Site icon Szallas.hu Blog

Szolnok más szemmel – gasztrokaland isler imádóknak


Minden úgy kezdődött, hogy borzasztóan megkívántam az islert. De nem a sima csokival nyakon öntött cukrászsüteményt, hanem az igazi habos-babos szolnoki különlegességünket. Luckóval együtt kocsiba pattantunk és leutaztunk Szolnokra kirándulni.

Igazat megvallva, nem vagyok a világ legjobb turistája. Ezt onnan tudom, hogy hamar megunom a nevezetességek bámulását. Ciki vagy nem, de ha el is utazunk, akkor imádok csak úgy lenni, ülni és borzasztóan jókat enni és inni. Imádom az ízeket, az illatokat, a helyszín adta energiákat. Aki ismer tudja, hogy mennyire szentimentálisan élem az életemet és egy-egy ilyen kirándulás mennyire fel tud tölteni. Lélek Koffein-Pauer Krisztina írása.

Szolnok más szemmel

Ha már a Szallas.hu, blog rovatában kapok egy-egy olyan lehetőséget, hogy megjelenhetnek a  szösszeneteim, akkor úgy voltam vele, miért is ne írhatnék erről a kirándulásunkról. Hátha más is kedvet kap ahhoz, hogy meglátogassa a Tisza egyik legfontosabb átkelőhelyét: Szolnokot

Itt most meg is állnék és elrebegném a hálámat Hegedűs László szolnoki cukrászért, aki megálmodta és elsőként készítette el tojáshabbal az én kedvenc sütimet a szolnoki islert.  Tudtátok, hogy már a tenger túlra is eljutott a habos mámor? Mind ezt egy cuki néni mesélte nekünk, miközben sétálva a maszkunk alatt tömtük a finomságot. 

A sütemény világszerte kuriózumnak számít, ugyanis csak Szolnokon készítik habos töltelékkel. Persze most nem fogok csakis kizárólag a receptúráról írni, de mindenképpen szerettem volna a cikkemet, ezzel a pár sorral indítani. 

Szolnok az új Róma

Ahhoz tudnám hasonlítani, amit Rómában éreztem. Igen, érdekes hasonlat, de komolyan mondom mikor Szolnokon jártam át futott rajtam egy energia, amit anno Olaszországban tapasztaltam.  Róma legjobb fagyijának tartom a „Il Gelato di San Crispino-t”, s ha jól tudom, ez azt jelenti, hogy a „Ropogós Szent Fagylaltja”. Nos…igen. Pontosan ez történik amikor szétrobban az isler tésztája a számban és ömlik a lányom kabátjára a csokoládé. Ilyen természetfeletti és spirituális dolgokat. Fennkölt, hangzatos szavakat tudnék rá használni, de most inkább nem teszem. Inkább próbáljátok ki Ti is! Ha igazi mediterrán ízélményre vágytok, akkor a Liliomfi Étterem Szolnok belvárosából képes elrepíteni akár Rómába is Titeket.

Gasztrokaland isler imádóknak

Kirándulás a Tisza parton

Utoljára gyerekként jártam Szolnokon. A szüleimmel voltunk kirándulni, de semmi sem maradt meg belőle. A természeti kincsekben és kulturális ajánlatokban meglepően gazdag alföldi várost egy hosszú hétvégére is ajánlom mindenkinek. A Kossuth téren kezdtünk és a hideg idő ellenére egy hatalmasat sétáltunk. Kifejezetten jó gyalogtúrák érhetőek el. Mi egy 3, 6 km-et választottuk, ahol bejártuk a Tiszaparti sétányt, a Széchenyi Parkerdőt és a Tiszavirág hidat is. Furcsán hangzik, de amikor az ember ott áll a tér kellős közepén, akkor úgy érzi, mintha egyszerre lenne egy civilizált városban és egyszerre érezné magát a zöld természetben.

Kossuth tér – Szolnok


Könyvtárak, múzeumok, parkok, fák. Mindez egyszerre. A bőség zavara és bármennyire kellemetlen fogalmam sem volt arról, hogy ennyire gyönyörű a vizek városa. Itt ki szeretném emelni a Verseghy parkot és a Széchenyi Parkerdőt. A 125 hektáron, egy igazi turista úthálozat kiépítésére került sor, melyben sétáló, kerékpáros és lovas út található. Hatalmas tér, amely egy óriási játszóteret is magába foglal. 

Verseghy park

Lenyűgöző építészeti emlékek, melyek méltán érdemelnék ki a világhírű címet. Többek között ilyen a Szolnoki Galéria, a Szigligeti Színház, a Tisza Szálló és Gyógyfürdő és nem utolsó sorban a Tiszavirág híd. Közép-Európa leghosszabb acél szerkezetű gyaloghídja teljesen elvarázsolt. Ha még nem voltál, akkor kérlek menj el! Csodáld meg és csak élvezd a természet hangulatát.

Tiszavirág híd

Szolnok tele van szebbnél-szebb emlékművekkel, de kisgyerekkel nem a legizgalmasabb program, ha csak alkotásokat és szobrokat bámulunk. Igaz, én órákon keresztül el tudnék lenni a legnagyobb csendemben és csak nézném a nagy semmit is. Persze ez a szó nem jó ide, de remélem értitek. Szolnokon nincs olyan, hogy semmi. Nincs olyan, hogy üresség. Itt van a MINDEN. És ha már a kislányommal voltam, majdnem az összes játszóteret bejártuk, amit már a fentiekben említettem is a Széchenyi Parkerdőben. Plusz egy tipp, ha erre jártok a Szolnoki RepTár-t is érdemes felvenni a programok listájára, mert nem csak Európa egyik legkülönlegesebb repüléstörténeti kiállítása, de a gépek szerelmeseinek egy igazi paradicsom is.

Szállások Szolnokon

Egy szó, mint száz, Szolnok tele van lehetőséggel, nem beszélve a szuper szállásokról. Az utóbbiból párat szemezgettem is nektek. Kényelmesek, szépek, csendesek és ezeken a helyeken mindenki megtalálja a nyugalmat. Legyen szó párokról, idősebb korosztályról, gyerekes családokról, szingliről, vagy egy baráti társaságról.  Szolnok szívében egy igen egyedi és különleges kialakítással várja a megpihenni vágyókat a Tulipán Villa Panzió***.

Vagy éppenséggel a város zöldövezetében, a Tiszaligetben található Garden Hotel Szolnok**** .

Garden Hotel Szolnok

És a személyes kedvencem a Júlia apartmanházak!

Júlia Apartman Szolnok

Tényleg látogassatok el Szolnokra! Ez csak egy pici szösszenet nektek, hogy kedvet kapjatok a város megtekintéséhez. És higgyétek el, nem csak az isler miatt érdemes megízlelni a települést.

(Fotók: szallas.hu, shutterstock)


Exit mobile version