Site icon Szallas.hu Blog

Szabad-e wellnesselni és repülőre ülni a várandósság idején?


Annak, aki szeret utazni, a várandósság idején is nehéz egy helyben maradni. A kismamáknak azonban alaposan át kell gondolkodniuk, hogy hova és mikor lehet utazniuk, megmártózhatnak-e a tengerben, szabad-e szaunázniuk, illetve meddig nem kockázatos repülőre ülni. Általános, mindenkire érvényes előírások nincsenek, ám ha felkészülten és tudatosan vágunk bele az utazástervezésbe, élményekkel teli pihenésben lehet részünk a terhesség alatt is.

Lehet-e utazni a várandósság idején?

Mindaddig, amíg nincsenek komplikációk, aggályok a terhességgel kapcsolatban, a 9 hónap alatt bármikor biztonságosan lehet utazni. Szakértők szerint az ideális utazási időszak a második trimeszter, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a kismamák energiaszintje. Míg az első trimeszterben a reggeli rosszullét okozhat problémát, addig a harmadik szakaszban könnyebben elfárad a szervezet és egyre nagyobb az esély a szülés megindulására. Ha szeretsz utazni, ne mondj le kedvenc szenvedélyedről a terhesség alatt sem!

Szabad-e wellnesselni a várandósság alatt?

Aki gyakran megfordul wellnesshotelekben, szinte büntetésként éli meg, ha 9 hónap alatt nem mehet víz közelébe. Megoszlanak a vélemények arról, hogy várandósság idején lehet-e wellnesselni és ha igen, milyen mértékben, ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt bárki lefoglalná a wellnesshétvégét, mindenképpen konzultáljon orvosával az aktuális egészségi állapotáról és a lehetséges kockázatokról!

Szauna: igen vagy nem?

A szaunázásnak kedvező hatása lehet a terhességre, hiszen az izzadás megóvja a szervezetet a vízfelhalmozódástól és a lélekre is pozitívan hat. A szaunázás tréningezi a vérereket, szabályozza a vérkeringést és a szív teljesítményét is. Gondoljunk csak bele! A Finnországban élők nagy része már az édesanyja pocakjában megtapasztalja a szauna jótékony hatásait és talán ennek is köszönhető, hogy később, felnőttkorban is előszeretettel használják a méregtelenítésnek és immunerősítésnek ezt a módját.

Úszás és gyógyvíz: csak mértékkel!

Panaszmentes terhesség esetén az úszás javasolt, sőt ajánlott sportág. A víz felhajtóereje révén könnyebb a mozgás, mint a szárazföldön, így a várandósság alatt igénybe vett ízületek sem terhelődnek annyira az úszás során. A víz hőmérsékletének kiválasztásakor érdemes körültekintőnek lenni, úszásnál 27-29°C, a vízi tornához, lazító foglalkozások esetén a 33-35°C az ideális. A nagyon hideg vagy meleg víz kismamák számára nem ajánlott! Termál-, illetve gyógyvizek esetén nem javasolt 10 percnél tovább tartózkodni a vízben, mivel a meleg víz hatására alhasi vérbőség keletkezhet, a forró víz tágíthatja az ereket, ezért növelheti a visszeres problémákat.

Masszázs – a 2. trimeszterben

Bármennyire is rajongunk a masszázsért, kismamáknak első és utolsó trimeszterben kerülendő ez a fajta relaxáció! A terhesség közepén történő ülőmasszázsnak azonban rengeteg jótékony hatása lehet, a derék kivételével a vállak, lábak masszírozása nem csak fizikailag, hanem lelkileg is sokat segíthet az ellazulásban.

Aromaterápia – relaxáció az illóolajok erejével

Az illóolajok nem csak a masszázs, hanem párologtatás révén is kifejtik jótékony hatásukat. Kismamák esetében fokozottan fontos, hogy kizárólag 100 %-os tisztaságú, bevizsgált bio illóolajokat használjunk és az élénkítő illatok helyett a nyugtató olajokat (pl. orvosi levendula, római kamilla) válasszuk. Bizonyos illóolajok használata kifejezetten ellenjavalt a terhesség idején, ezekről bővebb információt aromaterapeutáktól lehet kérni.

Kismama jóga vagy torna

Egyes hotelekben speciális kismama jógára, tornára is van lehetőség, ezekről foglalás előtt érdemes tájékozódni.

TIPP: A szallas.hu oldalán számos belföldi wellnesshotel közül válogathatunk az alapján, hogy milyen családbarát szolgáltatásokat kínálnak – akár kismamák számára is. Bababarát szállások Magyarországon >>

Tengerparti nyaralás

Kisbabát vársz, de nem szeretnél lemondani a tengerparti nyaralásról? Ha betartasz néhány alapvető szabályt, nem kell 4 fal között maradnod a nyári időszakban sem. Tengervízben terhesen is megmártózhatunk, úszhatunk, de mindenképp fontos odafigyelni a test jelzéseire: csak addig fürdőzz, amíg az jólesik! Soha ne terheld túl magad és gondoskodj az állandó folyadékpótlásról! Várandósan nem javasolt a hosszas napozás, mert a hőség megterhelő a kismama szervezetére. Óvjuk a pocakot a közvetlen napfénytől, terítsünk rá egy könnyű kendőt, viseljünk kalapot és könnyű pamutruhát.

TIPP: Ha a repülő helyett inkább autóval indulnál nyaralni, érdemes 5-6 órában maximalizálni az utazásra szánt időt. A szomszédos Horvátországban számos apartman és hotel szolgáltatásai közül válogathatsz, sőt akár kombinálhatod a wellnesst a tengerparti pihenéssel! Szállások a horvát tengerparton >>

Szabad-e repülőre ülni várandósan?

A légi utazás biztonságosnak tekinthető a várandósság ideje alatt -amennyiben komplikációmentes a terhesség-, a légitársaságok általában külön szabályozzák a kisbabát váró utasokra vonatkozó szabályokat. A Wizzair járatain biztonsági okokból csak terhességük 34. hetét be nem töltött várandós nők utazhatnak. A terhesség 28. hetét követően szükséges bemutatni a légi utazásra való alkalmasságáról szóló orvosi igazolást, amelyet az utazás napját megelőző 6 napon belül kell kiállítani. A Ryanair járatain szintén a terhesség 28. hetének elérése után a terhes anyák számára kötelező az „utazásra való alkalmasságukat” igazoló a szülész/orvos által kiállított orvosi igazolás bemutatása. A levél legfeljebb 2 héttel az utazás előtti keltezésű lehet, és felmutatása vagy a csomagfelvételnél, vagy a beszállókapunál kötelező.

Mely esetekben nem javasolt repülni?

Ha a terhesség során bármilyen komplikáció felmerült vagy magas rizikófaktorral járó tünetek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, vérszegénység stb.) lépnek fel, nem javasolt a repülés, illetve fokozott elővigyázatosság szükséges. Nem javasolt továbbá a túl gyakori, mindennapos repülés sem, amely többek között a női légiutaskísérőket, női pilótákat érinti.

Ahogy a fentiekből is kiderül, bőven van lehetősége a kismamának arra, hogy utazzanak, világot lássanak vagy wellnesshotelben pihenjenek a baba érkezése előtt. Találd meg a tökéletes szálláshelyet a szallas.hu oldalán! >>


Exit mobile version