1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban

Varga Nóra 2018-12-04
varga-nora

Én személy szerint nem rajongok a télért, elsősorban azért, mert hideg és nedves. Két jó dolog azért mégis akad benne: az egyik a karácsony, a másik pedig -amiről most szó lesz- a síelés. Ha síelésben gondolkodunk, igazából már nem kell több napos utazásról és messzi tájakról beszélnünk. A környező országok közül már több is vár minőségi síterepekkel, és itt nem csak Ausztriára gondolok. De még hazánkban is több helyen hódolhatunk ennek a sportnak.

Magyarország

Meglepő, hogy országszerte hány helyen van módunk ma már lécet ragadni. Nem gondoltam volna, hogy 12 különböző pályarendszer várja a síelni vágyókat. Kisebb pályákkal találkozhatunk Nagy-Hideg-hegyen, Bánkúton, Kékestetőn, Dobogókőn, Sátoraljaújhelyen, Visegrádon, Pécsen, Tokaj-Kopasz-hegyen és Szilvásváradon. Illetve egy 20 kilométeres sífutópálya vár mindenkit a Soproni-hegységben.

Azonban, véleményem szerint itthon két olyan terep van, ahova érdemes lehet mondjuk 1-1 napra ellátogatni.

Az egyik Eplény, ahol egy 8 liftes 7.9 kilométer hosszú pályarendszeren csúszkálhatunk. A másik pedig Mátraszentistván, ahol szintén 8 lift és 4.9 kilométernyi pálya található. Igazi kikapcsolódás lehet az egész család számára. Persze érdemes figyelni a hóhelyzetet, hazánk azért nem mindig áll jól ebben a tekintetben.

Ha összetettebb terepre vágyunk és szívesen rászánnánk akár egy hosszúhétvégét is, akkor érdemes már a környező országokban körülnézni.

Szállások a Mátrában >>

Szlovénia

Egy 2-3 napos csúszkálásra tökéletesen elegendő a Mariborban található pályarendszer.

Sípálya Szlovéniában

41,5 kilométernyi meglehetősen hóbiztos pálya várja a síelés szerelmeseit. Budapestről bő 3 óra alatt el is érhető kocsival.

Szlovákia

Szintén 3 órás kocsiútra található Donovaly a 11 kilométeres sípálya hosszával. Illetve az én egyik személyes kedvencem Chopok-Jasná, ami 44,5 kilométeres pályarendszerével vár minket és csak egy órával kell többet autóznunk.

Chopok, Szlovákia

Az utóbbi nagy előnye a sípályák minősége, mivel pályarendszer kivitelezője egy osztrák cég volt. Így garantált az ausztriai pályaminőség szlovákiai árakkal kombinálva.

Szállások Donovaly közelében >>

Ukrajna

Bár kicsit messzebb, de garantáltan jó áron síelhetünk Ukrajnában a Bukovel síterepen, ahol 68 kilométernyi jó minőségű pálya vár minket.

Ausztria

Végül pedig, de nem utolsó sorban nem feledkezhetek meg Ausztriáról sem, ahol számtalan minőségi síterep közül lehet válogatni. Hátránya azonban az eddigiekkel szemben, hogy árban azért húzósabb egy ilyen hétvége. Ugyanakkor ahhoz sem fér kétség, hogy mind pálya- mind hóminőségében ezzel a választással mehetünk a legbiztosabbra.

Sípálya Ausztriában

Ausztriában 249 síterep található, amiből 47 darab 40 kilométernél hosszabb. Ebből is látható, milyen sok lehetőség közül válogathatunk. Pénztárcánktól és lelkesedésünktől függ, milyen terepet választunk. Számos pályarendszer már 3-4 óra autókázással elérhető.

A leghosszabb rendszer a maga 306 kilométerével Ski Arlberg. Hogy könnyebb legyen esetleg választani, összeszedtem pályahossz szerint sorrendben a kedveltebb terepeket. Érdemes lehet a téli szezonban meglátogatni Saalbach Hinterglemmet, Kitzbühelt, Zillertalt, Schladmingot, Flachaut, Hochköniget, Nassfeldet, Bad Kleinkircheimet, Bad Hoggasteint, Zell am Seet Dacjsteint vagy akár Tauplitzot is. Ha egy kedvencet kell mondani, akkor Schladmingot jó szívvel ajánlom mindenkinek.

Szállást keresel az osztrák sípályákhoz közel? >>

Szóval síelésre fel! A lehetőség adott, csak ki kell választani a legszimpatikusabb megoldást!

/Fotók: Varga Nóra, shutterstock/