Site icon Szallas.hu Blog

Szekszárdi városnézés – felüdülés testnek és léleknek


Szekszárd főleg a borkedvelők körében ismert minőségi vörösborairól és remek pincészeteiről. De nemcsak a borkedvelőknek nyújt élményt, hanem megtalálja itt a számításait az is, aki finomakat enne, kirándulna vagy csak néhány napra elbújna a világ elől és élvezné az életet.

Magyarország legkisebb megyeszékhelye hosszú völgyeivel, lankás dombjaival, szőlőspincéivel, kanyargós kis utcácskáival megismételhetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak. Nem lehet nem szeretni!

Szekszárd belvárosa

Ha csak egy hosszú hétvégére érkezünk, akkor jól be kell osztanunk az időnket. A lenti 14 hely és program akár egy hétre is elegendő, főleg ha abból indulunk ki, hogy egy jobban sikerült borsótoló akár egy egész délutános-estés program is lehet.

Szállások

Múzeumok

A Mézeskalács Múzeum a főtértől pár perc sétányira található. Az aprócska kiállítás egy családi vállalkozást mutat be a mai rohanó világban, akik már több generáció óta mézeskalács készítéssel és gyertyaöntéssel foglalkoznak. Érdekes filmet nézhetünk meg a két szakmáról és igazi ínyencségeket is kóstolhatunk.

Mézeskalács Múzeum, Szekszárd

A szallas.hu-n foglalóknak 40 % kedvezmény jár >>

Babits Mihály emlékház, amely a költő szülőháza is egyben, a főtérről nyíló Babits utcában található. A költő szülőháza eredeti bútorokkal berendezve, a család mindennapjait mutatja be. Az emeleten pedig a költő életútját követhetjük nyomon fényképek, kéziratok segítségével.

A Baka Múzeum egy magánygyűjtemény. Egy XX. századi hadtörténeti kiállítás az egykori légó pincében, amit a Várköz felől lehet megközelíteni. A két világháborúval foglalkozó múzeum anyagában Tolna megyei vonatkozású tárgyak is vannak.

A Bormúzeum egyik érdekessége, hogy az egykori törökfürdőben kapott helyet. Ha kezdő borozók vagyunk, akkor innen érdemes kezdeni a környék boros pincéinek felfedezését. Itt megismerhetjük a borvidék történelmét, borfajtáit és a környék jellegzetességeit. Sommelier segítségével pedig a tárlatvezetés közben kóstolhatunk is.

Bormúzeum

TIPP: Ha ősszel járunk erre felé, a szeptemberi Szüreti Napokat ne hagyjuk ki, vagy az újborokat november elején.

Éttermek és kávézók

A Kávé Háza többször nyerte el Az Év Kávéháza Magyarországon címet az utóbbi években, de nem emiatt érdemes ide beülni, hanem a világ minden tájáról érkező kávéfajták, a friss sütemények, limonádé és hangulat miatt. Ide ritkán ugrik be az ember csak 5 percre, itt nem papírpohárban isszák a vendégek a kávét, hanem megadják a módját: leülnek, beszélgetnek és élvezik közben az életet. Szekszárdon járva kihagyhatatlan, még akkor is, ha nem szeretjük a kávét. Találunk más finomságot magunknak.

A Trattoria da Matteoban igazi olasz ételeket kapunk. A szűk kis utcácskában található étterem egyetlen hátránya, hogy nehéz parkolni és délidőben, vacsoraidőben asztalt kapni, ha nem foglaltunk helyet. De minden más remek: igazi olasz szakács, finom olasz ízek, pompás halételek és desszertek, gyors és kedves kiszolgálás.

Trattoria da Matteo, Szekszárd

A szallas.hu-n foglalóknak 10 % kedvezmény jár a fogyasztás árából >>

A szomszédban található Aranykulacs kisvendéglő szintén jó választás, ha Szekszárdon járunk. Ide is érdemes előzetesen telefonálni, ha asztalt szeretnénk magunkban, mert nagyon népszerű a hely. Családias hangulat, remek borválaszték, magyaros ételek.

A sétálóutcában, a főtér sarkán található a Szász Söröző és Étterem. Pincejellegű étterem, magyaros ételekkel és újdonságokkal. Szépen szervírozott tányérok, nagy adagok, innen éhesen senki nem távozik.

Piac

Ha igazán vidéki hangulatot keresünk, akkor a szombati piacot ne hagyjuk ki! Bár hétköznap is van piac, de mégiscsak a szombati az igazi, amikor sokan vannak, sokféle termelői árut kaphatunk itt: sajtokat, felvágottat, savanyúságot, pékárut. Az emeleten lángost, kolbászt és egyéb piaci finomságokat ehetünk, ha elmaradt volna a reggeli.

A szekszárdi borvidéken

Ha már bor, akkor kár kihagyni a helyi borospincéket! Nehéz ajánlani pincét, hiszen nincs két egyforma, mindegyiknek meg van a saját jellegzetessége. Személy szerint én ma már jobban szeretem a kisebb, hangulatosabb, családiasabb pincéket, ahol maga a borász tartja a kóstolót, ahol ő vezet körbe a saját pincéjében (Tringa pince, Németh János, Sebestyén Csaba) és nem futószalagon tartják a kóstolókat.

Takler Kúria

A Bogár-tanya néprajzi gyűjtemény a szekszárdi Szőlőhegyen található, eredeti környezetben. A két műemlék épület a környékbeliek mindennapjait mutatja be: hogyan éltek a Sárközben az emberek 100-150 éve. A ház másolatát felépítették a 2000-s évek közepén a Szentendrei Skanzenben is.

Természeti látnivalók: Gemenc és a Szálkai-tavak

Gemenc Szekszárdon járva kihagyhatatlan annak, akit a természet vonz egy-egy kirándulás során. Gemenc a Duna árterülete és a maga 30 km hosszával Európa legnagyobb összefüggő ártere. Lehet gyalogosan, kerékpárral vagy akár vizen is felfedezni, de a legegyszerűbb módja, ha kisvonattal végigjárjuk. Szekszárdtól nem messze, a pörbölyi Ökoturisztikai Központból indulnak a vonatok. Az állomások mellett találhatunk játszóteret, tanösvényt, megfigyelőtornyokat, de van itt halászati bemutatóhely és méhészeti gyűjtemény is. Mindeközben pedig vonatról vagy gyalogosan, de ismerkedhetünk a helyi növény és állatvilággal.

Gemenci erdő

A Szálkai tavaknál található strand népszerű kirándulóhely a környéken, de a horgászok körében is népszerű a mesterséges tó. Homokos játszótér, strandröplabda pálya, kosárpalánk, vízibicikli-, kajak és csónakkölcsönzés várja az ide látogatókat.

Látnivaló a közelben

A tavaktól és Szekszárdtól sem messze található Grábóc, ahol Magyarország egyetlen működő szerb ortodox kolostora és temploma található. A kolostort ma is a szerb egyház használja, így nem látogatható, a templom viszont megtekinthető.

Szállást keresel Szekszárdon? Itt tudsz válogatni >>

/Fotók: shutterstock/


Exit mobile version