Site icon Szallas.hu Blog

Siklósi vár – Ezt a várat tényleg látni kell! (Videoklip)


Fedezd fel velünk, hogy milyen izgalmas titkokat rejt a Siklósi vár! Tegyél sétát a félelmetes várbörtönben vagy a napfényes Rózsakertben és nézd meg a Tenkes alján született népszerű videoklipet is!

Még egy hónapja sincs, hogy a Siklósi vár által megálmodott videoklip, a „Vár a Tenkes alján” bemutatkozott a közönségnek és már közel 240 ezer megtekintésnél tart. A népszerű, 3 perces videót természetesen mi is megosztottuk és nálunk is nézettségi rekordot döntött. De mi van benne pontosan és mitől olyan egyedi? Olvasd el a cikkünket, majd nézd meg videón és élőben is a várat! 

A siklósi vár madártávlatból

Siklósi vár – Vegyél részt egy különleges időutazáson!

Baranya megyében, a Villány-hegység lábánál rejtőzik Magyarország egyik legszebb és legizgalmasabb történelmi nevezetessége: a Siklósi vár, melynek alapjait még a XIII. században rakták le. 

Barátságtalan várbörtönök és félelmetes kínzókamrák

A vár egész évben nyitva tart, így bármikor ellátogathatsz új élményeket szerezni. Lépj be a hátborzongató várbörtönök világába, ahol még a rabok fogva tartására használt eszközöket is kipróbálhatod, majd térj be a kínzókamrákba és a nemesi várbörtönökbe. Apropó! Tudtad, hogy a pénz még a börtönök minőségét is meghatározta? A nemeseknek színvonalasabb lakrészeket biztosítottak (fűtéssel, tágasabb terekkel), mint a jobbágyok soraiból kikerülő elítélteknek. 

Műalkotások egy helyen a Siklósi várban

A Déli szárny felfedezésekor feltétlen keressétek meg a XV. században épített gótikus zárterkélyt, mely a kor legkitűnőbb kőfaragómestereinek keze nyomát dicséri. A földszinten pedig a Siklósi vár egyik legnépszerűbb állandó kiállítására, a reneszánsz bútortárlatra is érdemes több időt szánni. Amennyiben neked is libabőrös lesz a kezed a múltról suttogó falak között, nagyon fogod kedvelni annak a XVI. századi török katonának a rajzát, aki a falakba karcolta az alkotásait. 

A siklósi vár bejárata

Múltidéző tárlat a jelenben

Az első emeleten találod a középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítást, ahol négy különleges termet is bebarangolhatsz és a korabeli páncéloktól kezdve a hajdani emberek mindennapjait is megismerheted. Szintén ezen a szinten kapott helyet az egykor itt élő nádorasszony, Kanizsai Dorottya imafülkéje, mely hazánkban egyedülálló építészeti alkotásnak számít. 

A második emeleten címereken és leírásokon keresztül kaphatsz pontosabb képet az egykor itt élő vártulajdonosokról a két termen átívelő vártörténeti kiállításon, melyeket látványos makettek színesítenek. Ha pedig bírod még lábbal, akkor érdemes közelebbről is szemügyre venni az I. és II. világháborúról mesélő hadtörténeti tárlatot és a horvát és szerb kisebbségi kiállítást. Az biztos, hogy ez a látogatás minden generációnak élményt jelent majd és sok hasznos információval gazdagodhatnak a tudásra éhes vendégek.

Tipp: Keressétek fel „az épület szíveként” elhíresült lélegzetelállító kápolnát és Kanizsai Dorottya kertjét, a Rosariumot is!

Várkápolna

Kóstold meg a vár kincseit!

Szerencsére, ha megéheznél a várban tett látogatás során, akkor friss, helyben sütött pékárukat is megkóstolhatsz. Ráadásul a borrajongóknak kifejezetten ajánljuk, hogy keressék fel az itt található bormúzeumot és vinotékát is, ahol a Villányi borvidék legkiválóbb nedűibe kortyolhatnak bele pinceáron!

És mi mindent rejt még a Siklósi vár?

Például korabeli ruhákba is belebújhattok, majd kedvetekre fotózkodhattok az erre a részre kialakított termekben!

Még több látnivaló Siklóson >>

Extra szolgáltatások: itt mindenkit tár karokkal várnak

A családbarát várban 4 szobás játékországgal készülnek a gyerkőcök érkezésére, ráadásul az épület akadálymentesített, így a mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető minden látnivaló. A kutyásoknak is van egy jó hírünk: a négylábúakat is szívesen fogadják, így őket sem kell otthon, a négy fal között hagyni. 

Belépők

A felnőtt jegyért 1900, a diák és nyugdíjas jegyérért 1000, míg a gyermekbelépőkért 700 forintot kell fizetni. A vár 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenesen látogatható. 

Nyitva tartás

Hétfőn zárva. Keddtől vasárnapig  9.30-17 óráig látogatható. 

Itt nézhetitek meg a klipet:

Ha szereted a várakat, ez a cikk is érdekelni fog: Top 10 magyar vár, ahol életre kel a történelem

Itt foglalhattok szállást Siklóson: 

Egy szuper szálloda a luxus jegyében: Hotel Castello****

Hotel Castello****

Egy eldugott kincs: Varga 1 Vendégház

Varga 1 Vendégház

Borrajongók kedvence: Tenkes Wellness Apartman

Tenkes Wellness Apartman

Még több siklósi szálláshelyet találtok a szallas.hu oldalán >>

(fotók: shutterstock, pixabay, szallas.hu)


Exit mobile version