Site icon Szallas.hu Blog

Luxusszállodaként született újjá a patinás Párisi udvar


4 és fél évnyi felújítási munka után újra megnyitotta kapuit az V. kerületben található Párisi udvar, amelynek épületében a jövőben ötcsillagos szálloda fog működni. A Ferenciek terén álló hotel bejárása után bátran kijelenthetjük: Budapest egyik legszebb épülete újra a régi fényében tündököl!

A Párisi udvar története

Eredetileg Brudern-háznak hívták azt az üzletközpontot, amely a mai Párisi udvar helyén épült 1817-ben. Tervezője a Nemzeti Múzeumot is jegyző Pollack Mihály volt, aki a párizsi „Passage des Panoramas”-t tekintette mintának. A fedett passzázs miatt a pesti köznyelv hamar „Párisi-ház” néven kezdte emlegetni. Az üzletház a 20. század elejére elavult, ám a telek meglehetősen értékesnek számított, köszönhetően az Erzsébet híd megépülésének. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. vásárolta meg az ingatlan, hogy itt építse fel új székházát.

A munkálatok 1909-ben kezdődtek meg, az építéssel Schmahl Henriket bízták meg. Schmahl a tervezéskor figyelembe vette azt a tényt, hogy ott több mint 90 évig egy üzletház állt. Így a földszint továbbra is „Párisi udvar” néven működött, míg az emeletekre a pénzintézet irodái és bérlakások kerültek. A mór, art deco és neogótikus stílusirányokat egyesítő épületnek az elmúlt száz év alatt sikerült megőrizni a múlt emlékeit, és a jelenlegi átalakítás során is arra törekedtek a tervezők, hogy megtartsák az egykori palota patináját.

Budapest virágzó házai – szecessziós séta a fővárosban

Hyatt szállodaként született újjá a Párisi udvar

Az 1976-ban műemlékké nyilvánított épületet 70 ezer restaurációs munkaóra, 200 közreműködő vállalkozás, több százezer kerámia felhasználásával sikerült felújítani 4 és fél év alatt. ”The Unbound Collection by Hyatt” hotellánc 2. európai szállodájaként újra nyitó épületben 110 vendégszoba, ebből 18 lakosztály, 300 négyzetméternyi konferencia tér, wellness és fitness részleg, étterem, bár, illetve kávézó található.

A legfelső szinten elhelyezkedő, 130 és 290 m2 alapterületű, tágas és kifinomult eleganciával berendezett Budapest és Paris elnöki rezidenciák teraszain lenyűgöző kilátásban lehet gyönyörködni. A két luxusapartman összenyitható, így jelenleg a Párisi udvarban található Budapest legnagyobb elnöki lakosztálya is.

A vendéglátó egységek (recepció, lobbi, étterem és bár) a Párisi Udvar ikonikus passzázsában, az épület színes mennyezete és hatszögletű kupolái alatt kaptak helyet.

Hotel működik a Párisi udvar épületében

Passzázs és üvegkupola

A Haas és Somogyi Luxfer prizmáival készült üvegkupola nem csak technológiájával, hanem méretével is ritkaságnak számít. Róth Miksa üvegei, az öntött és kovácsoltvas elemek, valamint a Zsolnay-gyárból származó kerámiák szinte beragyogják a teret.

De vajon a passzázs és üvegkupola bárki számára megtekinthető lesz a jövőben?

A welovebudapest.com szerint a „hotel hivatalos megnyitója után bárki szabadon átsétálhat erre, és a hotel részéről megvan rá a nyitottság, hogy vezetett séták keretében is meg lehessen majd nézni” a passzázs részt.

Nagy Csaba, a tervezéssel megbízott Archikon építésziroda vezetője az epiteszforum.hu-nak elmondta, hogy „a legnagyobb kihívás a műemléki jelleg megőrzése mellett az volt, hogy a tetőszinten elhelyezkedő két luxusrezidenciához, illetve magához a tetőhöz jelentős zöld felület tervezzenek.”

Nos, úgy tűnik, a felújtás alatt adódó nehézséget sikerült megoldani és a Párisi udvar ikonikus épülete újra eredeti fényében tündököl.

Cím: 1052 Budapest V. kerület, Petőfi Sándor u. 2-4. 

Budapesti programot keresel? Válogass a fővárosi fürdők, látványosságok és kalandok közül >>

Foglalj szállást Budapesten és zsebeld be az ajándék kedvezménykuponokat budapesti programodhoz >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version