Site icon Szallas.hu Blog

Utazás a középkorba – ezért kihagyhatatlan program a Sümegi vár


Miért éppen a Sümegi vár? Azért, mert Magyarország egyik legszebb, és egészen jó állapotban fennmaradt középkori vára ez. Mivel a környezete fölé magasodó magányos hegycsúcson épült, így nagyon impozáns látványt nyújt, és csodás kilátás nyílik róla. Merüljetek el velünk a lovagok és várkisasszonyok izgalmas és romantikus életében!

A Sümegi vár rövid története

A vár legrégebbi része az 1260-as években épült Öregtorony alsó szintje, utána viszont még évszázadokig újabb és újabb bővítések és átépítések történtek. Tudtátok, hogy az 1600-as években a Sümegi várat püspöki székhellyé is avatták? Ekkoriban került sor arra is, hogy a palotaszárnyat barokk stílusúvá alakították. A vár hanyatlása aztán a 18. században indult meg; a Rákóczi szabadságharc után felgyújtották, és csak 1957-ben láttak neki helyreállítani. De még ’88-ban is életveszélyes helynek számított! Azóta viszont olyan szinten helyrepofozták, hogy a 750 éves Sümegi vár mára az ország egyik legnépszerűbb turista látványossága lett.

Mi mindent tekinthetünk meg a Sümegi várban?

Állandó kiállítás

Itt aztán tobzódhatnak a középkor szerelmesei! Az állandó kiállítás része a börtönkiállítás, a kovács-és bognárműhely, a püspöki hálószoba, a várkápolna, a középkori éléskamra, a fűszer- és rózsakert, az ágyuk és fegyverek… csak hogy egy párat említsünk az állandó tárlatok közül. A korabeli használati tárgyak és berendezések igazán élethűen elevenítik fel a vár lakóinak mindennapjait. Lényegében az egész várat bejárhatjuk!

Történelmi Lovasjátékok és Középkori Lakoma

A vár lábánál megbújó Történelmi Rendezvénycsarnok egy igen fontos eseménynek ad helyszínt: a méltán népszerű Történelmi Lovasjátékoknak. A közel egyórás lovagi torna során megcsodálhatunk fegyverbemutatót, mongol lovaskaszkadőr bemutatót, valamint gyalogos és lovas bajvívást is. Izgalmas előadás, amit a kicsik is mindig élveznek!

A lovagi torna helyszíne

Ráadásul a program része a bemutatót követő Középkori Lakoma is, ahol igazi középkori szokáshoz illően búcsút mondunk az evőeszközöknek, és kézzel rágjuk át magunkat a fogásokon.

Középkori Játszótér és állatsimogató

Ugyan melyik gyerek ne játszott volna olyat, hogy hősi küzdelmet vív, láthatatlan harcosokkal vagy mondjuk a hétfejű sárkánnyal? A várudvaron berendezett történelemi játszótér ezt interaktív elemeivel teszi lehetővé, így a gyerekek képzelete szabadon szárnyalhat. Az állatsimogató is a kicsik szórakozásáról gondoskodik. 

A várudvar egy része

További programok, amiket érdemes kipróbálni Sümeg várában:

Lovas kocsikázás, hintózás, borkóstoló a Püspöki Palota borospincéjében, középkori hajítófegyverek kipróbálása – ezeket nem kizárólag a vár szervezi, hanem részben a Hotel Kapitány Sümeg szolgáltatásai közé tartoznak, így ha itt szállunk meg, a recepción érdeklődhetünk a részletekről!

A Sümegi vár nyitva tartása

Télen időjárásfüggő a nyitva tartás; havas, csúszós időben zárva van!

Belépőjegyek

Íme, a legjobb sümegi szállások!

Hotel Kapitány Sümeg **** superior 

Időutazás a középkorba úgy, hogy a mai modern kényelemről se kelljen lemondani? Erre a Hotel Kapitány a legszuperebb választás. A négycsillagos superior hotel minden kényelemmel ellátva, széleskörű wellness-szolgáltatásokkal várja azokat a vendégeket, akik különleges környezetben szeretnének pihenni. Egyik legnagyobb vonzereje a Sümegi várra nyíló pazar panoráma, mivel a hotel közvetlenül a várdomb mellett található. 

A szálloda 2 szintjén elhelyezkedő wellness részlegén olyan szolgáltatások segítik a feltöltődésünket, mint a különféle frissítő masszázsok, kozmetikai kezelések, vagy éppen kényeztető és méregtelenítő test-és arckezelések. Relaxálhatunk a wellness medencében, pezsgőfürdőben, a négyféle szauna egyikében, és természetesen van úszó- és gyerekmedence is. A keleti stílusú fürdő igazán sajátos hangulatot áraszt! A szálloda saját éttermében pedig finom hazai ízeket és nemzetközibb ételkülönlegességeket is kóstolhatunk. 

Kiskör Vendégház Sümeg 

Családias, meghitt szállás, ahol a kényelemé a főszerep! A modernül berendezett apartmanban dominálnak a fabútorok és a faburkolat, így barátságos és természetes hatást nyújt. A vendégház a Sümegi vártól mindössze egy negyedórányi sétára található.

Krigler Panzió Sümeg 

A panzió az eredeti állapotában megőrzött, 200 éves Ramassetter Pince fölé épült, ami nosztalgikus hangulatot kölcsönöz neki. Ráadásul Sümeg egy olyan pontján helyezkedik el, ahonnan lélegzetelállító kilátást kapunk a várra. A 8 szobából az egyik külön a mozgáskorlátozottak számára van kialakítva. Kutya-macska ingyenesen bevihető, és a reggelit tartalmazza az ár.

Erdei Vendégház Sümeg 

Az Erdei Vendégházban tágas, amerikai konyhás nappali, két hálószoba és 2 fürdőszoba vár összesen 8 vendéget. És persze a lényeg: a várra néző terasz, ahonnan festői panoráma tárul elénk. 

Panoráma az Erdei Vendégház teraszáról

+ 1 Szállás a közelben: Hunguest Hotel Pelion Tapolca **** superior 

Habár nem Sümegen található, ez is remek opció, ha a környéket szeretnénk felfedezni! A Sümegi vártól csak 20 perc autóval a Hunguest Hotel Pelion. A Tapolca alatt húzódó, híres barlangrendszer közvetlenül a hotelből is megközelíthető; a gyógybarlang tiszta levegője hatékony segítség az allergiában vagy légzőszervi betegségben szenvedőknek. Számos egyéb wellness szolgáltatást is nyújtanak, és élvezhetjük a termálvíz jótékony hatását is. A finom fogások mellett a bio-konyha remekeit is megkóstolhatjuk. Gyerekbarát hely, 6 éves korig ingyenes a szállás!

Fedezzétek fel Magyarország egyik legnépszerűbb műemlékét, nem fogtok csalódni! Még több szállás a régióban >>

(fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version