Site icon Szallas.hu Blog

Magyarország legértékesebb helyei, amelyek pénzérméken vagy bankjegyeken tűnnek fel


Ismét arra kérünk titeket, tartsatok velünk egy nagyon különleges utazáson, keressük fel Magyarország legértékesebb helyeit! Azokat a helyeket, amik szó szerint kézzel fogható értéket képviselnek, ugyanis abban a kitüntetésben van részük, hogy magyar pénzérméken, bankjegyeken láthatók.

A jelenlegi bankjegyek alapjául szolgáló papírt Miskolcon gyártja a Diósgyőri Papírgyár, és a budapesti Pénzjegynyomda Zrt. végzi a nyomtatásukat. A legnépszerűbb az 1947-ben kibocsátott sorozat volt, melynek grafikai kivitelezése nem csak a laikusok, hanem a szakemberek elismerését is kivívta. Azóta az új sorozatok megjelenése már sokkal inkább megosztja a közvéleményt, de akik szeretnek utazni és volt szerencséjük több ország pénzét is a kezükben tartani, azok azért elismerik, hogy a magyar forint még mindig az egyik legszebb.

Nap mint nap forgatjuk őket a kezünkben, ám ha fel kell idézni, milyen helyszínek díszítik a bankjegyek hátoldalát, néha azért mégis elgondolkozunk rajta. Te hányat tudnál segítség nélkül felsorolni?

Magyarország legértékesebb helyei, amelyek pénzérméken vagy bankjegyeken tűnnek fel

A pénzérme, ami Budapest ikonikus hídját örökíti meg

Nem másról van szó, mint a 200 forintos érméről, aminek bevezetése sokakat elkeserített, hiszen csak nehezíti a pénztárcánkat az újabb fém. Ám mégis megszerettük, mert ez a legszebb forgalomban lévő érménk, és az egyetlen érme, amin egy hazai helyszín látható. Hátoldalát Budapest egyik legszebbje, a Széchenyi Lánchíd látképe díszíti. 

A bankjegy, ami II. Rákóczi Ferencnek állít emléket

Érdekes, hogy ha 10 embert megkérdezünk, szinte mindenki meg tudja mondani, hogy az 500 forintos bankjegyeken II. Rákóczi Ferenc látható, és a hozzá is köthető sárospataki vár képe. Persze annyira nem is meglepő ez, hiszen a kis címleteket gyakrabban használjuk, így jobban rögzül, mi van rajta.

A sárospataki vár

A Rákóczi vár egyike azon műemlékeinknek, melyek kifejezetten jó állapotban maradtak meg, az 1960-as renoválás óta pedig turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bír, rengetegen keresik fel az érdekes és látványos kiállításait. Előre szólunk, a környékre nem elég egy nap, hiszen rengeteg jó programot találtok a Zemplénben. Egy kis ízelítő ebből:

Hazánk legszebb reneszánsz műalkotása az 1000 forintos bankjegyen

Kicsit nehezebb feladat felidézni, mi szerepel az 1000 forintos bankjegyünk hátoldalán. Az elején Mátyás király arcképét láthatjuk, akihez könnyen hozzákapcsolhatjuk Visegrádot is. Kézen fekvő lenne, ha a Fellegvárra esne a tippünk, de ennyire azért nincs könnyű dolgunk. Aki a visegrádi Királyi Palotára gondolt, az már jó felé keresgél, itt található ugyanis hazánk egyik legszebb reneszánsz műalkotása (pontosabban annak rekonstrukciója), a Herkules-kút. Az eredetit olasz faragómesterek készítették vörös márványból a quattrocento szökőkútjainak mintájára. Ennek rekonstrukciója több éves munka után 2000-ben készült el, ezért eshetett a választás arra, hogy az 1983 óta forgalomban lévő, 1999. augusztus 31-én bevont 1000 forintoson Medgyessy Ferenc „Anya gyermekével” című szobrának nyomatát a Herkules-kút képe váltsa fel 1998-ban. Maga a kép talán vissza sem adja a 2 évvel később elkészült kút valódi szépségét, ezért érdemes ide is ellátogatni egy visegrádi kirándulás alkalmával. 

Ha szívesen eltöltenétek több napot is a Dunakanyar egyik legszebb városában, nézzétek meg a szállásajánlónkat:

A bankjegy, amin az MTA épületét a nagycenki Széchenyi-kastélyra cserélték

Az 5000 forintos bankjegyeken már hosszú ideje gróf Széchenyi István portréja található, ám az 1999-ben bevont példányok hátoldalán látható MTA épületet az új pénzen a nagycenki Széchenyi-kastély képére cserélték. Talán nem is lenne méltóbb épület, ami az ötezresünket díszíthetné, hiszen a kastély valóban gyönyörű, és nem csak a szó átvitt értelmében az ország egyik legértékesebb helye. A csodálatos épületben kapott helyet a Széchenyi István Emlékmúzeum, mely a „legnagyobb magyar” életútja mellett a család történetét is bemutatja. 

A nagycenki Széchenyi-kastély (fotó: Martin Edit)

Esztergom látképe a 10000 forintos bankjegyen, és egy érdekesség, amit szabad szemmel nem láthatunk

A 10000 forintos az egyik legszebb papírpénzünk, melynek előoldalát Szent István király portréja, hátoldalát pedig Esztergom látképe díszíti. A címletet tekintve így Esztergom a második legértékesebb magyarországi hely címét kapta meg. A római katolikus egyház hazai központja a Dunakanyar egyik ékszerdoboza, ahol szó szerint is kincsekre lelhetünk, ha felkeressük az esztergomi Bazilika 2019-ben megújult kincstárát, ahol Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye tekinthető meg. A 10000 forintos bankjegyeken értékéből adódóan is rengeteg biztonsági elemet is találhatunk, melyek közül az egyik leglátványosabb csak UV-A és UV-C fényben látható. Ez nem más, mint az esztergomi Bazilika kupolájának keretbe foglalt képe, amit mindenképpen nézzünk meg személyesen is, ha Esztergomban járunk. De ne csak távolról, a Duna-partról, hanem minden erőnket összeszedve baktassunk fel a 413 lépcsőn a kupolakilátóba, ahonnét csodálatos a panoráma.

Szállások az esztergomi Bazilika közelében:

Portobello Wellness & Yacht Hotel

Mit keres a 20000 forintos bankjegyen a Budapesti Olasz Kultúrintézet?

Végül szót kell ejtenünk arról az épületről is, mely a legértékesebb címletünket díszíti, még akkor is, ha egy „mezei” turistának nem tartozik a célpontjai közé. Az ok, amiért pont ez az épület került a Deák Ferenc portréjával illusztrált bankjegyre, igazából nagyon is kézenfekvő, ugyanis korábban az Ybl Miklós által tervezett palotában volt a Régi Magyar Képviselőház. 1942-től az olasz állam tulajdona és jelenleg a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek ad otthont, amit különböző kiállítások és programok keretében kereshetnek fel az érdeklődők.

Nem kevésbé lenne érdekes sorra venni a régi, már elévült papírpénzeket is. Talán emlékeztek még a régi 500 forintosra, ami nekünk az egyik kedvencünk volt, hátoldalán az Erzsébet híddal és Budapest látképével.

Ti melyiket kedveltétek a legjobban?

Belföldi szálláshelyekért nézzetek körül a szallas.hu oldalán >>

(fotók: Bene Marianna, Martin Edit, shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version