Site icon Szallas.hu Blog

Romantikus utazás Skócia vadregényes tájain


Ha még nem tudjátok, mit is jelent a romantikus vidék, feltétlenül el kell látogatnotok Skóciába! Ez az az ország, ahol a vikingek legendája, királyok történetei, kelta szerelmek játszódtak és helyszínt adtak olyan híres filmeknek, mint Harry Potter, a James Bond filmek vagy a Da Vinci kód. Látogass el Sir William Wallace skót lovag várába, járd be a híres Stuartok hálószobáit, s gyönyörködj a friss, élettel teli Skót Felföld tájaiban!

Edinburgh

Edinburgh, Skócia fővárosa és talán kis elfogultsággal mondható, hogy a világ egyik legszebb helye. Olyan város ez, mint a görögöknek Athén, s nem csak kulturális nyüzsgésében hasonlít a mediterrán városhoz, hanem épített örökségeiben is visszatekint a görög stílus.

Edinburgh

Athéni oszlopok találhatók a Calton Hillen, de a múzeumok és művészeti galériák széles választéka és történelmi gyöngyszemek is várják az idelátogatókat mind az Óváros, mind a modern belváros szívében.

Scone-i Palota

Scone városa évszázadokig királyok koronázási helyszínéül szolgált. Mi lehetne ennél romantikusabb úti cél, mint belevetni magunkat a skót történelem mélyére.

Scone-i Palota

A hely különlegességét mutatja, hogy sokáig itt őrizték a „Sors kövét”, melyet koronázási szertartásokhoz használtak. Ma a méltóságteljes kőépület parkjában tarka pávák sétálnak a páratlan szépségű Douglas fenyők között, s a pompa és a fényűzés a kastélyon belül sem szűnt meg, hiszen az ebédlőben található Európa legértékesebb elefántcsont gyűjteménye.

Balmoral Kastély

A Dee-folyó mentén csodás természeti környezettel találkozhatunk, így nem véletlen az sem, hogy a terület királyi családok kedvenc tartózkodási helye még ma is.

Balmoral kastélya

A kastély körüli birtokot Viktória királynő és Albert herceg vásárolta, a királyi, nyári rezidenciák sorában mindig előkelő helyet foglal el. A birtok egyébként a Cairngorms Nemzeti Parkban terül el, a Hét munro (így nevezik Skóciában a 910 méternél magasabb csúcsokat) lábánál. S mivel a skót szorgos nemzet, így a területen ma is aktív gazdálkodás folyik, ahol nyírfajdos lápok, erdőgazdaság, megművelt szántóföldek, szarvascsordák, felföldi marhák és pónik birodalmát csodálhatjuk meg.

A whisky hazája

Érdemes kitérőt tenni a Cairngorm hegységen keresztül Dufftown és a Spey-folyó völgye felé, ahol a whisky-gyártás központjába érkezünk. Fantasztikus, aktív lepárlókat találunk Cardhu, Glenlivet, Glenfiddich, Tamdhu, Tomatin városában.

Inverness

A Great Glen mint természetes választóvonal segített létrehozni a Kaledóniai csatornát, amely négy hatalmas tavat köt össze a Loch Linnhe-től a Moray Firth-ig.

Inverness

A tavak vidékére ellátogatva romantikus falvakkal és városokkal találkozhatunk, ahol a szem számára is az egyik legromantikusabb és igazán különleges látnivalókat tartogató város Inverness. Meseszép kastélya, múzeuma és művészeti galériája, amely tökéletesen mutatja be a város kulturális örökségeit és a felföld történelmét, skót utazásunk legizgalmasabb pontja lesz. S ha egy kis különlegességre vágytok, térjetek be a Titanic Inverness Tengeri Múzeumba, ahol az interaktív kiállítás mellett megnézhetitek például a világ legnagyobb Titanic modelljét.

Cawdor kastély

Egy pompás kastélyba invitállak titeket, amely ma egy özvegy grófnő otthona. Tipikus skót felföldi otthon, a maga alacsony ajtóival, masszív falaival, ritka tapétáival, s a hagyományos konyhájával. Cawdor az a hely, ahová belépve részesei leszünk a skót történelemnek.

Cawdor kastélya, amely Shakespeare-t is megihlette

A helyszín Shakespeare Machbeth című drámájából lehet ismerős, bár mivel a kastély története a 14. században kezdődik, így valójában nem játszódhatott itt a dráma, hiszen Machbeth a 11. században élt. Ám mindenképp legendákkal átszőtt helyen járunk, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a monda szerint egy arannyal megrakott szamár lefeküdt pihenni a kastély középpontjában álló magyal fa alá, melyet azután a vár helyének választottak.

Urquhart Vára

A Loch Nessi tó partjára érkezünk, ami nem csak a legenda szerint a benne élő szörnyről híres, hanem jellegzetes elhelyezkedésű váráról a tó partján.

Urquhart vára

Urquhart vára azonban már csak részleteiben hirdeti, hogy egykor a középkori Skócia egyik legnagyobb erőssége volt. Maradványaiban is lenyűgöző, s akár a tó partján sétálunk, akár felkapaszkodunk a romokhoz, mindenképp lenyűgöző látványban lesz részünk.

Clo Mor sziklák és a Wrath-fok

Utazzunk Skócia észak-nyugati pontjára, a Wrath-fokhoz. Ha erre jártok, vétek lenne kihagyni ezt a lenyűgöző természeti látványosságot, amely geológiai kincsek birodalma. Az itt épült építmények is fantasztikus látványt nyújtanak, mint az 1827-ben felhúzott világítótorony a Clo Mor sziklákon, melyet Robert Stevenson épített.

Cape Durness, Skócia

Dunrobin kastély

A kastélyt 1275-ben kezdték építeni, ám a ma is látható neoreneszánsz stílusjegyek a 19. század közepére datálhatóak. Érdemes egy sétát tenni, hiszen a gyönyörű saroktornyok a kúpos palatetőikkel igazi mesebeli külsőt kölcsönöznek a kastélynak, hasonlót csak a franciaországi Loire völgyében láthatunk.

Dunrobin kastély, Skócia

A 189 szobából álló épületben a legkiemelkedőbb helyiség a szalon, amely XV. Lajos stílusú bútorokkal, festményekkel és a 18. századi tapétával díszelegnek a látogatók előtt. Kertje pedig egyszerűen fantasztikus, mert innen nyílik a legszebb kilátás a Dornoch-torkolatra.

Stirling

Ha szeretnénk elmondani, hogy jártunk Skócia ikonikus várában, akkor el kell látogatni a Stirling várához, amely a skót függetlenség jelképe és a nemzeti büszkeség táplálója.

Stirling vára

A stirlingi bazalt várhegy 75 méter magas, így nem véletlen, hogy I. Edward angol király is szemet vetett az itt álló erődítményre, azonban a skótok romantikus, nemzeti hőse Sir William Wallace lovag 1297-ben visszahódította. A későbbi évszázadokban Stuartok királyi rezidenciaként szolgált, Stuart Mária itt töltötte gyerekkorát, éppúgy, mint fia, VI. Jakab, akiket később a Holy Rude székesegyházban koronázták királlyá.

TIPP: A várfalban lévő lyukból, amit Mary Queen Lookoutnak neveznek, lélegzetelállító kilátás nyílik a Grampian-hegységre.

Ugye már értitek, miért érdemes Skóciába látogatni? A Skót Felföld romantikus kastélyok, hegytetőn álló várak, mondákkal teli kelta hitvilág, kék tavak és zöld völgyek birodalma, amelyet egyszer az életben mindenkinek látnia kell!


Exit mobile version