Site icon Szallas.hu Blog

Változatos programok, rejtett kincsek a Zempléni-hegységben Füzértől Tokajig


Magyarország északkeleti csücske sokaknak ismeretlen terep, pedig annyi látnivalót és változatos programot tartogat a látogatók számára, hogy azt még felsorolni is nehéz. Zamatos borok, hangulatos pincesorok, ódon várak, csodálatos, kalandokkal teli túraútvonalak és a hungarikum hollóházi porcelán, hogy csak legismertebbeket említsük. De mi most ezek mellett mutatunk még olyan helyeket is, amikről csak kevés útikönyvben olvashattok. Változatos programok, rejtett kincsek a Zempléni-hegységben.

Tokai szőlőhegy

Boros programok a Zempléni-hegységben

Tokaj, a borok királyának otthona

Ha zempléni boros programról van szó, természetesen Tokaj az első számú célpont, hiszen a kiváló minőségű Tokaji borok otthona rengeteg érdekességet tartogat nem csak a borkedvelők számára.

Kihagyhatatlan látnivaló a Világörökségi Bormúzeum, ahol természetesen a Tokaji boré a főszerep, de még ötleteket is kaphattok, hogy merre kiránduljatok, mert az emeleti termekben gyalogos, kerékpáros és autós túraterveket is kínálnak a Tokaji borvidéken. Ha mindent megtudtatok a borok királyáról, itt az ideje egy kis kóstolónak is. Ha ezt igazán autentikus helyen szeretnétek megtenni, akkor látogassatok el a Szerelmi pincesorhoz, vagy keressetek fel egy helyi pincészetet. Mi jó szívvel ajánljuk a Hímesudvar pincészetet, a Rákóczi pincét, a Prés Borbár és Borszaküzletet és a Borostyán Szaküzlet és Borozót.

Szerelmi pincesor

Amit még érdemes megnézni Tokajon:

Még több tokaji látnivaló, amiért érdemes útra kelni:

Bortúra a Tokaji borvidéken

A Tokaji borvidékhez nem csak Tokaj tartozik, több kisebb településen is találhatunk szőlőültetvényeket, és kisebb borászatokat, ahová érdemes betérni. Ha a borozás mellé egyéb programot is beiktatnátok, ezeket a helyeket ajánljuk:

Tokaji szállásajánlónk: 12 szálláshely Tokaj szívében

Különleges hangulatú pincesorok a Zempléni-hegységben

A hercegkúti Gombos-hegyi pincesoron egymás fölött 4 szinten sorakoznak az egységes borospincék a hegybe vájva. A közelben található egy szuper kilátóhely is, amit érdemes útba ejteni. Ha ez lenyűgözött benneteket, akkor ne siessetek, Hercegkút ugyanis még egy hasonlóan különleges pincesorral büszkélkedik, a falu északnyugati részén található Kőporosi pincesorral. Itt még egy pihenőparkot is kialakítottak, így akár piknikezhettek is a körtefák árnyékában, és ha szerencsétek van, találtok olyan kis pincét, ami nyitva van, és kóstolhattok a helyi borokból.

Ha szívesen el is töltenétek néhány estét ezen a hangulatos kis településen, keressétek a Nyugalom Apartmant.

Miután már alaposan bebarangoltátok a környéket, érdemes elkalandozni Sátoraljaújhely felé, mert itt is található egy festői hely, a Zsólyomkai pincesor, ahol egy patak két partja mentén sorakoznak a hangulatos kis pincék.

Zsólyomkai pincesor

Borászatok a Szallas.hu ajánlásával, amiket felkereshettek a Zemplénben:

Meseszép kastélyok, ódon várak a Zempléni-hegységben

Magyarország 7 természeti csodájának egyike: a füzéri Várhegy, és a rajta magasodó vár

A 13. századi vár gyönyörűen felújítva várja az érdeklődőket, mintha nem is fogott volna rajta az idő vasfoga. A látogatókra izgalmas kiállítások és érdekes tárlatvezetések várnak itt, ráadásul még a szállásfoglalás mellé járó Szallas.hu-s kedvezményt is beválthatjátok.

A füzéri vár

Ráadás program Füzéren: Füzéri Tájház Porták

Hangulatos vendégházak Füzéren:

A megújuló Károlyi-kastély Füzérradványban

Bár jelenleg éppen felújítási munkálatok zajlanak, és a kastély épülete nem látogatható, de a gyönyörű angolparkja a felújítás ideje alatt is díjmentesen körbesétálható a hét minden napján, és előre egyeztetett időpontban vezetett parktúrára is van lehetőség.

A füzérradványi Károlyi-kastély a felújítás előtt

A felújított regéci vár

Néhány éve hatalmas meglepetés ért bennünket, mert már régen jártunk Regécen, és az új találkozás egészen más volt, mint amire számítottunk. Nagy meglepetésünkre a korábbi várrom több részét is szépen helyreállították, és újjáépítették a 700 éves, 4 szintes északi lakótornyot, ahol kiállításokat rendeztek be. 

Akinek a tudásszomját ennyi információ nem oltja, keresse fel a településen található Regéci Vár Látogatóközpontot, ahol még több érdekességet megtudhat a várról, és a korabeli életről.

A regéci vár

A vár, ami a legjobban mutat az Insta-fotókon: a boldogkői vár

A zempléni tájat egy magányos szikla uralja Boldogkőváralja határában, amin Boldogkő vára magasodik. Ez már önmagában pazar látvány, de nem érdemes ennyivel beérni, mert bent a várban is igazi érdekesség vár ránk. Itt található Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítása. A vár legkedveltebb fotóhelye az Oroszlán-szikla 100 méter hosszú gyilokjárója a végén az őrtoronnyal, ahonnét csodálatos a panoráma, és ahol a fantasztikus Insta-fotók készülnek.

Ha eltöltenétek Boldogkőváralján néhány igazán hangulatos éjszakát, foglaljatok szobát a páratlanul szép BoldogKőHázban.

Sátoraljaújhelyi vár

Ezt a helyet kevesebben keresik fel, mert a környék váraival ellentétben nem túl látványos, mivel már csak a romjai jelzik, hogy valamikor itt is egy erődítmény állt. Aki mégis kedvet érez felsétálni hozzá, nem fog csalódni, mert a kilátás csodálatos innen.

Az ország lejelentősebb Rákóczi kultuszhelye, a sárospataki Rákóczi-vár

A sárospataki vár nem egy szimpla kiállítóhely, rendezvényeinek köszönhetően gyakran megtelik élettel az épület és a környezete is. A várban egy Rákóczi-kiállítás tekinthető meg, a híres Vörös torony pedig vezetéssel látogatható.

A várlátogatást érdemes összekötni a városnézéssel, és ha több napra foglaltok szállást, belefér még egy kis fürdőzés és túrázás is a programba.

Rákóczi-vár

Amit mindenképpen érdemes még felkeresni itt:

A sárospataki bazilika

Tolcsva szépséges kastélyai

Tolcsva két kastélynak is otthont ad, melyek közül a Helia-D Herba Kastély egy kifejezetten különleges program, ahol csodás környezetben nyílik lehetőség a kozmetikumkészítés és a gyógynövények világának felfedezésére. A kiállítások megtekintése mellett akár mi magunk is részt vehetünk kozmetikumkészítő foglalkozásokon, ahol saját tokaji aszús arckrémet vagy furmintos szappant is készíthetünk.

A tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont a tulajdonos családok életébe nyújt bepillantást interaktív ismertetők segítségével.

Extra tipp, ha Tolcsván jártok: a Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza várja mindazokat, akik közelebbről is szeretnének megismerkedni a szőlőtermesztés és a borkészítés során használt eszközökkel, berendezésekkel.

Tolcsva leghangulatosabb vendégházait itt találjátok >>

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza

Érdekes kiállítások a Zemplén vidékén

Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóhely

Egyedülálló lehetőség egy működő manufaktúra életébe betekinteni, ahol a gyárlátogatás alkalmával akár mi magunk is készíthetünk saját porcelánt. Ez az élmény kihagyhatatlan, hiszen nem minden nap nyerhet betekintést az ember ilyen helyre, ahol világhírű hungarikum készül.

Szállásajánlatunk Hollóházán: Porcelán Vendégház

Porcelán Vendégház

Vadászati Kiállítás Telkibányán

A Vadászati Kiállítás egy helyi erdőmérnök magángyűjteménye és közel 100 zempléni trófeát tartalmaz.

Magyar Nyelv Múzeuma Sátoraljaújhelyen

A modern külsejű, különleges múzeum Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén áll. Aki ezt megtekinti, ne hagyja ki a közeli Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokot sem!

Börtönmúzeum Sátoraljaújhelyen

A sátoraljaújhelyi fegyház pincéjében a látogatók a büntetés-végrehajtás történetével ismerkedhetnek meg a régi időktől egészen a jelenlegi rendszerig.

Magyar Nyelv Múzeuma Sátoraljaújhelyen

A legszebb túraútvonalak a Zemplénben

Túra a Szár-hegy csúcsára a Magyar Kálvária mentén

Nagyon szép, és könnyű körtúra, amit praktikus a Zsólyomkai pincesortól kezdeni a zöld jelzés mentén, így ezt a látványosságot is meg tudjátok nézni. A Magyar Kálvária kapuján átlépve 14 stáció mentén haladtok, melyek a trianoni diktátum következtében elcsatolt városoknak állítanak emléket. 

A túra legmagasabb pontja a Szár-hegy, ahol a Szent István kápolna található. A zöld jelzés mentén egészen addig haladjatok, amíg jobbra meg nem találjátok a zöld pluszt, ami a Zsólyomka-völgyön át visszavezet a kiindulóponthoz.

Alternatív megoldásként a kápolnához érkezhettek kötélpályán is, ugyanis a Zemplén Kalandparknál található az ország leghosszabb ülőszékes libegőjének a középső állomása, amivel eljuthattok a Magas-hegyi kilátóhoz, innen pedig zárt kabinos kötélpályán az úgynevezett „Dongóval” felmehettek a Szár-hegyre a kápolnához. 

Bónusz tipp: ha vágytok egy kis adrenalinlöketre, érdemes végigmenni a kalandpark pályáin is, sőt, még száguldhattok egyet a Bobpályájukon is.

Túra a Megyer-hegyi tengerszemhez a Királyhegyi malomkőbánya érintésével

Mióta megépült a via ferrata pálya, már autóval is könnyen megközelíthető a tengerszem, de aki szeret túrázni, annak ajánljuk a sétát, mert nagyon szép az egykori Királyhegyi malomkőbánya környéke is. A sárospataki Huszár Panzió és Étterem előtt érdemes az autót hagyni, és innen indulni, mert így a körtúra végén akár egy finom ebéddel vagy vacsorával is megjutalmazhatjátok magatokat.

Megyer-hegyi tengerszem

A piros T jelzésen indulva a Malomkő tanösvényen haladtok először hangulatos szőlőültetvények mentén. Ha a Benkő-kúti kereszteződésnél balra folytatjátok az utat, akkor juttok el a Királyhegyi malomkőbányához, ahonnét a piros T jelzés elvezet egészen a tengerszemig. Aki ezt a kört megspórolná, menjen tovább egyenesen a Megyerhegyi malomkőbánya felé, és egészen biztosan odatalál, mert nem lehet elrontani. Aki bevállalta a nagyobb túrát, az a tengerszem megkerülése után ezen az útvonalon fog visszatérni a panzióhoz.

Kisvonattal Kőkapuhoz

A Pálházi Kisvasút nem csak a kicsiknek élmény, a felnőttek is nagyon jól fognak szórakozni. A Kőkaput több túraútvonal is érinti, sőt, autóval is megközelíthető, de kár lenne kihagyni a vonatos programot. Itt pedig akár egy fél napot is el lehet tölteni, mire bebarangoljátok a környéket. Található itt többek között egy gyönyörű tó, az Áfonyás-tó, és itt áll a hét vezér szobra is. Ha beleszerettek a helybe, jó hírünk van, meg is szállhattok itt a Kőkapu Vadászkastélyban, így bőven lesz idő felfedezni minden szépséges zugát ennek a gyönyörű helynek.

Természeti kincsek, amiket még megnézhettek a Zemplénben

A Zempléni Tájvédelmi Körzet a fenti 3 túrán túl is rengeteg gyönyörű útvonallal vár, az alábbi látnivalók bármelyike köré megéri túraútvonalat felfőzni, csak győzzetek válogatni.

Ha vállalkoztok rá, hogy felfedezitek Magyarország északkeleti részét, nem fogtok csalódni, rengeteg izgalmas látnivaló, jobbnál jobb túraútvonal, emlékezetes kaland és élmény vár itt rátok!

Segítségül a tervezéshez térképre gyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni a Zempléni-hegységben: látnivalók, programok, rejtett kincsek.

Még több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szálláshelyet találsz a szallas.hu oldalán. Érdemes körülnézni! >>

Fotók: Bene Marianna, szallas.hu


Exit mobile version