Szállások Bakonyszentlászló környékén >>

Cuha-völgy

Kedvet kaptál ahhoz, hogy felfedezd Pannonhalma és környéke legszebb részeit? Szervezz egy vagy többnapos kirándulást, nézz utána a látnivalóknak, és irány a természet! 

Ha szállást foglalnál a közelben, Pannonhalmán több panzió és vendégház vár, akár a családdal, akár a barátokkal tervezel kikapcsolódást!  >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version