Site icon Szallas.hu Blog

Startra kész az Év Turisztikai Települése, Tiszafüred!


Végre beköszöntött a jó idő, lehet kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, sportolni, horgászni. Ha szereted az érintetlen természetet és imádsz kirándulni, akkor az egyik legideálisabb úticél a Tisza-tó és környéke!

Magyarország második legnagyobb tava a Tisza-tó, és fővárosa Tiszafüred 2017-ben az Év Turisztikai Települése lett. Az utóbbi években látványosan megszépült, szolgáltatásaiban fejlődött városban számos épített látnivaló és népművészeti érték is található, a gazdag kulturális programkínálata pedig egész évre biztosít kikapcsolódási lehetőséget.

A tiszafüredieknek minden okuk megvan a büszkeségre! A romantikus természeti környezet, a káprázatosan gazdag élővilág, a horgászparadicsom, az egyedülálló kalandsziget, az ország legnagyobb kerékpáros centruma, a Tisza-tavat körülvevő 65 km hosszúságú kerékpárút a család minden tagját tartalmas kikapcsolódásra hívogat!

Lássuk, mi mindennel várja látogatóit Tiszafüred 2018-ban!

Romantikus természeti környezet

Itt az amatőr fotósból is profi természetfotós lesz, egy-egy megörökített különleges pillanattal könnyen a közösségi média sztárja lehetsz! Káprázatosan gazdag madárvilág és igazi horgászparadicsom fogadja a turistákat. Számos madárfaj figyelhető meg, például szürke gém, bakcsó, kis kócsag, kanalas gém, vagy jégmadár testközelből látható. Fantasztikus méretű halak úszkálnak a Tisza-tóban, néhány éve egy 230 (!) centiméter hosszú, 80 kilós harcsát fogott ki az egyik horgász, amelyet természetesen az eredmény hitelesítését követően visszaengedtek a vízbe.

Csodálatos élményben részesülhet az a természetjáró, aki például ellátogat június első heteiben a tiszafüredi kikötőkbe, ahonnan ladikok és kirándulóhajók segítségével viszik az érdeklődőket a tiszavirágzás, vagyis a kérészek násztánca közelébe. A tiszavirág ma már egész Európában csak a Tiszában és vízrendszerében található meg, ezért világviszonylatban is fontos természetvédelmi kincsünk, örökségünk. A tiszafürediek ezért joggal büszkék erre az egyedülálló látványosságra, amely nálunk szakemberek segítségével megtekinthető! Ha eljössz a Tisza-tó partjára, akkor garantáltan magával ragad a lenyűgöző természet és a legjobb természetfotósok egyikévé válhatsz!

Itt található a síkvidéki kerékpározás központja is a Tisza-tavat körülvevő 65 km hosszúságú kerékpárútnak köszönhetően. Ezen keresztül vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát. Mindössze 1 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózni a kerekezés során, ezért felkészülés nélkül is bátran vállalkozhatunk egy rövidebb túrára.

Sőt még kerékpárt sem érdemes magunkkal cipelni! A városban található ugyanis az ország legnagyobb Kerékpáros Centruma, amely különleges alakjával már messziről felhívja magára a figyelmet, ez a vonalvezetés azonban nemcsak formát, hanem funkciót is rejt magában. A centrum körül ívelő függő járdákon kerékpárral is megközelíthető az első emeleten lévő öltöző és zuhanyzó, és a második emeleten található látvány terasz és kávézó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra. Az épület földszintjén közel háromszáz kerékpárból választhatnak a hosszabb- rövidebb bringás felfedezésre induló vendégek, valamint egyéb hasznos eszközök, fejvédők, GPS készülékek, túravezető tabletek, sisakkamerák, térképek, nagy teljesítményű kerékpár lámpák és fontos információk is elérhetők.

A tavasz egyben a futószezon kezdetét is jelenteni, ilyenkor benépesülnek a futópályák. Ha még nem kezdtél el naplementében, vagy napfelkelte idején kocogni, itt az ideje, hogy kipróbáld a Tisza-tó környékén! Adunk hozzá pár tippet vagy futóútvonalat, mert ehhez a sporthoz nem kell szuperhősi képességeket birtokolni, bárki meg tudja csinálni.

Tiszafüredi szállások ⇒

A természetkedvelő futóknak igazi Kánaán ez a táj! A Tisza-tó ugyanis nemcsak kerékpárral, hanem futva is megkerülhető. A védőtöltés menti gátkorona a futók egyik kedvenc terepe. A Tiszaörvény-Abádszalók közötti távolság például kb. 22 km (félmaratoni táv 21,0975 km). Hasonlóan az Ultrabalatonhoz, már második alkalommal rendezik meg 2018. július 13-15. között az UTT-111 tókerülő versenyt, a „nagy testvérhez” képest pontosan fele akkora távon, 111 kilométeren. Futva vagy bringán, egyedül vagy csapatban. A UPC Mobil UTT-111 vasárnapi versenynapján  2018. július 15-én 10:00-kor rajtol például a félmaraton a tiszafüredi versenyközpontból, és a cél is ezen a területen lesz. Minden indulónknak egyedi UTT-111 pólót, teljes BioTechUSA frissítést és magával ragadó „elsőbálozó” versenyhangulatot biztosítunk.

Rajt és cél helyszíne: UPC Mobil UTT-111 versenyközpont / Tiszafüred, Morotva Kerékpáros Pihenőpark. (link: http://ultratiszato.hu/felmaraton/vasarnapi-futoverseny-info)

Talán nem mindenki tudja, hogy a Tisza látványát nemcsak a gátról, hanem a természethez még közelebb – sétahajóról, kajakról, kenuról, csónakról is bárki megcsodálhatja. Lehetőség van csónakos-kerékpáros kombinált utak megtételére is, a kikötőkben kölcsönözhető hajók segítségével. Aki egyszer kipróbálta, mindig visszavágyik, mert a Tisza-tó páratlan élővilága a vízen mutatja meg magát leginkább!

A Tisza-tó ugyanis egyedülálló flórával és faunával bír. Európai viszonylatban egyedülálló madárvilága van, melyet közelebbről is megcsodálhatunk a Tisza-tavi madárrezervátumban kalandozva. Nyáron például megcsodálhatjuk a fattyúszerkők vízinövények levelére épített fészkeit. Ha meg akarsz ismerkedni a tó rejtett titkaival és felejthetetlen élményre vágysz, a kikötőkben szakképzett túravezetők várnak, változatos túraajánlatokkal.

Motorcsónakos ökotúrák a Tisza-tó madárvilágában ⇒

Jó szívvel ajánljuk a Tisza-tó húsz kikötője közül bármelyiket, ahol szakképzett túravezetők várják azokat, akik egy igazi Tisza-tavi kalandtúrára vágynak!

A Tisza-tó középső része, Magyarország legnagyobb összefüggő horgászvize ma a horgászok paradicsoma: több mint ötven halfaj él benne, közülük tizenkettő védett. A folyó medrében, a holtágak sekélyebb-mélyebb vizeiben, a szigetekkel szabdalt vízterekben nyári hajnalokon éppúgy, mint párás őszi estéken, horgászok ülnek csendben a partokat takaró nádasokban, vagy csónakjukkal a vadregényes tájakra merészkedve, a vízen lesik a kapást. Az élményről télen sem kell lemondaniuk. A tó kiválóan alkalmas lékhorgászatra. A jól felszerelt kikötőkben szakképzett túravezetők állnak a horgászok rendelkezésére. Sőt! A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. úgy döntött, hogy idén valamennyi 3 és 14 év közötti gyermek részére díjmentessé teszi a Tisza-tavi horgászatot 2018 január elsejétől.

A horgászrendről, jegyváltásáról és a gáton való közlekedés rendjéről bővebb információt kaphatunk a http://sporthorgasz.eu honlapon.

A Tisza-tó nemcsak a horgászok számára nyújt élvezetet. Az éttermekben megkóstolhatod a 2017 tavaszán – városunk kezdeményezésére – hungarikummá nyilvánított tiszai halászlevet. Egy fesztiválon átmulatott éjszaka után bármely étteremben enyhülést nyerhetsz a korhely halászlével és a haltepertővel is. A klasszikus halételek mellett a modern streetfoodok széles választéka is vár, megkóstolhatod a halburgert vagy a halkolbászt. A helyi halsütödék változatos halas menüt kínálnak a hét minden napjára.

Ugyan szeszélyes még az időjárás májusban, a hagyomány szerint a kora nyár első napján már kinyitnak a Tisza-tavi szabadvízi strandok. A kiváló vízminőség mellett, vízibicikli, kajak, kenu, SUP és egyéb vízi sporteszközök bérlésére is lehetőség nyílik. A sportot kedvelők a homokos focipályán hódolhatnak szenvedélyüknek. Azoknak sem kell messze utazniuk, akik termálvízre vágynak, mivel Tiszafüreden már 1000 forint körüli összegért csobbanhatsz és lazíthatsz a 39 °C hőmérsékletű, alkáli-hidrogénkarbonátos vizű gyógy-és termálfürdőben.

Programok Tiszafüreden

A kifogyhatatlan természeti látnivalók mellett egész évben jobbnál jobb programokat kínál a Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred!

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza által táplált Tisza-tó fővárosa, Tiszafüred négy megye határán helyezkedik el. Autóval Egertől 40 perc, Debrecentől 60 perc, Miskolctól 70 perc, Budapesttől is mindössze 90 perc alatt elérhető. Idén március 15. és december 31. között közel 15 helyszínen, több mint félszáz program várja az érdeklődőket. A helyi látványosságok mellett több országos jelentőségű eseményre is sor kerül.

Az események közül kiemelkedik a július 6-8. között megrendezésre kerülő 40. Tiszafüredi Halas Napok, ahol többek között fellép a Tankcsapda, a Wellhello, Kowalsky meg a Vega, a Cozombolis és a Pataky Művek is.

A belépőjegyek már megvásárolhatók az alábbi oldalon: https://tixa.hu/halasnapok40_tiszafured

Az aktív szabadidő sportok szerelmesei sem fognak unatkozni, elég, ha eljönnek május 5-én a 11. Intersport Tour de Tisza-tó programra vagy július 1-én a 3. Decathlon Tavi Napokra. Idén is kinyitja kapuit július 26-29. között a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál, amelyet már 5. alkalommal rendeznek meg! Ismét megrendezik a fiatalok nagy örömére augusztus 9-11. között a Tisza-tó Dj’ Tour Fest programot.

A lovassportok szerelmeseit sem hagyjuk unatkozni! A Nemzeti Vágta előfutama, a Tisza-tavi vágta 2018. június 30-án tartogat számunkra izgalmas perceket, melyet számos kísérő programmal színesítünk.

Új eseményekkel is bővült az idei programkavalkád! A Tisza-tavi Napok és I. Tisza-tavi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (TÓMÉK) 2018. március 23-24-én koncertekkel, kézműves- és élelmiszeripari termékek kirakodó vásárával várja az érdeklődőket Tiszafüreden, a Halas téren. Június 21-24-én pedig a közösségi média koronázatlan királya, Tibi atya egy új fesztivállal lepi meg a rajongóit Tiszafüreden. Itt lesz minden nagyobb magyar fellépő, például a Bëlga, a theBiebers, OchoMacho, Margaret Island.

Ősszel, szeptember 15-én már harmadik alkalommal várja az érdeklődőket a legfinomabb tájjellegű ételekkel, sajtokkal és borokkal a Belvárosi Ősz. November 24-én a II. Tisza-tavi Disznótorost és Pálinka Mustrát rendezik meg. December 15-22. között pedig felépül ismét a Karácsonyi Falu, ahol többek között kézműves utca kínálja a legszebb karácsonyi ajándékokat.

Már most jegyezd be ezeket az eseményeket a programnaptárodba!

2018. március 14 – Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei

Tiszafüreden az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett hagyományőrzésben és látnivalóban gazdag ünnepsége előtt egy nappal nyílik ez az állandó régészeti kiállítás a Kiss Pál Múzeumban.

2018. március 23 – 24. – Tisza-tavi Napok, I. Tisza-tavi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

A Tisza-tavi Napok és I. Tisza-tavi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár koncertekkel, kézműves- és élelmiszeripari termékek kirakodó vásárával várja az érdeklődőket. Itt a fiatalok is garantáltan jól fogják érezni magukat, hisz jelen lesz a Kiscsillag, Vad Fruttik, 30Y, OchoMacho, Esti Kornél, Intim Torna Illegal. Egy fantasztikus szezonindító program, látogassátok meg! Helyszín: Tiszafüred, Halas tér

2018. március 31. – Tavaszi Zsongás

Húsvéti sokadalom, igazi zsongás vár mindenkit a húsvéti ünnep alatt Tiszafüred belvárosában. Hamisítatlan családi rendezvény, ahol lesz családi játszótér, gyermekforgatag, tojásfestés, kisállat-simogatás. Muzsikál a Csörömpölő zenekar, mesél a Batyu színház. Helyszín: Tiszafüred, Deák tér

2018. április 1 – 2. – Tojások az erdőben – Húsvéti nyuszi túra a Szabics Kikötő szervezésében

Nincs húsvét csokitojás-keresés nélkül! Húsvét vasárnap és hétfőn kicsiknek és nagyoknak egyaránt édes meglepetésekben és felejthetetlen élményekben lesz része a tavaszi madárdaltól hangos erdőben. A tojáskeresés térkép segítségével történik, a programra előzetes bejelentkezés szükséges! Telefon: +36-30-9548620.

Helyszín: Tiszafüred-Örvény, Szabics Kikötő és Szabadidőpart

2018. május 1. – Tiszafüredi Majális

Itt a remek lehetőség újra átélni gyermekkorunk nagy élményét a Tisza partján, Tiszafüreden, ahol nevetéstől hangos majális és izgalmas programok várják az érdeklődőket.

Helyszín: Morotva Kerékpáros Pihenőpark

2018. május 5. – XI. Intersport Tour de Tisza-tó és Tisza-tavi Bringatlon

Tekerhetsz és gurulhatsz, szélsebesen, vagy kényelmesen, a táj szépségében gyönyörködve, körbejárva a Tisza-tavat. Jöhetsz országúti kerékpárral, mountainbike-kal, de akár görkorcsolyával is.

Helyszín: Halas tér

2018. június 21 – 24. – Humbákfölde 2018

Igen, a hír igaz, 2018-ban Tibi atya megrendezi élete első fesztiválját a Tisza-tó melletti Tiszafüreden. A program: három nap buli a legjobb magyar fellépőkkel, mindez a csodás Tisza parton! Nincs jobb, mint így kezdeni a nyarat!

Helyszín: Morotva Kerékpáros Pihenőpark. Információ: +36-30-312-3345

2018. június 23. – Tiszavirág Ünnep

A romantika sem hiányozhat Tiszafüredről. A tiszavirág a Tisza jelképe. Tiszaörvényen a kérészek násztánca tiszteletére hagyományosan minden évben megrendezik a Tiszavirág Ünnepét. Színes programokkal, koncertekkel, főzőversennyel, horgászversennyel, utcabállal ünnepel majd a város.

Helyszín: Tiszafüred-Örvény, hajóállomás

2018. június 30. – Tisza-tavi Vágta, a Nemzeti Vágta Tiszafüredi Előfutama

Tiszafüred harmadik alkalommal is megkapta az elővágta megrendezésének jogát. Az izgalmas futamok mellett családi programok és további lovas rendezvények, előadások várják az érdeklődőket.

Helyszín: üdülőövezeti futballpálya

2018. július 1. – Decathlon Tavi Napok

Ingyenes családi szabadidő- és sportfesztivál a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezésében, ahol szabadon kipróbálhatod az ott található vízi- és vízparti sporteszközöket.

Helyszín: Morotva Kerékpáros Pihenőpark

2018. július 6 – 8. – Tiszafüredi Halas Napok

Idén egy újabb jubileumra, nagyszabású rendezvényre készül a város, hiszen idén ünnepli 40 éves fennállását a Tiszafüredi Halasnapok. Sztárvendég a Tankcsapda, amely a jubileum jegyében járja az országot, hiszen a zenekar alapítója és énekese, Lukács László 2018-ban lesz 50 éves. Koncertek, remek ételek, napsütés, jó hangulat várja az érdeklődőket.

Helyszín: Halas tér

2018. július 13-15. – UPC Mobile Ultra Tisza-tó 111

Tókerülő verseny, amelyet futva vagy bringán, egyedül vagy csapatban is megtehetsz Kelet-Magyarország egyik legszebb természeti környezetében.

Helyszín: Morotva Kerékpáros Pihenőpark

2018. július 26 – 29. – Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál

A Természet Operaháza az egyik legszebb kezdeményezés nem csak itt Tiszafüreden, hanem országos viszonylatban is. Mi lehet jobb és pihentetőbb kikapcsolódás, mint a természet közelségében komolyzenét hallgatni? Minőségi kultúra, természet és a sportszerető életmód. Mindez egy helyen.

Helyszín: Morotva félsziget, rossz idő esetén a Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpont

2018. augusztus 9 – 11. – Tisza-tó Dj Tour Feszt

Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy minőségi és tartalmas zenei élményben legyen részünk. Inkább irány Tiszafüred! Idén immár harmadik alkalommal várja a szórakozni vágyókat az észbontó fesztivál hangulat! Bungee jumping, Crazydance, 20 fellépő biztosítja, hogy sose felejtsd el a Tisza-tó Dj Tour-t!

Helyszín: Morotva Kerékpáros Pihenőpark. Jegyvásárlás elővételben: oneticket.hu

2018. október 9. – ŐRÁLLÓ előadások

Az őszi hónap egyik legérdekesebb programjának ígérkezik a Történetek és találkozások a Föld körül című előadás. Dr. Juhász Árpád geológus úti beszámolója alapján kerül bemutatásra az egzotikus Latin-Amerika, filmvetítéssel és könyvbemutatóval egybekötve.

Helyszín: Kovács Pál Művelődési Központ. Információ: +36-59-511-232

2018. november 24. – II. Tisza-tavi Disznótoros és Pálinkamustra

A téli disznótorok hagyományát ápolva idén második alkalommal kerül megrendezésre a Tisza-tavi Disznótoros és Pálinkamustra, amelyre izgalmas versenyekkel és érdekes programokkal várják az érdeklődőket.

Helyszín: Thermal Kemping

2018. december 15-22. – Karácsonyi Falu

Csodás ünnepi hangulat, karácsonyi vásár, kézművesek utcája, fellépések, előadások várják a szeretet ünnepére készülőket.

Helyszín: Városháza

2018. december 16. – Luca naptól Vízkeresztig

Várjuk együtt a Szeretet Ünnepét, éljük át őseink hitét, hagyományait és fogadjuk be a csillogó szemű gyermekraj őszinte táncát és énekét. December havában a Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosainak apraja és nagyja az adventi szokásokat kelti életre zenés, táncos formában és sok humorral.

Helyszín: Benedek Gábor Városi Sportcsarnok és Szabadidőközpont. Információ: +36-70-362-6475

 

Tiszafüred látnivalói

Lipcsey-kúria

Tudtátok, hogy a folyó partján lévő település fantasztikus birtokoknak és kúriáknak ad otthont? Tiszafüreden járva érdemes szemügyre venni a klasszicista stílusú Lipcsey-kúriát, amelyben 1949-ben nyílt meg a Kiss Pál Múzeum, az első falumúzeum az országban. A múzeum elődjét, a Tiszafüred-Vidéki Régészeti Egyletet 1877-ben alapították tiszafüredi lokálpatrióták: Tariczky Endre római katolikus plébános, Milesz Béla református tanító és Bán Zsigmond református lelkész.

Már maga az épület is emlékeket őriz. Innen, az egykori Lipcsey-kúriából indult 1849-ben a dicsőséges tavaszi hadjárat. Falai közt megfordult Kossuth, Dembinszky és Görgey. Az egyik legérdekesebb állandó kiállítás a „Történelem lóháton” témacímű, ahol a látogatók interaktív foglalkozások keretében a világhírű füredi nyereg készítésének titkait is megismerhetik. A múzeum betekintést nyújt az országos hírű füredi fazekasok munkájába is. Megtekinthetjük a XIX. századi miskakancsókat, pálinkás butellákat és falra akasztható tálasedényeket is.

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

Minden, ami népművészet! A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházban a híres tiszafüredi fazekassággal ismerkedhetünk meg, de akár ki is próbálhatjuk a fazekasmesterséget a jelenleg is működő két műhelyben. A városban sétálva és a tájház felé haladva a tájra jellemző oszlopos, tornácos népi klasszicista építészet több épületével is találkozhatunk.

***

Ezek az adottságok, szolgáltatások és programok minden korosztálynak, akár fiataloknak, akár családosoknak, akár idősebbek részére garancia a tartalmas kikapcsolódásra! A programokról részletes információk a http://tiszafured.hu/programok oldalon érhetők el.


Szállást keresel Tiszafüreden? ⇒


Exit mobile version