Site icon Szallas.hu Blog

Róma rejtett látnivalói


Róma, a hét dombra épült város, Vatikán őrzője, ahol rengeteg nevezetesség közül válogathatunk kedvünkre látogatásunk alkalmával. A leghíresebb római látnivalókon kívül is akadnak felfedezésre váró rejtett kincsek. Tarts velünk, cikkünkben megmutatjuk Róma látnivalóit és titkos arcát!

A kihagyhatatlan Colosseum

Mielőtt elkalauzolnánk a rejtett kincsekhez, nézzük meg Róma egyik nagyszerű nevezetességét, a Colosseumot! A Római Birodalom idején épült amfiteátrum mára az örök város szimbóluma. Fénykorában 50-80 ezer ember nézhette itt a gladiátorviadalokat, majd később a kivégzéseket. Jelenleg is láthatóak és járhatóak azok a belső egymással átszövődő folyosórendszerek, amiket századokkal ezelőtt használtak a római harcosok. Érdemes körbejárni, és megcsodálni a római építészet remekét!

A Colosseumot látni kell

Több kategóriában értékesítenek belépőjegyeket a Colosseumhoz, így kedvünkre válogathatunk! Egyénileg és tárlatvezetéssel is bejárható a Colosseumból megmaradt épület.

Angyalvár

A Vatikántól keletre épült eredetileg Hadrianus császár és családja síremlékeként Róma egyik nevezetessége, az Angyalvár. Nevét I. Gergely pápa látomásáról kapta, akinek a monda szerint Szent Mihály arkangyal jelezte az éppen dúló pestis járvány végét. A monumentális épület később erődként majd börtönként is működött, ma múzeumként funkcionál. Látogatásod során bepillantást nyerhetsz a császárok temetkező fülkéibe, megnézheted az ókori spirális feljárót vagy részletesen megismerheted az Angyalvár viharos történetét.

Az Angyalvár és őrzői

Tudtad, hogy mauzóleum nem csak a felszínen, az Angyalhídon át közelíthető meg? A középkorban építettek egy 800 méter hosszú alagutat, ami az erődöt a Vatikánnal köti össze. A háborús időkben így gondoskodtak a pápa biztonságáról. Tartanak vezetett túrákat is, ha szeretnéd megismerni a titkos járatot.

A híres Angyalvár

Visszatérnél? Dobj egy érmét a Trevi kútba!

Ismered a legendát, hogyha háttal állva a bal vállad fölött pénzérmét dobsz a Trevi kútba, akkor vissza fogsz ide térni? Mindenesetre egy próbát megér. A három út kereszteződésében található bájos téren épült Niccolo Salvi tervei alapján a szökőkút. Különleges atmoszférájával, dinamikus szobraival és grandiózus méretével éjjel nappal vonzza a turistákat ez a római látnivaló. Hogy éjjel is teljes pompájában tündökölhessen, 100 LED égő világítja meg.  

Trevi-kút

Ha innen a Piazza del Popolo és a Villa Borghese felé veszed az irányt, a Pincio dombon különös óra látványa fogad. Az óra egy időmérő tornyot formáz, mely egy fa törzsére hasonlít. Minden év márciusától az alatta lévő szökőkút működteti.

A Trevi-kút előtt

Olasz gyógymód karmelita módra

Ha kutya bajod, akkor is érdemes felkeresni a Róma forgalmas Trastevere negyedében található XVII. században épült aprócska templomot, melynek oldalában a mai napig gyógyszertár üzemel. Az üzemeltető karmelita szerzetesek egykor kizárólag a Vatikánnak készítették termékeiket.

Ma azonban bárki vásárolhat a bajára itt gyógyírt. Ha megmártóznál a múltban, akkor lépcsőzz fel az emeletre és gyönyörködj a kézzel felcímkézett üvegcsékben, a mennyezeti freskókban. A szerzetesek örömmel látnak minden betérőt és szívesen adják át tudásukat, mivel a helyiek sem igazán ismerik ezt a patikát.

Trastevere negyed

Pihenés a spanyol lépcsőnél

Az ikonikus lépcső számos filmből ismerős lehet, bár akkor még büntetés nélkül le lehetett ülni. Máig ez a legnépszerűbb találkahely, legyen szó turistákról vagy helybéliekről. A lépcső tetején áll a Trinitá dei Monti katolikus templom, ami nem csak attól különleges, hogy franciául is működik. Belsejét két szerzetes anamorfózisokkal díszítette, melyek érdekessége, hogy a felismerhetetlen jelenségeket csak bizonyos szögből látjuk igazi alkotásnak! Róma nevezetességei között mindenképp látogass el ide!

Ne hagyd ki a száműzöttek szigetét!

A Tiberis-sziget nem túl nagy; mindössze 270 méter hosszú és legfeljebb 67 méter széles, valamint hajó formája van. A monda szerint a Kr. előtti 3. évszázadban pestis járvány pusztított Rómában. A Szenátus küldöttséget menesztett Görögországba a gyógyulás szentélyéhez. Az istenség szent állatával, egy kígyóval tértek vissza, ám az a hajóról a Tiberisbe ugrott és a szigetre úszott. Ezt jelnek vélték, hogy azon a helyen kell templomot és kórházat emelni.

200 évvel később hidakat építettek, ezeken lehet ma is megközelíteni. Később traventioval körülfalazták, melynek romjai ma is megtalálhatók. Ha nyitott szemmel jársz, megtalálod Aesculapius, a gyógyítás istenének a jelképét, az orvosi pálcára tekeredett kígyót.

Tiberis-sziget (Isola Tiberina)

Villa Borghese

Villa Borghese, Róma

Mivel a Villa Borghese Róma legkiterjedtebb parkja, jól teszed, ha térképpel indulsz a felfedezésére. Útközben számos szobrot találsz, illetve szökőkutakat, frissen nyírt pázsitos réteket. A hangulatos sétányokon közlekedhetsz biciklivel vagy pónifogattal is, hogy biztosan legyen időd megnézni mindent, amit szeretnél.

A terület északi részén állatkert is van, de számos képtár és múzeum is található itt. A mesterséges tavon csónakázni is lehet, de ha igazán különleges látnivalóra vágysz, a világ legnagyobb rögzített hőlégballonjának megtekintését ne hagyd ki!

A Villa Borghese parkja

Nincs római utazás kávé és fagylalt nélkül

Innál egy jó olasz kávét? Ne add alább a Caffé Greconál Rómában! 1760 óta üzemel a kávézó, ezzel a legrégebbi kávézó címmel büszkélkedhet. Az európai művészeti élet nagy alakjai jártak ide a messze földön híres feketéért. A reggeli eszpresszót esetleg ízesítik némi naranccsal vagy citrommal napközben szigorúan ristretto vagy capuccino a kávé.

A kávé új értelmet nyer Rómában

Kézműves fagylaltokból sincsen hiány! Az értékelések alapján három fagylaltozó is nagyon népszerű nem csak a turisták, hanem a helyiek körében is. Egyik közülük a Gelateria La Romana Roma Ventissettembre. A telefonodon legyen bekapcsolva a fordító, mert csak olaszul vannak kiírva a finomságok nevei.

A gombócos fagyi mellett ínycsiklandó sütemények, fagylaltkelyhek várnak. A Gelatria Frigidaiumban viszonylag nagy adag fagylaltot mérnek, ami ráadásul fenomenális. Ha az előző kettő nem esik útba, a Trevi kút szomszédságában találod a Gelateria Valentinot. A sok pozitív vélemény alapján garantált, hogy itt sem fogsz csalódni.

Jobban esik a városnézés finom kézműves fagyival

Pakold össze a hátizsákod, és fedezd fel Róma kevésbé ismert látnivalóit! Nézd meg kedvezményes utazási ajánlatainkat >>

(Képek: shutterstock.com)


Exit mobile version