Site icon Szallas.hu Blog

Mennyei kiállítás a Sümegi vár tövében: játékos felfedezés a Püspöki Palotában


Izgalmas titkokat őrző, díjnyertes, interaktív kiállítás a Sümegi vár árnyékában? Keressétek fel a kívül-belül lenyűgöző Püspöki Palotát, ahol a gyerekek és a felnőttek is garantáltan többórás élményekre lelnek! Kíváncsiak vagytok, hogy mi minden vár rátok? Akkor olvassatok tovább és kiderül!

Az igézően szép Kisalföld és a vadregényes Déli-Bakony találkozásánál egy apró, különleges városka rejtőzik, ahová megéri elzarándokolni. Sümeg gazdag kulturális kincsei, múltról suttogó épületei, izgalmas történelmi látnivalói lépten-nyomon megdobogtatják majd a szíveteket. Tartsatok velünk a meredeken emelkedő Várhegy lábához, ahol a sok-sok élményt kínáló Püspöki Palota bújik meg!

Lélegzetelállító műemlék

A Sümegi vár tövében, a Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom közvetlen szomszédságában magasodik a szőlőtőkékkel, hangulatos utcákkal és lombos fákkal határolt Püspöki Palota.

A Szent István térről nyíló, díszes homlokzattal ellátott gyönyörű épület a történelem folyamán több funkciót is betöltött már. Működött erdészeti hivatalként, leányiskolaként, hadikórházként és diákotthonként is. De vajon mi a helyzet a jelennel?

Díjnyertes kiállítás mindenkinek

A kívül-belül impozáns építmény ma már bárki számára látogatható és komplex élményt kínál – nem csupán a felnőttek, hanem a gyerekek számára is. A csodálatos grafikák, a szinte megelevenedő festmények, a lebilincselő történetek, a számtalan hang- és videóanyag az első pillanattól kezdve magával ragad majd benneteket. 

Tudtátok? Az elegáns rokokó terem és a kápolna komoly- és könnyűzenei koncerteknek ad otthont, de irodalmi estek, kertmozi, időszaki kiállítások és egyéb rendezvények kedvelt helyszíne is lett az utóbbi időben a Püspöki Palota.

Fedezzétek fel „A mennyei ügyek” című varázslatos, interaktív kiállítást – fókuszban Padányi Biró Márton püspökkel és Franz Anton Maulbertsch festőművésszel! Ez a hihetetlenül kreatív tárlat ugyanis nem véletlenül érdemelte ki az Év Kiállítása 2022 díjat

Játékos és kalandos utazás

A legkisebbeknek, az 5‒8 éves csemetéknek mesés kalauzzal készültek a szervezők, ami könnyen érthetővé teszi Márton püspök hivatását. Ráadásul bolyongás közben a sümegi Püspöki Palotát is jobban megismerhetik a gyermekek. 

Az aprólékos gonddal megálmodott tárlaton a 9‒13 éves korosztály sem fog unatkozni. Menet közben ugyanis leleplezhetik a barokk optikai illúziókat és a püspökök korának stílusába is belekóstolhatnak. Sőt! A szórakoztató sétán még a hajdani ruhákat is magukra ölthetik. 

A 14‒18 éves diákok eközben a XVIII. századi karrierlehetőségeikhez kerülhetnek közelebb. A nem mindennapi szerepjáték alkalmával kiderülhet, kiből válna a legjobb festősegéd, főszakács vagy épp prefektus?

„Zsebben is hordható” tárlatvezető

A szemet gyönyörködtető látványon túl érdemes tárlatvezetés során még mélyebbre hatolni a Püspöki Palota titkaiba. Ebben egy 90 perces, jól felkészült kísérő lesz a csoportok segítségére. 

Amennyiben viszont egyénileg érkeznétek, akkor sincs gond. Egy modern megoldással ugyanis bérelhető mobileszközt biztosítanak nektek, melyhez ajándék fülhallgató is jár. Így bármerre is mentek, „a zsebben hordható” tárlatvezetőtök készségesen tájékoztat minden fontos tudnivalóról. 

Tipp: Mielőtt nekivágtok az útnak, vegyétek magatokhoz a térképes pecsétgyűjtőt!

Lélegzetelállító időszaki kiállítás

Az ámulatba ejtő sétát követően érdemes az időszaki tárlatokat is felkeresni, amik közül jelenleg a Márton püspök palástja vendégkiállítás elérhető. Az ajándékboltba tett rövid kitérőt követően üljetek be egy csésze isteni feketére vagy omlós süteményre a Palota Kávézóba, hogy a kulináris utazás se maradjon ki a páratlan programból!

Szállások Sümeg városában >>

Utazás a középkorba – ezért kihagyhatatlan program a Sümegi vár >>

(Képek: Szallas.hu)


Exit mobile version