Site icon Szallas.hu Blog

Szerelem első látásra- Pag sziget!


Ha majd öreg leszek és fehér hajamat kontyba fogom tenni, biztosan lesz egy nyaralóm a tengerparton – vagy a Balatonnál, ezt még nem döntöttem el- és oda fogom várni nyaranta az unokáimat. Nem tagadom: a sós levegővel átitatott reggeli 25 fokban a kávém szürcsölése mellett a tengerpartról írom ezeket a sorokat és úgy érzem egy teljesen más világban, egy teljesen más dimenzióban vagyok. Nagyon közhelyes leszek, de a mostban vagyok. Az írásommal vagyok. A jelenben vagyok. És megpróbálok nem aggódni. Semmi más nem hallatszik a hajnalból csak a természet. Madarak, a tenger morajlása, a távolban lévő kakasok kukorékolása. Ez Pag sziget. Lélek Koffein – Pauer Krisztina írása.

Pag sziget, Horvátország

Az ötödik napja folyamatosan tartó szentimentális hangulatomra a kislányom itt átélt öröme is rátesz egy lapáttal.

Vannak az életben olyan pillanatok, amikor meg kell tudnunk egy picit állni.

Amikor levegőhöz kell egy picit jutni. Én ugyanezt teszem most. A nyár elején már tudtam, hogy ebben a hónapban Pag szigetéről fogok nektek írni. Ez a bejegyzés egy kis kedvcsináló lesz, a hó végén már tényleges kiránduló helyeket is bemutatok nektek. Tudniillik én a tavalyi nyaramból másfél hónapot végig Pag szigetén töltöttem. A részletekkel kapcsolatosan nem avatnálak be benneteket, de a lényeg, hogy szerelmes lettem Horvátország eme kurta kis térségébe. A másfél hónap alatt nem csak, mint turista fedeztem fel a családommal a sziget-részt, hanem mint ott élő ember is ráláttam sok-sok olyan szegmensére, ami érdekes lehet a számotokra. Nem tagadom: Ha tehetném, ide költöznék. Szerelmes vagyok ebbe a kultúrába. Magába az itteni életbe. Emberek, ízek, élmények, lehetőségek, egy teljesen más szemléletmóddal tarkítva.

Pag sziget, Horvátország

Pag-szigetéről röviden

A holdbéli tájra hasonlító Pag-sziget 63 kilométer hosszú, azonban mindössze 1,1–11 kilométer széles. Pag Dalmácia legészakibb részén helyezkedik el, és dacos, rendkívül változatos vidéke miatt az adriai szigetvilág különleges tagjának számít. A szigetet komppal, illetve egy hídon át közelíthetjük meg, amely a délnyugati Zágráb mellett található Razanac-csatornán ível át.

Pagról szóló oldalon olvastam, miszerint: „Pag, számos adriai-tengeri szigethez hasonlóan, már a neolit korszak óta lakott volt. A szigetet az okiratok elsőként az 1. században említik, amikor a rómaiak kolóniáikat az Adria térségére is kiterjesztették, és jelentéseikben az itt talált illír sírhelyekről számolnak be. A történész, az idősebb Plinius írásaiban megjelenő Cissa városa kb. háromszáz évvel később a tengerbe süllyedt. A Nyugat-Római Birodalom 476-os bukása után Pag a Kelet-Római Birodalom, más néven Bizánc uralma alá került. „

Pag sziget összekötő híd

A Pag-sziget ámulatba ejtő, ugyanakkor kopár vidéke különleges élményekkel szolgál, amelyek a sziget változatos tájához hasonlóan rendkívül sokoldalúak. A gyönyörű strandokon más látogatók társaságában fürdőzhetünk. Tele van apró öblökkel, eldugott olíva erdőkkel és nyugodt, csendes apró falvakkal.

Pag sziget, ahol enni is jó!

Oké. Megint itt tartok. Aki olvassa, a bejegyzéseimet tudhatja, hogy mennyire szeretek enni. Pagon pedig mindent is lehet, de a gasztronómiától teljesen kikészültem. Jó értelemben. Sajtok, sonkák, sültek, olíva bogyók, pizzák, tészták, tengeriherkentyűk. Ömlesztve. Nem beszélve a finom palinkovac-ról, ami a helyi rövid ital. Nem magába szeretem, hanem jéghidegen n tonikkal felöntve, sok friss citrommal tarkítva. A pagi sajt, a pagi csipke és a pagi só a Pag- sziget világszerte ismert védjegyei listájának élén találhatóak.

Szállások Pag szigetén

Szívből ajánlom nektek, hogy gyertek el és írjatok nekem. Kíváncsi vagyok ti, hogy élitek meg ennek a szigetnek a varázserejét. Gyertek figyelni a hullámokat, ahogy a napfénnyel válik eggyé és szivárvány mikro prizmákat szór a vízfodrok tarajára. Figyelni a csendet. Figyelni a nyugit. Csak úgy lenni.

Még több szállás Pag szigetén >>

Családbarát szállások Horvátországban, ahol homokos strand is van a közelben:

(Fotók: Pauer Kriszta, szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version