Site icon Szallas.hu Blog

Szentendre – egy csipetnyi délvidék a Dunakanyarban


Nem túlzás azt állítani, hogy a Dunakanyarban fekvő Szentendre egyszeri és megismételhetetlen város Magyarországon. Az egykor a török elől ide menekülő délszláv népeknek köszönhetően sajátos, délvidéki hangulatú várossá vált a Dunakanyar kapuja. Nézzétek meg ti is!

Kávézók és éttermek sorakoznak Szentendre belvárosában

Vélhetően egyszerűbb autóval, HÉV-vel eljutni a Budapesttől alig 20 kilométerre fekvő Szentendrére, de ha tehetitek, érkezzetek menetrendi hajón vagy kenun a Duna felől. Legszebb arcát a Postás-strand utáni folyókanyart elhagyva mutatja a város. A Kacsakő bisztró Duna-parti, kék-fehér pavilonja fölött egyszer csak felbukkannak az ortodox templomok színes tornyai, a dombokon álló, barokk lakóházak. Az író Karinthy Ferenc talán túlzott abban a neki tulajdonított állításban, mely szerint „Szentendrén minden van”, de ez nézőpont kérdése is. Kinek mi a minden? Magam is Szentendre szerelmese lévén úgy gondolom, hogy már az első látogatás is elfogulttá tehet.

Szentendre a Duna felől

Város a Dunakanyarban – Szentendre látnivalói

1. Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)

Neve egyike a kevés, magyarban meghonosodott svéd jövevényszónak. Az 1967-ben megnyitott Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ihletője a Stockholm Skansen szigetén nyílt világelső előd. A szentendrei Skanzen 9 hazai tájegység népi építészetét mutatja be. Rohanni nem érdemes, akár egész napos programnak is megfelel.

Magyarországi skanzenek, ahol a hagyományok tovább élnek

Szentendrei skanzen

2. Városi Tömegközlekedési Múzeum

Ha gyerkőcökkel vagytok, ne hagyjátok ki a szentendrei HÉV-végállomásnál  egy régi kocsiszínben működő Városi Tömegközlekedési Múzeum látogatását! A srácok imádni fogják a régi héveket, villamosokat!

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3.

Még nem a múzeum, de közel hozzá

3. Templom tér

A szentendrei belváros egyik magaslata. Templomtornyok, a Duna, néhány udvar és a környező hegyek látványában gyönyörködhettek innen. Itt áll a Keresztelő Szent János templom, Szentendre legrégebbi temploma. Vajon megtaláljátok-e a tornyán a középkori napórát?

A Templom tér

4. Szamárhegy

Nem szamárság, hanem a város szerb és dalmát lakosságát adó második nagy betelepülési hullámban érkező dalmátok egykori lakhelye. A csendesen megbúvó Dalmát kávéház nevében nekik állít emléket. A szentendreiek szerint a legszebb kilátás a városra közeli Tobakosok Keresztjétől nyílik.

Úton a Szamárhegy felé

5. Főtér

A Templom térről szűk sikátorban, a lángossütő mellett ereszkedhettek alá a szentendrei Főtérre. Színes, barokk kereskedőházak szegélyezik a háromszög alaprajzú teret. Valaha piactér volt. Közepén a Kalmárkereszt áll. Vele szemben Szentendre legismertebb szerb ortodox temploma, a Blagovesztenszka. A kicsi barokk templom ikonosztáza páratlan látvány.

Elbűvölő szállások Szentendre belvárosában >>

Főtéri hangulat

6. Szentendrei múzeumok

Szentendrét a XX. század elején fedezték fel maguknak a művészek. Emléküket máig őrzik a nevüket viselő szentendrei múzeumok. A Főtér szomszédságában található a Ferenczy Múzeum és a Barcsay Gyűjtemény. A legismertebb kétségkívül a Kovács Margit egyedi kerámiáinak emléket állító Kovács Margit Múzeum. Ha a gyerekek türelmesen végigjárták akár a Czóbel Múzeumot is, jutalmuk lehet a Marcipán Múzeum.

7. Dunakorzó

A szentendrei Duna part sétányához nincs is nagyon mit hozzáfűzni, egyszerűen csak sétáljatok rajta és élvezzétek el, amit ad!

Ne menjetek Szentendrére, ha nem szeretitek a bájos kisvárosokat, a hangulatos kávézókat, jó éttermeket, meghitt kis tereket, a művészetet vagy a folyó látványát! Ha viszont mindezeket szeretitek és Szentendrén töltenétek pár napot, ne felejtsetek el időben szállást foglalni! >>

Felnőttbarát szállástippünk: Bükkös Hotel & Spa Szentendre****

Tovább a szálláshely oldalára >>

Exit mobile version