Site icon Szallas.hu Blog

A skandináv hygge és lagom nyomában


Mi jut eszetekbe Skandináviáról? Netán nyugalom és mértéktartás? Hallottátok már a hygge és lagom szavakat?

A világ egyik bezzeg-régiójának tartott Skandávia lakóinak többségét leginkább a mértéktartásuk miatt kedvelem. Szóbeszéd tárgya, hogy a svéd király bicajra ül, ha szüksége van valamire a szomszédos vegyesboltból és nem valami fullajtárt szalajt. Szintén érdemes eltöprengeni azon, ahogy a dán kormány tagjai nagyértékű, sofőrös, fekete szolgálati gépkocsi helyett bicajjal mennek be a parlamentbe dolgozni. Dán időjárásban is.

Valahol Svédországban

Egyetemi éveim alatt volt szerencsém Svédországban tanulni, kicsit belekóstolni az ottani létbe. Az átgondolt mértéktartás általában jellemző az életükre. Egy nyári napon, valahol Lappföld és Stockholm között félúton megálltunk egy tó partján. Takaros kis ház állt színes virágágyások között, egy kerti törpe, ami valahogy nem hatott giccsnek, valamilyen közepes méretű autó és egy kis motorcsónak a ház stégjénél. „Ez annyira svéd” – jegyezte meg a társam. Egymásra néztünk, magyarázni nem volt mit. Ez a fajta „közepesség” nem jelent középszerűséget; igyekeznek a mértéktartásban a minőséget megcélozni.

A kevesebb több, különösen ha minőségi. Valahol ezt adják vissza a lagom (svéd), hygge (dán) jelzők. Ezeket magyarra valahogy úgy fordíthatnánk, hogy pont jó, ez így kellemes. Amolyan benne vagyok a helyzetben, a jó oldalát nézem, élvezem és nem kell több. Okos emberek szerint ezek a múltban gyökereznek, amikor északon még nem mérte a természet olyan bőkézzel a javait, hogy csak úgy mindig van, mit enni, mint ma a boltból és a hideg évszak is zordabbnak tűnt. A természeti kitettségből fakadó józanság a mai napig az emberek vérében van. De a fentebb vázolt, helyzetbe belelazulásra visszatérve; igen, ez tettenérhető a pihenésben is. Abban, ahogy egy skandináv kompánia nekiindul nyáron egy lakóautóval a messzeségnek. Vagy ahogy a vízparti nyári lakjukba kitelepülnek ráérni és napsütötte kora délutánokon a Stockholm belvárosában dolgozók egy kávéval a kezükben a parton lazulnak.

5 európai város, ami gyerekkel is élvezhető >>

Helyszínek skandináv pihenésre

Stockholm, Svédország

Miért pont egy főváros? Mert jó ötlet megtapasztalni, ahogy egy szintén milliós nagyváros ennyire nyugodt is tud lenni. Lassuljatok bele egy délutánba a stockholmi vízpartokon, ha jó az idő!

Stockholm

Östersund, Svédország

Nem vagyok benne biztos, hogy erről a közép-svédországi városról sokat hallotattok már. A festői Storsjö partján fekvő Östersund a kitűnő síterepeiről ismert Jämtland székhelye. Stockholmtól alig 500 kilométerre, északra.

Östersud

Bergen, Norvégia

Hanza-városi kereskedőházak, tengerpart, nyugalom, Norvégia délnyugati partján. És idevalósi a norvégok egyik leghíresebb zeneszerzője, Edvard Grieg is. Itt hozzánk képest elég sokat esik, a norvégok derűsen viselik.

Bergen

Helsingør, Dánia

Koppenhágától kőhajításra találjátok a Hamlet helyszínét. Romantikus város, hamisítatlan dán hygge a tengerpartján. Háttérben a Kronborg-kastély. Helsingørben találjátok a Dán Tengerészeti Múzeumot is.

Helsingør

Ne mondja senki, hogy könnyű nekik! Akadt a skandinávoknak is bajuk és van is, de nincsenek kivételezett és pária népek, hanem a lehetőségeikkel hosszú távra gondolkodva bölcsen élő és azokat eltékozló népek. Menjetek és egy skandináv, „hygglig” pihenés során járjatok utána személyesen a miérteknek.

(fotók: shutterstock)


Exit mobile version