Site icon Szallas.hu Blog

Szentkút és Római-fürdő – egyedülálló kincsek Jásd környékén


Jásdi kirándulásunk rendhagyó módon indult. Egy kedves barátom úgy választ szülinapi helyszínt, hogy csukott szemmel rábök a térképre és ahova az ujja mutat, oda megyünk ünnepelni abban az évben. Így esett legutóbbi kirándulásunk Jásdra.

Előre lefoglaltunk egy nagyobb vendégházat, ahova késő este érkeztünk meg. Mivel nagy társasággal utaztunk, így a vendégház mindkét épülete csak a miénk volt. A kései érkezés miatt sok kalandra aznap már nem volt időnk, csak egy kis baráti beszélgetésre a tűz mellett.

Falusi szálláshelyek Jásdon

Másnap a korai reggelinket követően két csapatra oszlottunk. Az egyik csapat Várpalota felé vette az irányt, tenni egy kellemes sétát a belvárosban és keresni egy jó éttermet.

Jásdi Szentkút

Mi meg az erdő felé vettük az irányt, tettünk egy nagy kirándulást a környéken. Utunk során elsőként hazánk egyik legősibb búcsújáróhelyére bukkantunk, a jásdi Szentkútra. A zarándokhely már 600 éve várja a látogatóit, gróf Zichy István itt építette Szűz Mária kápolnáját 1837-ben. A Szentkút a közép-európai közel 1400 km hosszú zarándokút, a Mária út része.

Mivel már bőven benne jártunk az őszben, az idő nem volt teljesen túra kompatibilis, így néhány akadállyal kellett megküzdenünk. Miután továbbindultunk, nem sokkal később elfogyott az út a lábunk alól, egész pontosan a heves esőzéseknek köszönhetően víz alá került, ezért keresnünk kellett egy alternatív megoldást. Szerencsénkre a patakká duzzadó víztömeget egy kidőlt fa keresztezte, így azon átkelve tudtuk folytatni barangolásunkat.

Római-fürdő

Miután megküzdöttünk az elemekkel, még beljebb merészkedtünk az erdőbe, bokáig érő falevelek között gázoltunk érintetlen ösvényeken. Izgalmas, magával ragadó hangulatú tájakat ismerhettünk meg, míg végül elértük természetjárásunk célpontját, a Gaja-patak vízesését, a Római-fürdőt.

Innen már „csak” hazavezetett az utunk, ami szintén nem volt kis bravúr az őszi saras doboldalakon. Végül túránkat kimerülten ugyan, de jó kedvvel és pozitív élményekkel zártuk. A Várpalotáról visszatérő csapat is jó hangulatban, elégedetten érkezett meg. A napot még egy közös szabadtéri sütés-főzéssel koronáztuk.

További látnivalók a környéken

Vasárnapra így már nem maradt más, mint az összekészülődés és a hazautazás. Bár nekünk csak rövid időnk volt megismerni a környéket. Akinek esetleg több nap is rendelkezésére áll ellátogathat Zircre, Eplénybe vagy Csesznekre is. Mindhárom városra érdemes időt szánni, mindegyik bővelkedik érdekes látnivalókban:

Szállást keresel Jásdon és környékén? >>

Programot keresel Jásdon és környékén? >>

 

/Fotók: Varga Nóra, shutterstock/


Exit mobile version