Site icon Szallas.hu Blog

Ha egy kiállításra mész el idén, ez legyen az – Salvador Dalí Budapesten 


Extravagáns bajusz, zsiráflábú elefántok, meghökkentő témák. A szürrealista festőóriást, Salvador Dalít mindannyian ismerjük, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az általa kitalált olvadó óra a világ egyik leghíresebb motívuma.

Ha mindig is elvarázsoltak a spanyol mester művei, örömmel olvasod majd, hogy végre Budapest is otthont ad egy különleges Dalí-kiállításnak. Mi is megnéztük, és egyik ámulatból a másikba estünk. Élménybeszámoló következik szállásajánlóval.

Az idő asszonya

Ki volt Salvador Dalí?

Az idősebb Salvador Dalí 5 éves korában meghalt gyomor-bélhurut következtében – 1904. május 11-én a spanyolországi Figueresben pedig megszületett a később híressé vált Salvador Dalí. A festőóriás egész életére, identitására rányomta bélyegét elhunyt bátyja emléke; kutatta, vajon melyikük az „igazi” Salvador Dalí. A báty az a gyermekalak, aki Dalí számos művén felbukkan.

Habár szigorú édesapja mereven elutasította fia pályaválasztását, a XX. század egyik legnagyobb hatású szürrealista művésze vált az ifjabb Salvadorból. Nemcsak festő volt, hanem szobrász, irodalmár, bútortervező, sőt, az ékszerek és a reklámkészítés világában is elismertté vált.

Művészetét alapjaiban határozta meg felesége, Gala iránti szerelme, és érzékenyen reagált az őt körülvevő világ változásaira, jelenségeire, tudományos újdonságaira.

Tudtad, hogy Dalí volt az, aki megvalósította Gábor Dénes találmányát, a hologramot?

Salvador Dalí portréja

Miért különleges a budapesti Dalí-kiállítás?

A sokoldalú spanyol művész munkáit testközelből látni önmagában fantasztikus élmény, ám a hazai tárlat más okból is egyedi. Magyarországon ugyanis még soha nem állítottak ki ennyi Dalí-művet: több mint 150 grafika, életnagyságú szobor és különleges műtárgy vezet be Salvador Dalí néha zavarbaejtő és magával ragadó, szimbólumokkal teli univerzumába. A gazdag kiállítási anyagra a tárlat végén egy izgalmas virtuális valóság (VR) élmény teszi fel a koronát.  

Kiállító terem

Tojások, biblikus lények és Űrvénusz a félhomályban

A Dalí-kiállítás megtekintésére egy csütörtök délelőttöt szemeltem ki, és ez az időpont nagyon jó választásnak bizonyult. Rajtam kívül alig tizenöt érdeklődő állt sorban, hogy belemerülhessen a szürrealizmusba, így nagyon kényelmesnek ígérkezett a tárlatlátogatás.

A kabátokat és a 30 cm-nél nagyobb táskákat a ruhatárban lehet és kell hagyni, ezután pedig az irányjelzőt követve a fémlépcsőkön alászállhatunk a félhomályba.

Kiállítás beltér

A tompított világítás nagyon jól áll Dalí műveinek, még misztikusabbá válnak általa. Az első terembe lépve azonnal megállásra késztet a Mózes és az egyistenhit című litográfia-sorozat, melyet Sigmund Freudnak a vallás jellegét vizsgáló munkái ihlettek. Dalí egyébként is vonzódott a vallás témájához, számos művében feldolgozza.

Mózes és az egyistenhit

Tovább sétálva egyszer csak szembetaláltam magam egy hatalmas bronzcsigával, melynek hátára egy angyal ereszkedik, mankóval a kezében. A csiga és az angyal első pillantásra értelmetlennek is tűnhet, azonban telis-tele van Dalí kedvenc szimbólumaival.

Dalí rajongott a csigákért, lenyűgözte a bennük rejlő kettősség, a kemény külső és a puha belső ellentéte. A csiga ezenkívül az idő lassú múlását is megjeleníti, ám az angyal megajándékozza a gyors mozgás képességével.

A csiga és az angyal

Ismét csak jelképek sokaságát ontotta rám az Űrvénusz című szobor. A női szépségnek adózó művön azonnal felfedezhetjük az olvadó órát, mely az idő múlására, romboló munkájára emlékeztet, ám az élet és az újjászületés szimbóluma, a tojás is jelen van. 

Űrvénusz

Az ihlet bárhonnan jöhet

Az Űrvénuszon töprengve sétáltam tovább, és gyermeki öröm töltött el, amikor felfedeztem a La Fontaine állatmeséit feldolgozó képsorozatot. A La Fontaine bestiáriumában Dalí a maga utánozhatatlan stílusában dolgozta fel a francia író XVII. századi történeteit. Az egyik legismertebb, A róka és a holló tanmeséje is megtalálható közöttük.

La Fontaine bestiáriuma

Dalí más irodalmi alkotásokhoz is készített illusztrációkat, így például a hírhedt De Sade márki szövegéhez. A színpompás képsorozat egyszerre közvetít kéjt és fájdalmat, alaposan zavarba hozva a szemlélőt.

De Sade márki  

A kiállítás egyik leglátványosabb darabja a Dalí-stílusú táncos címet viselő szobor, amely statikus mivolta ellenére is lendületet sugároz. Dalí rajongott a táncért és különösen a flamencoért, így nem meglepő, hogy a nőalak ruhája, redői erre a műfajra emlékeztetnek.

Dalí-stílusú táncos

Irány a jövő!

Az elképzelt jövő éppúgy izgatta Dalít, mint a jelen, erről tanúskodnak a Képzelgések és a jövő tárgyai című litográfiák és rézkarcok. Az ifjabb Salvador itt kiragadja kedvenc tárgyait – így például a telefont – megszokott környezetükből, és új funkciót, megjelenési formát ad nekik.  

Képzelgések és a jövő tárgyai

8 perc Dalí elméjében 

A budapesti Dalí-kiállítás azért is izgalmas, mert az utolsó teremben egyedülálló utazást tehetünk Dalí elméjében, gondolataiban egy remek virtuális valóság élménynek köszönhetően. A 8 perces animáció lebontja a tér és idő, a valóság és az elképzelt határait; csak így lehetséges, hogy a sivatagban repülve zsiráflábú elefántok lépnek át a fejünk felett. 

Nemcsak a szuper VR utazás miatt kihagyhatatlan a Dalí-tárlat. Ha már rajongója voltál, akkor azért, ha még nem ismered a munkáit mélyrehatóan, akkor pedig azért nézd meg, hiszen feledhetetlen élményben lesz részed.

Információk a Dalí-kiállításról

Izgalmas budapesti szállások művészlelkeknek

1. Parlament Hotel Budapest****

2. T62 Hotel Budapest***

3. Hotel Oktogon Budapest***

4. Vagabond SOHO Apartman Budapest

5. Castle Apartments Budapest

Budapesti program- és szállástippek:

(Képek: Gajdos Kinga, Szallas.hu, instagram.com)


Exit mobile version