Site icon Szallas.hu Blog

Trónok harca-videó készült Szeged nevezetességeiről


Szinte futótűként terjed az interneten az a videó, amely Szeged legfőbb nevezetességeit mutatja be a Trónok harca stílusában. Az ötlet megszületéséről, a kivitelezésről és Szegedhez fűződő kapcsolatáról az animációs film készítőjét, Mészáros Dánielt kérdeztük.

Honnan jött az ötlet, hogy videó készüljön Szeged látnivalóiról? 

A Trónok harca sorozat utolsó évada teljesen új animációval debütált, Annyira megtetszett, hogy én is ki szerettem volna próbálni és eldönteni, vajon meg tudom-e csinálni ezt a fajta animációt. 

Miért pont a Trónok Harca intrót használtad?

A hivatalos intro nagyon egyszerű elemekből épült fel és benne az animáció egyáltalán nem bonyolult: csak kockák és gombok mozgatásán alapul. 

Rendkívül összetett munkának tűnik az a videóanimáció, amit készítettél. Mennyi időt vett igénybe az elkészítése? 

Három hónap volt összesen az első kockától a publikálásig, de csak szabadidős projekt volt. Reggelente és hétvégéken dolgoztam rajta. Szerintem ha egy hónapon keresztül folyamatosan dolgozom rajta és esetleg egy jobb gépen, hamarabb is elkészült volna.

Hány helyszín jelenik meg a videóban? 

7-8 db nevezetesség szerepel a videóban, amiről bárki felismerheti Szegedet, de a kisebb részletek, amik csak nehezen észrevehetők, ugyanúgy hozzátesznek az atmoszférához. Ilyen például a rakparti lépcsősor, illetve a második híd a háttérben.

A szegedi Dóm is feltűnik a videóanimációban

Hogyan modellezted le ezeket? 

Először a főbb épületeket modelleztem és animáltam meg kisebb alprojektekben, majd egy nagy projektben raktam össze a város szerkezetét, fákat, folyót és a kisebb házakat. A legfőbb szempont az volt, hogy a nagyobb nevezetességek a valósághoz köthető helyeiken legyenek, mert arról lehet felismerni a várost, az összes többi csak köré épült.

Milyen alkalomból született meg a videóanimáció?

Hobbiból kezdtem el dolgozni rajta egyedül, a videó elkészítésének apropóját Szeged 300. születésnapja adta. 

Készítettél-e már korábban is videót Szegedről vagy ez az első alkalom? 

Soha nem készítettem még ehhez hasonló animációt, ez az eddigi legnagyobb projektem. 

Milyen személyes kötődésed van Szegedhez? 

Szegeden születtem, a városban nőttem fel, és ott is érettségiztem. Középiskola után kerültem Londonba, ahol film szakon végeztem.

Szeged

Melyek a kedvenc helyeid a városban?

Leginkább az Árvízi emlékműnél szeretek lenni, ha jó idő van, de örömmel tapasztalom, hogy a kézműves kocsmák és éttermek egyre jobban fejlődnek a városban; a Kapca, Cirmi, de a kisebb helyek is népszerűek lettek. 

Szállást keresel Szegeden? >>

Milyen programokat ajánlasz a Szegedre látogató utazóknak?

Őszintén ajánlom a Fóka Ökokikötőt, ahol jogosítvány nélkül lehet hajót vezetni, evezni, sütögetni. Ha valaki csak sétálni szeretne, a Szent István tértől egészen a Hősök kapujáig bejárható kényelmesen a város. Ha jó időben jár ott az ember, még egy-két városi fesztivált is kifoghat, mint például a Borfeszt. 

Programok Szegeden >>

Hősök kapuja, Szeged

Még több nyári program Szegeden:

A Szeged Harca videó megtekinthető az alábbi képre kattintva:


Életrajz

Mészáros Dániel

A film készítője, Mészáros Dániel jelenleg Londonban dolgozik videóvágó- és motion designerként (3D-s animátorként). Tanulmányait a Queen Mary University of Londonban végezte Film Studies BA szakon, filmkészítéssel gyerekkora óta foglalkozik. A jövőben szeretné kitanulni a 3D-s szakma rejtelmeit, érdekli a karakteranimáció, amely az egyik legnehezebb területe a szakmájának. Bár évek óta külföldön él, boldog lenne, ha szülővárosában több film készülhetne, mert európai szinten is gyönyörű helynek tartja Szegedet. 

***

Szállások Szegeden:

Még több szállás Szegeden >>

(fotók: Instagram, shutterstock, szallas.hu)


Exit mobile version