Site icon Szallas.hu Blog

Pest vs. Buda? – Ezt a partját válaszd a fővárosnak, a látnivalók és a szállások miatt


Budán jó lakni, Pesten jó élni, tartja a mondás. Ha szeretnéd megtudni, vajon így van-e, nem kell mást tenned, mint kényelmes cipőt húzni és bebarangolni Budapest utcáit, felkeresni látnivalóit. Cikkünkben ötleteket adunk, hol is kezdd a főváros felfedezését, s ehhez persze remek szálláshelyeket is ajánlunk.

Látnivalók Budán

1. Budai Várnegyed

A Budai Várnegyed a főváros egyik leglátogatottabb helyszíne, 1987 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel. Leghíresebb épületei az egykori Királyi Palota, a Halászbástya és a Mátyás – templom, de egy nagy séta a Várnegyed macskaköves utcáin önmagában is szép élmény. Népszerű turistalátványosság a Budavári Sikló is, melyen egyedi úton-módon érhetjük el a Várnegyed szívét.

A Budai Vár látképe, háttérben a Mátyás – templom

2. Magyar Nemzeti Galéria

A Budai Várnegyedben, a régi Királyi Palota épületében működik a Magyar Nemzeti Galéria, melynek állandó kiállításán Magyarország művészetének fejlődését ismerhetjük meg az 1300-as évektől. Olyan művészóriások munkáit csodálhatjuk itt, mint Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József vagy Csontváry Kosztka Tivadar, de a múzeum olan festők kiállításait is vendégül látta már, mint Rembrandt, Salvador Dalí vagy Frida Kahlo.

A Magyar Nemzeti Galéria épülete

3. Aquincumi Múzeum

Az Óbudán található Aquincumi Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori régészeti parkja, ahol az őskortól a honfoglalásig tartó időszakról mesélnek a kiállított tárgyak, épületmaradványok. A feltárt területen a Kr. u. II-III. századból fennmaradt középületek és magánházak falai között barangolhatunk, s megpróbálhatjuk elképzelni, milyen lehetett itt az élet a római időkben. 

Római kori épületek falai az Aquincumi Múzeum területén

4. Gül Baba türbéje

Gül Baba, vagyis a „Rózsák Atyja” költő volt és filozófus, aki a XVI. században élt és hunyt el Magyarországon. Emlékét a közelmúltban pompásan felújított türbéje, vagyis síremléke őrzi, mely Budapest II. kerületében, a Rózsadombon áll. A renoválás után a műemlékben színvonalas kulturális központ és kiállítóhely létesült, melyben a türbe történetét, valamint Gül Babát bemutató kiállítás tekinthető meg.

Gül Baba türbéjének látképe

Szállások Budán

Buda Castle Hotel Budapest****

A Budai Várnegyed egyik legszebb utcájában lehet a bázisod, ha a Buda Castle Hotelben szállsz meg. Elegáns, kényelmes szobák és szép kerthelyiség várnak a gyönyörűen felújított, XV. századbeli épületben. 

Buda Castle Hotel Budapest****

JobelHome Buda Apartman Budapest

Ha szeretnéd átérezni Buda hangulatát, ám közel akarsz lenni a pesti oldal nyüzsgéséhez is, akkor a JobelHome Buda Apartmant válaszd. Dizájnos, modern szálláshely, ahol pároddal vagy családoddal is nagyszerűen érzed majd magad. 

JobelHome Buda Apartman Budapest

Glamour Apartman Budapest

A Duna-parton, szemben a Margitszigettel vár a romantikus Glamour Apartman, mely tökéletes hely egy páros budapesti pihenéshez. A hideg napokon még egy kandalló melegét is élvezhetitek.

Glamour Apartman Budapest

Látnivalók Pesten

5. Margitsziget

A II. és a XIII. kerület között húzódó Margitsziget mindent tud, amit egy fővárosi szabadidőparknak kell. Hatalmas zöldterületek, zenélő szökőkutak, kisállatkert, történelmi emlékek, és számos sportlétesítmény várja a kikapcsolódni vágyókat. Persze nem hiányozhatnak a gasztronómia fellegvárai sem.

Víztorony a Margitszigeten

6. Városliget

A pesti Városliget nemcsak egy óriási park, hanem a kultúra fellegvára is, ahol akár egy egész napot eltölthetünk. Ha a történelem vonz, keresd fel a Hősök terét! Múzeumba vágysz? Irány a Szépművészeti Múzeum, a Vajdahunyad Vára, vagy a Műcsarnok! Ha a friss levegőn töltenéd az időt, a Városligeti Műjégpálya vagy a Fővárosi Állat- és Növénykert a te tereped. Nyakig merülnél a jó meleg gyógyvízben? Akkor meg se állj a Széchenyi Fürdőig!

A Hősök tere és a Városliget részlete a magasból

7. Budapest Retro Élményközpont

A Budapest Retro Élményközpont egy izgalmas interaktív múzeum, ahol megelevenednek a ’70-es évek. Tankolhatunk az ÁFOR-nál, vásárolhatunk tévét a Keravillban, de vezethetünk Lada rendőrautót is. Büféjükben természetesen retro finomságok kaphatók.

Budapest Retro Élményközpont

8. Parlament

Az Országház impozáns épülete önmagában is lenyűgöző látvány, ám nem kell beérnünk ennyivel: a Látogatóközpontból indulva az év szinte minden napján részt vehetünk vezetett túrákon. E bejárások során bebarangolhatjuk a magyar törvényhozás épületének legszebb helyiségeit, sőt, a koronázási jelvényeket is megcsodálhatjuk.  

A Parlament látképe

Szállások Pesten

Astoria Tiny Apartment Budapest

Fedezzétek fel kettesben a pesti Belvárost! Páros pihenéshez tökéletes választás a fiatalos stílusú Astoria Tiny Apartment, ahonnan gyalogosan eléritek a legfőbb látnivalókat.

Astoria Tiny Apartment Budapest

Downtown Boutique Suites Budapest

Ha szereted a természet színeit, anyagait, biztosan imádni fogod a Downtown Boutique Suites-ot. Egyedi stílusú, kényelmes szálláshely Pesten, a Duna közelében.

Downtown Boutique Suites Budapest

Marmara Hotel Budapest****

A mesés Kelet hangulata vesz körül a Marmara Hotelben, mely ideális szálláshely családoknak, pároknak Pesten, a Parlament közelében. Kényelmes, tágas szobák várnak minden vendéget, aki itt foglal.

Marmara Hotel Budapest****

Sikerült eldöntened, hogy Pest vagy Buda jobb hely? Ha bizonytalan vagy, nézd meg mindkét városrészt a saját szemeddel! Foglalj szállást Budapestre oldalunkon, csak néhány kattintás az egész!

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version