Site icon Szallas.hu Blog

Pilatus-hegy, a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja


Láttad már a szédítően meredek Pilatus – hegyi kisvasutat? Netán már ültél is rajta? Svájc egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakciója a 133 éves piros vonat, mely 48 fokos emelkedőn közlekedik, így ez a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja.

A kisvasút Alpnachstadból indul a 2132 méter magas Pilátus – csúcs felé, az ide vezető több, mint 4,5 kilométeres utat félóra alatt teszi meg. Vétek kihagyni, ha erre járunk, hiszen utazás közben a Vierwaldstätti-tóra és a közép-svájci Alpokra nyíló lélegzetelállító látványban gyönyörködhetünk. 

A Pilatus – hegyi vasút valóságos technikai remek, pályája 1889-ben 400 nap alatt készült el, 600 ember fáradozásának eredményeként. Akkor még gőz hajtotta a vonatot, melynek fejlődése halad a korral. 2023-tól a tervek szerint nyolc új vasúti kocsi közlekedik majd az eredeti útvonalon, s még a 360°-os panoráma kilátás is feledhetetlenné teszi az élményt.  

Kisvasutak Magyarországon

1. Szilvásváradi Kisvasút – Szilvásvárad

Üzemel:

A 114 éves Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton kezdetben faanyagot szállítottak, ám az 1960-as évektől már a Szalajka – völgyben kirándulók utazhatnak rajta. A 4,5 kilométeres útvonalat Szalajka – Fatelep és a Gloriett – tisztás között teszi meg a kisvonat, érintve többek közt az istállóskői ősemberbarlangot.  

Szilvásváradi Kisvasút

Szállás Szilvásváradon: Anna Vendégház Szilvásvárad
Nagyszerű wellness szálláshely Szilvásváradon az Anna Vendégház, ahol kültéri medence, jacuzzi és játszótér is vár. A Szalajka-völgyet gyalogosan is elérheted innen, így ideális az elhelyezkedése.

Anna Vendégház Szilvásvárad

2. Királyréti Erdei Vasút – Kismaros

Üzemel:

A Kismaros és Királyrét között közlekedő kisvasút kihagyhatatlan élmény, ha a Börzsönyben kirándulunk. A 12 kilométeres utat nagyjából 30 perc alatt teszi meg a szerelvény, melyet húzhat Tóbi, Morgó vagy éppen Vili is.

A Királyréti Kisvasút aktuális menetrendjét itt találod >>

Királyréti Erdei Vasút

Szállástipp a Börzsönyben: Börzsönyliget Vendégházak Kismaros
Ha családi pihenést terveztek a Börzsönyben, kitűnő választás lesz Kismaroson a Börzsönyliget Vendégházak. Kényelmes, barátságos hangulatú szálláshely, ahol a kert végében patak csörgedezik. Ha szemfüles vagy, még szomjukat oltó állatokat is fotózhatsz.

Börzsönyliget Vendégházak Kismaros

3. Nosztalgia kisvasút – Csömödér

Üzemel: Április 30-tól mindennap 10:00 – 14:00

A csömödéri erdei kisvasúthálózat csaknem 110 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren pedig – Lenti és Kistolmács között – a kirándulókat is szállítja. A kisvasutazás tökéletes program akkor is, ha kerékpárral vagy gyalogtúra keretében barangolnánk be a tájat, mivel a vasútvonalhoz csatlakozik kerékpáros és túraútvonal is. 

Nosztalgia kisvasút – Csömödér

Szállástippünk a Göcsej vidékén: Sasfészek Apartman Lenti
Barátságos hangulatú, különleges stílusú házacska a Sasfészek Apartman, mely Lentiben várja az utazókat. A családok számára ideális szálláshely a Lenti Termálfürdőhöz közel fekszik.

4. Gyermekvasút – Budapest

Üzemel: Egész évben, mindennap

A belföldi kisvasutak között az egyik leghíresebb a budai hegyekben zakatoló Gyermekvasút, régi nevén az Úttörővasút, ahol a jegykezelők és a forgalomirányítók egyaránt gyerekek. Ez a vonal 2015-ben még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ leghosszabb, fiatalok által irányított vasútvonala. 

Aktuális menetrend és információk >>

Gyermekvasút – Budapest

Budapesti szállástipp: Casati Budapest Hotel***+superior
Rendkívül dizájnos, fiatalos stílusú belvárosi szálloda a Casati Budapest, melynek minden szobája tartogat valami egyedi vonást. Ha központi helyen fekvő szállót keresel a fővárosban, itt foglalj.

Casati Budapest Hotel***+superior

5. Zsuzsi Erdei Vasút – Debrecen

Üzemel: május 29-től adott napokon

Ha debreceni pihenésed alkalmával jegyet váltasz a Zsuzsi Erdei Vasútra, nem csak egy kellemes vonatozás vár rád. Ez a vonal a Kárpát-medence legrégebbi, ma is működő kisvasútja – 1882-ben nyílt meg -, mely az Erdőspuszták tájain kanyarog.

Zsuzsi Erdei Vasút – Debrecen

Debrecenben itt szállj meg: Hotel Óbester Debrecen***
Hagyomány és elegancia jellemzi a debreceni Hotel Óbestert, mely Magyarország és a világ első szállodája, amely a Huszárságnak állít emléket, még egy több, mint 500 ólomkatonát kiállító terepasztal is áll a hallban. 

Hotel Óbester Debrecen***

6. Állami Erdei Vasút – Kaszó

Üzemel: egész évben mindennap

A kaszói erdei vasút Belső-Somogy legszebb tájain halad át. A 8 kilométer hosszú vasútvonalon 40 perc alatt érkezünk meg a végállomáshoz, mely a Baláta – tónál, a Kaszói Kirándulóközpont mellett található. Érdemes elvonatozni idáig, hiszen kiépített tűzrakóhelyek, sövénylabirintus, különleges játszótér is áll itt, sőt idegenvezető segítségével meglátogathatjuk a madármegfigyelő tornyot és a dr. Marián Miklós sétányt is.

Állami Erdei Vasút – Kaszó

Szállásajánlatunk: Porrogi Fenyő Vendégház Porrog
Igazi ékszerdoboz Porrogon ez a felújított parasztház, mely csodásan ötvözi a régmúlt építészeti értékeit a modern kor igényeivel. Ha elvonulásra, nyugalomra vágysz, itt családoddal vagy barátaiddal kellemes napokat tölthetsz.

Porrogi Fenyő Vendégház

7. Lillafüredi Állami Erdei Vasút – Lillafüred

Üzemel: Egész évben, mindennap 09:30 – 16:00

A lillafüredi kisvasút városias környezetből indul, majd meseszép útvonalon kanyarog végig, meredek hegyoldalakban és alagutakon keresztül. Lillafüredre és a Garadna-völgybe juthatunk el vele például a Hámori-tó, az őskohó és a Pisztrángtelep mellett elhaladva. 

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Lillafüredi szállás: Felsőhámori Vendégház Lillafüred
Lillafüred minden szépsége karnyújtásnyira lesz tőled, ha a Felsőhámori Vendégházat választod. Egész évben kitűnő hegyvidéki szálláshely családoknak, pároknak, társaságoknak egyaránt. 

Felsőhámori Vendégház Lillafüred

Libegők Magyarországon

8. Lillafüredi Libegőpark – Lillafüred

Üzemel: Április 1-től mindennap 10:00 – 18:00

303 méteres magasságból indul a lillafüredi libegő, melynek több, mint 1 kilométeres útvonala a festői Szinva – patak völgyében halad, a Jávorhegy lábánál kialakított alsó állomástól a Fehérkő mellett elterülő Jávorhegyi rétre. A csúcsról számos túraútvonal indul a Bükk minden irányába, de felfedezhetjük az Oxigén Sétakört is, melye egy tematizált túraútvonal.

Lillafüredi Libegőpark

Szállás a Bükkben: Baráthegyi Panzió és Élménypark Miskolc
A családbarát miskolci panzió nemcsak kellemes hangulata révén hívogató szálláshely, de wellness szolgáltatásai még vonzóbbá teszik. Ideális választás, ha párosan szeretnétek bebarangolni Miskolcot és környékét.

Baráthegyi Panzió és Élménypark Miskolc

9. Zugligeti Libegő – Budapest

Üzemel: Egész évben mindennap 10:00 – 16:00

A budapestiek körében rendkívül népszerű a Normafa és Zugliget között közlekedő Libegő, melyen utazva csodás panorámában gyönyörködhetünk. Tökéletes program a libegőzés, ha összekötjük egy jóleső túrázással a Normafa környéki erdőségekben. 

Zugligeti Libegő – Budapest

10. Mátra Libegő – Gyöngyös

Üzemel: Március 18 – tól, hétvégenként 10:00 – 18:00

Az 500 méter hosszú Mátra Libegő a Sástót és az Oxygen Adrenalin Parkot köti össze. Az alsó állomás a sástói parkolónál, a felső állomás pedig a kalandparkban található. A libegőről látható Sástó, Gyöngyös, tiszta időben pedig az Alföld, vagy akár a főváros körüli hegyek is. 

Mátra Libegő – Gyöngyös

Szállástipp Gyöngyös környékén: Fehérló Vendégház Karácsond
A karácsondi Fehérló Vendégház szépen felújított tornácos parasztház, melynek udvarán kerekes kút, konyhájában búbos kemence teszi teljessé a falusi hangulatot. A barátságos hangulatú szálláshely a Mátrában pároknak, egyéni utazóknak, családoknak egyaránt kínál kényelmes szobákat.

Fehérló Vendégház Karácsond

Idén tavasszal próbáld ki te is, mekkora élmény a kisvasutazás belföldön is! Válaszd ki a legszebb útvonalat és foglalj hozzá szállást oldalainkon. 

(Képek: szallas.hu, shutterstock, instagram)


Exit mobile version