Site icon Szallas.hu Blog

Szökjünk el 5 napra északra! Koppenhága, Legoland és Malmö


Manapság számos könyv jelenik meg a dán és a svéd életstílusról, a nyugalmukról, az élethez való hozzáállásukról. Úgy döntöttünk a párommal, hogy a saját bőrünkön is szeretnénk megtapasztani, hogyan is élnek itt az emberek, és nem utolsó sorban megnézni, hogy honnan származik a Lego, így hát útra keltünk.

Koppenhága, Dánia

Utunk első állomásaként Koppenhágába, Dánia fővárosába érkeztünk meg. A városban sétálgatva rögtön szembetűnik az emberek nyugodtsága, a kerékpárok sokasága, és az északi építészet sajátos stílusjegyei. Ha időnk engedi, béreljünk mi is biciklit és fedezzük fel Koppenhágát úgy, mint a helyiek.

St. Alban templom

Nyhavn

Az egykor kereskedelmi kikötőként működő mesterséges csatorna mára igazi közéleti központtá nőtte ki magát. A régi kereskedők által lakott házakat felújították, és a bennük üzemelő éttermek, kávézók hívogatják az arra járó turistákat, üzletembereket. A házak sora között igazi érdekességekre is bukkanhatunk, itt rejtőzik ugyanis Hans Christian Andersen egykori lakóháza is. A csatorna partjait végig lehorgonyzott, különböző korokból ránk maradt hajókülönlegességek szegélyezik.

Nyhavn

Tipp: Ha már itt járunk, érdemes befizetni a városnéző hajótúrára, ahol idegenvezető segítségével ismerhetjük meg Koppenhága történetét és nevezetes épületeit.

Rosenborg kastély

Kis hableány

Koppenhága legtöbbet fotózott látványossága az Andersen meséjéből “kilépett” Kis hableány, akinek arca hűen tükrözi a készítője (Edvard Eriksen) feleségének vonásait.

A kis hableány szobra Koppenhágában

Szegény szobornak az 1913-as felállítását követően igen hányattatott sorsban volt része, hol a keze, hol a feje tűnik el, néha festékkel is leöntik. Ha egy jobb napján sikerül találkoznunk vele, akkor is meg kell küzdeni a rengeteg turistával a látványért.

Tivoli

Európa egyik legrégebbi, mai napig működő vidámparkja Koppenhága szívében található. A városban sétálva messziről észrevehetőek a különböző hullámvasutak és körhinták magasba szökellő csúcsai.

Bár a belépőjegy ára igen borsos, és az egyes attrakciókért külön is fizetni kell, de felejthetetlen élményben lesz része a látogatónak. A Tivoli nem csupán egy vidámpark, hanem egy igazi szórakoztató központ, tele van éttermekkel, különféle koncertek és filmvetítések is helyet kapnak odabent, nem beszélve a gyönyörűen ápolt, igényes park részekről.

Tipp: Érdemes úgy időzíteni, hogy meg tudjuk nézni a zárás előtti 15-20 percben a lézer-show-t. A tó vizén tükröződő fények játéka igazán magával ragadó.

Legoland, Billund

Ki ne szeretett volna gyerekkorában a kis színes, műanyag építőkockákból egy új fantáziát felépíteni? Mindenkit szeretnék megnyugtatni, ez a lelkesedés felnőttként sem múlik el. Minden Lego rajongónak ajánlom, hogy látogasson el legalább az egyik ilyen élményparkba a világon.

Nemcsak Európa, hanem az egész világ első Leglolandje éppen Billundban van, közvetlenül a Lego gyár mellett, ahonnan minden elindult. Budapestről akár közvetlen fapados járattal is megközelíthető ez az igazán apró kis város. Mi azonban Koppenhágából érkeztünk meg egy nagyjából 3 órás vonat és busz utat követően.

Legoland, Billund

Garantálhatom, hogy a parkban kicsik és nagyok egyaránt meg fogják találni a szórakazásukat, és észrevétlenül el tudnak tölteni egy teljes napot odabent. A Lego-ból felépített városrészek, épületek, a 4D-s mozi és a pingvin bemutató mellett a látogatók a különböző hullámvasutakon élhetik ki az adrenalin iránti vágyukat.

A park különlegessége, hogy közvetlenül a szomszédjában épült fel egy Lego stílusú hotel, ami garantáltan minden gyerek álma.

Malmö, Svédország

Ha kicsit több időre érkeztünk a dán fővárosba, akkor érdemes egy napra ellátogatni Malmöbe, Svédország harmadik legnépesebb városába. Koppenhágából legegyszerűbben az Öresund hídon keresztül vonattal, vagy busszal tudjuk megközelíteni, nagyjából fél órás menetidő alatt. Nagyon kellemes hangulatú város, amelynek a főbb látványosságai egy nap alatt is kényelmesen bejárhatóak gyalog.

Malmö belvárosa

Ha tényleg csak egy napunk van, akkor ne hagyjuk ki a Lilla Torgot, ami egykor piactérként működött, ma viszont több kávézó és étterem is várja az arra járókat. Az egykor erődítményként szolgáló, napjainkban múzeumként üzemelő Malmöhus-t is ejtsük útba.

A város központjától távolabb esik, azonban mindenképpen érdemes kisétálni a Turning Torsohoz, ami irodáknak ad helyet napjainkban. Innen csupán pár perc sétával elérjük a tengerpartot, ami különleges hangulatával teljesen magával ragadott minket.

Ajánlom, hogy mindenki, aki csak teheti látogasson el egyszer északra. Teljesen más világgal vár itt ránk, ami garantáltan rabul ejti a szívünket.

/Fotók: Nagy Enikő/

 


Exit mobile version