Site icon Szallas.hu Blog

Szánkózni az Alföldön? Igen, lehet!


Szánkózni az Alföldön is lehet. Nem, nem csak húzni. Ha van egy kis domb, már csúszhattok is. Nézzünk néhány lehetőséget!

Szánkózni az Alföldön is lehet!

Ne gondoljátok, hogy csak a hegyek sajátja a ródlizás. Nem ördögtől való az alföldi szánkózás. Természetesen a sportosabbak húzhatják a gyerkőcöket órákon át az ösvényeken, de ha talál az ember valamilyen néhány méteres kitüremkedést végtelen rónából, máris van egy alföldi szánkódombja. De mit keres az síkságon egy domb? Egyrészt az Alföld sem teljesen sík asztallap, különösen a Tiszántúlon, Hajdú-Bihar és Szabolcs találkozásánál szemmel is jól látható a táj emelkedése. Akár 15-20 méteres szintkülönbségek is előfordulhatnak. Másfelől a ’70-es évek grandiózus lakótelep-építkezései nyomán nőttek ki városok közepén, szélén kisebb-nagyobb halmok, a házak és közműveik építése során kitermelt földből. Így voltaképpen egészen szélesek az alföldi szánkózás lehetőségei. Nem térnénk ki mindre, de álljon  itt néhány példa kedvcsinálóként! Ha pedig nekiindultok egy alföldi szánkózásnak, érdemes a helyszínen maradni akár egy hétvégét!

1-2 napos téli kikapcsolódás: síelés belföldön és a szomszédos országokban >>

Szánkózni az Alföldön – mutatjuk a legjobb helyeket

Debrecen, Hármashegyalja

A hegy elnevezés kicsit túlzó, az „alja” inkább találó. Az enyhén hullámozni kezdődő tájban egy kis halom, amiről hóban nagyon jókat lehet csúszkálni. A Hármashegyalját a Debrecen melletti Erdőspusztán találjátok. Télen-nyáron népszerű kirándulóhely, amit szezonálisan a Zsuzsi-vonattal is meg tudtuk közelíteni. Áll itt egy kilátó is, ahonnan tiszta időben tényleg csudás kilátás nyílik.

A közelben találjátok az Erdőspuszta Club Hotel Debrecent, de ha nem lenne szabad hely, Debrecenben biztos találtok szállást.

Erdőspuszta Club Hotel Debrecen

Jakabszállás, Magyarkert

Az Alföld legnagyobb szánkódombjaként aposztrofálja magát a jakabszállási Magyarkert  névre hallgató komplexum mesterséges dombja. A sajtóban is sokszor megírt domb 11 méter magas.

Ha esetleg jakabszállási szállást nem tudtok foglalni, a környéken biztos találtok megfelelőt >>

Szánkódomb, Békéscsaba

Csaba királyfi dombja lesz havazáskor Békéscsaba szánkódombja. A domb Békéscsaba külvárosában, egy nyugodt erdős terület elején áll. A környéken tó, ösvények, futópálya. A domb kellemesen lankás és egészen hosszú. Ha kifáradtatok a szánkózástól frissüljetek fel az Árpád Fürdőben.

Békéscsabai szállást itt találtok >>

Szánkódomb, Gyula 

A Leinengen utcában egy lakótelepen találjátok ezt a kis szánkódombot. Lankás, de viszonylag hosszú. Ha alaposan kipirult az arcotok a hidegben, közel találjátok a Gyulai Várfürdőt. Vagy ha egy forró teára, kávéra vágytok egy süteménnyel, a Százéves Cukrászda sincs messze.

Gyulai szállásokat pedig itt találtok! >>

A szánkózás sikere nagyban múlik az időjáráson is. Reméljük, lesz még idén hó, legalább egy hétvége erejéig. Ez esetben ne felejtsétek otthon a szánkót!

További belföldi szálláshelyeket találtok a szallas.hu oldalán. Érdemes körülnézni! >>

(fotók: shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version