Site icon Szallas.hu Blog

Rejtett Magyarország – Titkos bunkerek és alagutak, amiket te is felfedezhetsz!


Nem csak Magyarország, a világ számos országa alatt húzódnak olyan alagutak és rejtőznek olyan bunkerek, melyekről csak a bennfentesek tudnak, vagy legalábbis sokáig csak a kiváltságosok tudhattak. Aki ilyen tudás birtokában volt, annak általában hatalmas felelősség is nyomta a vállát, hiszen ezek a bunkerek sok esetben államfők és magas rangú emberek óvóhelyeként szolgáltak, ezért a titkot akár a sírba is magukkal kellett vinniük a beavatottaknak. Az, hogy ma léteznek-e ilyenek, természetesen nem tudjuk, összeesküvés-elméleteket pedig nincs értelme gyártani, de egyre több régi titkos alagútról és bunkerről hull le a lepel, és válik látogathatóvá a nagyközönség számára.

Az országot járva számos elhagyatott katonai bunkert találhatnak a szemfüles kirándulók, de ezek többsége csak annak nyújt jelentős élményt, akinek annyira alaposak a történelmi ismeretei, hogy hozzá tud kapcsolni valamilyen izgalmas történetet. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ezek az elhagyott létesítmények sok esetben nem is biztonságosak. Most viszont olyanokat mutatunk meg, amik teljes biztonság mellett is látogathatók, és a szakvezetéseknek köszönhetően, még kifejezetten izgalmas programnak is ígérkeznek, hiszen rengeteg érdekes (és sokáig titkos) történetet is megtudhatunk a látogatás alkalmával.

Készen álltok a rejtett Magyarország felfedezésére? Akkor induljon a nem mindennapi kaland!

Titkos magyarországi bunkerek és alagutak, ahol már mi is megfordultunk

Imádjuk az efféle titokzatos helyeket, ám sajnos azok listája, ahol már tényélegesen megfordultunk, nem túl hosszú. Ahol viszont jártunk, az óriási élmény volt, és nem feltétlenül a látvány, hanem sokkal inkább a sztorik miatt.

Titkos bunker a Gödöllői Királyi Kastély alatt

Nagyon sokszor jártunk már a Gödöllői Királyi Kastélyban, aztán egy hosszabb kihagyás után néhány éve ismét ellátogattunk. Azt hittük, már mindent tudunk róla, és nem tudnak nekünk újat mutatni, azonban meglepetés ért minket. Mint kiderült, a gyönyörű kastély alatt egy titkos alagútrendszer és bunker található, amit még Horthy Miklósnak építettek. A korabeli tervek alapján rekonstruált Horthy-bunker 2010-ben nyílt meg a látogatók előtt, és csak vezetéssel látogatható.

A két látogatható terem berendezése nem extra, mondhatnánk úgy is, ilyet bárhol láthatunk. Ám ennek is van oka. Ezek többsége ugyanis inkább csak illusztráció, hogy milyen lehetett volna, mert a bunker teljes egészében sosem készült el, így Horthy Miklós és családja sem „lakott” benne soha. Ami ennél izgalmasabb, az maga a történet, és a sok érdekes információ nem csak a bunkerről, hanem magáról a kastélyról is. Sok kulisszatitokra fény derül, többek között arra is, hogy éppen a kastély melyik terme alatt vagyunk, és azt is megtudhatjuk, hogy a bunker inkább tárolási funkcióval bírt, sokáig gázolajat tartottak benne. A többi érdekességről viszont nem rántjuk most le a leplet, nézzétek inkább meg saját szemmel a bunkert!

Szállások Gödöllőn >>

Város a város alatt Egerben

Kissé elfogultan állítom, hogy Eger Magyarország egyik legszebb és legizgalmasabb városa, amit csak fokoz, hogy a föld alatt még egy kisebb városnyi alagútrendszer húzódik. Ez nem más, mint a „Város a város alatt” fantázianévre keresztelt pincerendszer, ami egykor az egri püspökség borának tárolására szolgált, majd jó néhány hányattatott év után megújulva, ma már a város különleges turistalátványossága.

A pincerendszerben kialakított kiállítás egy 45 perces séta keretein belül járható végig, de aki az egészet szeretné bejárni, akár napokig is bolyonghatna lent. Persze ez nem ajánlott, hiszen az alagút legnagyobb része nincs kivilágítva, és kijutni sem egyszerű. Mi annyira szerencsések voltunk ottjártunkkor, hogy az idegenvezetőnk rengeteg kulisszatitkot is elárult. A fiú kollégium korábbi lakójaként több társához hasonlóan előszeretettel közlekedett itt a föld alatt a szomszédos leánykollégiumig, így rendkívül hitelesen tudott mesélni a pincerendszer történetéről.

Még több egri programot itt találtok:

Szuper szállások a városban és környékén:

Bakancslistás látogatható bunkerek Magyarországon

A fentiek mellett egy szép kis bakancslistánk is van arról, mik azok a titkos föld alatti helyek, amiket még mindenképpen fel fogunk keresni előbb-utóbb.

Csepeli bunkertúra a legendás Csepel Művek területén

A BudapestScenes cseppet sem hétköznapi városnéző túrákat szervez: Budapest olyan arcát mutatja meg, amit csak nagyon kevesen ismernek, sőt, sokaknak eszükbe sem jut, hogy érdemes lenne megismerni. Pedig mennyire, hogy az lenne! Egy ismerősöm hívta fel néhány éve erre a programra a figyelmemet, aki már részt vett egy ilyen túrán, és teljesen odavolt érte. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy a vezetett túra alkalmával lehetőség nyílik a Csepel Művek bejárására, 3 óvóhelyet is láthatnak az érdeklődők. Sok-sok berendezési tárgy, és rengeteg ismeretanyag áll itt rendelkezésre, amiknek köszönhetően szuper történelmi időutazás vár azokra, akik vállalkoznak erre a túrára. Mi már nagyon várjuk, hogy a gyerkőc akkora legyen, hogy ő is élvezze ezt a programot!

Bónusz tipp: a BudapestScenes még egy izgalmas föld alatti programot kínál. Ellátogathattok velük a mintegy 32 kilométer hosszú kőbányai pincerendszerbe is, ahonnét a város több épületéhez felhasznált mészkövet bányászták, majd sört és bort tároltak benne, de a második világháború alatt repülőgépgyártó üzemeknek is helyet adott.

Bővebb információért keressétek a Facebook-oldalukat, vagy honlapjukat.

Látogatás a Budavári Labirintusban és a Várbarlangban

A Budai vár alatt egy közel 10 kilométeres járatrendszer húzódik, melynek a Budavári Labirintus néven ismert, bárki számára látogatható szakaszát már nekünk is volt szerencsénk felfedezni. A Labirintus termeiben különböző tárlatok kaptak helyet. A legizgalmasabb mind közül a Sötétség labirintus, ahol ha nem lennének elegendőek a különféle effektek, még ijesztgethetjük is egymást a félhomályban. Akinek pedig ez bejött, az ne álljon meg ennyinél, ugyanis a budai Várbarlang is hasonló élményeket kínál, ez azonban már csak előzetes bejelentkezéssel, szakvezetéssel látogatható. A 2 órás, körtúra jellegű barlangtúra során bemutatják a barlangrendszer természetes részeit, valamint az óvóhellyé alakított termeket és a leghátborzongatóbb részt, a Csontkamrát is.

Információk a túráról ITT.

Szállások a Budai vár közelében >>

Egy „szigorúan titkos objektum”: a Sziklakórház Atombunker Múzeum

A különleges létesítmény szintén a Budai vár alatt helyezkedik el, és bár volt időszak, mikor „szigorúan titkos objektumként” tartották számon, ma már majdnem bárki számára látogatható belépő ellenében. (Csak majdnem, mert 6 éven aluliak nem léphetnek be a múzeumba, de a 6 és 12 közötti korosztály számára sem ajánlott a megtekintése.) A Sziklakórház a második világháború lezárását követően már nem működött tovább, 1945-től Vírus Oltóanyag-termelő és Kutatóintézet működött a helyén. A hidegháború idején a kórházat kibővítették és atombiztossá tették, hogy vegyi vagy nukleáris támadás esetén is használni tudják. Az 1962-ben átadott létesítmény 2002-ig „szigorúan titkos objektum” volt. A nagyközönség 2008 óta látogathatja 60 perces vezetett séták alkalmával, melyekre érdemes előzetesen jelentkezni, mert egyszerre csak 10 fős csoportokat indítanak.

Extra tipp: A múzeum a nemzeti ünnepeinken előzetes regisztrációval ingyenesen is látogatható. De nagyon szemfülesnek kell lennünk, ha szeretnénk elcsípni a szabad helyeket.

Sziklakórház

Bunkertúrák és séták az esztergomi Strázsa-hegyen

Szintén bakancslistás program, amit egészen biztosan ki fogunk pipálni, ez az esztergomi bunkertúra. Ez amellett, hogy egy titkos katonai bunkerbe is elkalauzol, számos extrát is tartogat a látogatók számára. A túrákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park szokta bizonyos időközönként meghirdetni, ezért érdemes figyelemmel kísérni a programnaptárukat. A különleges sétát 8 fő esetén indítják, és csak 5 éves kor felett lehet részt venni rajta. Egy felhagyott szovjet katonai lőtéren tesznek könnyű sétát, ami ma már fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. Az útvonal érinti a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyát, egy hadifogoly temetőt, de természetesen az egyik legizgalmasabb része az, amikor leviszik a csoportot egy titkos föld alatti betonbunkerbe.

Szálláshelyek Esztergomban >>

Komplex élmények szállással Dunavarsányban: Komo-Sky Élménycentrum

Nem olyan rég óta látogatható Dunavarsány határában egy szovjet atombunker, de ide érdemes több napot is tervezni, mert komplex élmények várják az egész családot. A Komo-Sky Élménycentrumban lehetőség van lemenni a bunkerbe, ahol ki lehet próbálni, milyen lehetett gázálarcban várni a támadás végét. Különböző kiállítások és egy berendezett parancsnoki szoba is várja a bunker látogatóit. Emellett pedig föld alatt és föld felett is számos élményt tartogat még a hely. Van például lézerharc, airsoft és légfegyver pálya, lábbal hajtható gokart pálya és elektromos kisvasút, a kisebbeknek gyermek mini kötélpálya, kalandvár és játszótér.

Szállást sem kell keresgélni, pihenjetek helyben a Komo-Sky Panzió és Élménycentrumban!

Komo-Sky Panzió és Élménycentrum

Titkos alagutak és bunkerek, ahová egyelőre csak nagy szerencsével lehet bejutni

F4 objektum, a szigorúan titkos Rákosi-bunker

A nagyközönség számára még nem látogatható, de ritka alkalmakkor mégis van lehetőség bejutni. Ehhez viszont nagyon elhivatottnak kell lenni, és böngészni a különféle fórumokat, hogy az ember elcsípjen egy ilyet.

Kis-Moszkva, a tótvázsonyi titkos atomtároló bunker

A Bakony lábánál, Tótvázsonyban található a Kis-Moszkvaként emlegetett titkos katonai bunker, ahová valóban csak kiváltságosok léphetnek be egyelőre. A laktanya területén található beton bunkerek egy részében feltételezhetően atomtölteteket is tároltak. Bár a szovjet katonák 1990-ben elhagyták a bázist, de a magyar katonaság ezután sem hagyta őrizetlenül.

Ti bevállalnátok egy titkos bunkertúrát? Ismertek esetleg olyan helyet, ami a mi bakancslistánkon nem szerepel? Ha igen, ne titkoljátok, kommentben osszátok meg velünk!

Ha a bunkerek bejöttek, ezek az erődök is tetszeni fognak:

(fotók: szallas.hu, instagram, Bene Marianna)


Exit mobile version