Site icon Szallas.hu Blog

A „Sárrét kincse” – a gyógyfürdő, amért sokan átutazzák az egész országot


A Sárrét kincseként is emlegetett Püspökladány mint turisztikai célpont kevésbé ismert, mert a közeli Hajdúszoboszló és Berekfürdő általában magához csábítja a víz szerelmeseit. Pedig a gyógyfürdővel is rendelkező város és környéke sok felfedezni valót tartogat, ezért aki valami újra vágyik, és elkerülné a tömeget, annak kifejezetten ajánljuk úti célként. A „Sárrét kincse” kifejezés egészen konkrétan a város termálvizére vonatkozik, ami miatt sokan képesek átutazni az egész országot.

Amit Püspökladányról tudni érdemes

Az alföldi város Hajdú-Bihar megyében, a Hortobágy, a Dél-Hajdúság és a Nagy-Sárrét határán fekszik. Püspökladány területén már időszámításunk előtt is éltek, amit a közeli Kincses-dombon végzett ásatások során feltárt Európában egyedülállónak számító 4000 éves katakomba sírok is tanúsítanak. A település igen hányattatott sorsú volt, többször elpusztult, de mindig képes volt megújulni, benépesülni. Leghíresebb birtokosaként a Rákóczi családot tartják számon, akiknek a templomukban lévő Rákóczi-harangot köszönhetik. Vásártartási engedélyt és mezővárosi rangot hivatalosan 1847-ben kapott. Hazánk turisztikai térképére a gyógyfürdő megnyitásával került fel, aminek gyógyvize vetekszik a hajdúszoboszlóival.

Jöjjön hát 5 ok, amiért érdemes Püspökladányba látogatni

1. Sárrét Kincse Gyógy- és Strandfürdő

1920-ban bukkantak Püspökladányban termálvízre, amit 1987-ben gyógyvízzé minősítettek. A város büszke családias hangulatú gyógy- és strandfürdőjére, ami egy csodás fás, ligetes környezetben található. A Püspökladányi Gyógyfürdőt a Magyar Fürdőszövetség Minősítő Szakbizottsága négycsillagos minősítésben részesítette, ami garancia a minőségre.

A helyet ajánljuk azoknak, akik gyógyulni vágynak, és azoknak is, akik csak strandolnának egy jót a családjukkal, de a pénztárcájuk nem engedi meg, hogy ezt bárhol megtegyék. A gyógyfürdő a szallas.hu oldalán is nagyon jó értékelést kapott.

A Sárrét Kincse Gyógy- és Strandfürdő belépőjegyei rendkívül kedvezőek:

Napijegy

Aki a szallas.hu oldalán foglal szálláshelyet, az bónuszként 25% kedvezményt kap a teljes árú napijegyből >>

2. Püspökladányi Arborétum

A 8 hektáros arborétum látogatása a természetkedvelőknek kihagyhatatlan program, de azoknak is ajánljuk, akik csak szeretnének egy kellemeset sétálni a jó levegőn. Itt szinte mindig virágzik valami, tavasszal többek között az aranyvessző, az orgona és a díszalmák, nyáron pedig a szellőrózsák. Az arborétumban van két tó, helyet kapott egy szabadtéri méhészeti bemutatóhely, áll egy 16 méter magas kilátó, ami pedig igazán egyedivé teszi, hogy a sportolóknak is teret biztosít a 3,7 kilométer hosszú erdei futópályájával.

A látogatás ingyenes!

A kép illusztráció

3. Karacs Ferenc Múzeum

A múzeumban két állandó kiállítás található. Az egyik Sárrét és Püspökladány történetét mutatja be, a másik a múzeum névadójának, Karacs Ferenc rézmetsző, térképkészítő mesternek az életútját.

Érdemes lesz felkeresni azoknak is, akik már jártak itt korábban, mert a múzeum teljesen megújul. 2019 májusában kezdték meg a felújítási munkálatokat, és várhatóan 2020 májusában láthatja a nagyközönség a végeredményt. Kíváncsian várjuk!

A felnőtt belépőjegy 400 Ft, a diák és nyugdíjas 200 Ft, de a szallas.hu oldalán foglalóknak még ebből is jár 20% kedvezmény.

4. Püspökladányi halastavak

Aki szívesen horgászik pihenésképpen, annak szintén Püspökladányban a helye, mert több horgásztó közül is válogathat. Persze nem feltétlenül kell pecabotot ragadnunk, egy egyszerű séta is nagyon üdítő a környékükön.

A legnépszerűbb tavak:

5. Ágota-puszta

A Püspökladánytól északra található Ágota-puszta a Hortobágyi Nemzeti Park részét képezi. A jellegzetes sziki élővilágon kívül a hely érdekessége a Hortobágy-Berettyón átívelő 1996-ban felújított műemlék fahíd, a Szent Ágota-híd.

A puszta egy része a ritka fajok megóvása érdekében fokozott védelem alatt áll, és nem látogatható, de a többi területen szabadon lehet kirándulni.

A legnépszerűbb püspökladányi szállások:

Green Cottage Vendégház, a felnőttbarát szálláshely romantikára vágyó pároknak

Kuckó Vendégház – 6 fős parasztház nagyobb családoknak

Kuckó Vendégház

Aqua Thermal Sóterápia és Apartmanház – szállás és rekreációs központ, 40 méterre a gyógyfürdő

Ha mindez nem lenne elég ok egy püspökladányi vakációhoz, a Sárrét környéke is bővelkedik látnivalókban, így összeköthetjük egy karcagi, berekfürdői, hajdúszoboszlói vagy akár debreceni kirándulással is.

Még több püspökladányi szálláshelyet találsz a szallas.hu oldalán >>

(fotók: szallas.hu)


Exit mobile version