Site icon Szallas.hu Blog

Ünnepeld a Barlangok Napját Skocjan lenyűgöző föld alatti kanyonjában!


Minden év június 25-én ünneplik a Barlangok Napját, aminek alkalmából most egy egészen elképesztő méretű barlang látogatását ajánljuk. Ez nem más, mint a Skocjan-barlangrendszer, és a hozzá tartozó kanyon, amit az európai Grand Canyonként is emlegetnek. Ez utóbbi azért túlzás, de mindenképpen egy gyönyörű természeti kincsről van szó, ráadásul nem kell átutaznunk a fél világot, hogy láthassuk, hiszen itt van a szomszédban.

Skocjan-barlangrendszer

A Škocjannál lévő gigantikus barlangrendszert megtalálni nem nehéz, hiszen számos tábla jelzi az utat: már az autópályán is ki van írva, hol kell letérnünk, onnantól pedig elég követni az iránymutatást. Egy jól kiépített látogatóközponthoz érkezünk, ahol egy nagy parkoló található, aminek használata ingyenes.

A belépőjegyet a központ pénztárában lehet megváltani, és a csoportok is innen indulnak. Több kisebb társaságra osztják szét az embereket aszerint, milyen nyelvet beszélnek. Az egyénileg érkező magyar turistákat általában az angol nyelvűbe sorolják.

Három túraútvonal létezik.

A legnépszerűbb a piros túra, ami a föld alatti kanyon leglátványosabb részein halad, egészen monumentális tereken át. A Reka folyó többször keresztezi az utunkat, de mi fölötte, a magasban lévő hidakon járjuk be a barlangot. A táv 3 kilométer, ami nagyjából 2 órás sétát jelent, és 144 méter szintkülönbséget, amit lépcsők segítségével küzdünk le. Sokszor olyan érzésünk lehet, mintha az óriások földjén járnánk. Egyes részei egészen mesebeliek, mások a hatalmas terekkel, és a közel 200 méteres szakadékokkal félelmet keltően lenyűgözőek. Fotókon is elképesztő, de ezt az élményt át kell élni!

Ha már szó esett a fényképezésről, azt érdemes tudni, hogy ebben a barlangban szigorúan tilos fotózni, de megfelelő masina híján nem is igazán adottak a feltételek jó képek készítéséhez. Helyette a látogatóközpont ajándékboltjában vásároljunk néhány igazán mutatós képeslapot.

1. Piros túra

A piros túrát érdemes kiegészíteni a sárga útvonallal, ami már vezető nélkül is látogatható. Lehetőség van a piros és sárga túrára kombinált jegyet váltani, ami 24 euróba kerül. Innentől már a fényképezőgépnek és a kamerának sem kell a táska mélyén lapulni. Kiérve a barlangból, az idegenvezető útba igazítja azokat, akik még folytatják a túrát. Itt egy kapunál ellenőrzik, van-e érvényes jegyünk az adott szakaszra.

2. Sárga túra

A sárga útvonal csak áprilistól októberig látogatható, körülbelül 1,5 kilométer, és 1 óra az időtartama, a szintemelkedés pedig 100 méter. Ez is nagyon látványos, szinte végig a Reka mentén sétálhatunk, vannak részek, ahol a magasból tekinthetünk le rá, és az általa kivájt gyönyörű kanyonra, és olyan része is van, ahol ismét barlangi élményekben lesz részünk, mert egy rövid, ám tágas üregen keresztül sétálhatunk ismét a felszínre.

Végül az ösvény visszakanyarodik a látogatóközponthoz, ahol még beszerezhetünk néhány szuvenírt.

3. Zöld túra

A harmadik, zöld útvonal egy tanösvény, ami a terület felszíni érdekességeit, növény és állatvilágát mutatja be. Ha az időbe belefér, és még bírja az ember szusszal, tökéletes levezetése lehet a barlangtúrának.


Exit mobile version